Comoara din subsolul Muzeului de Artă Constanța. "Totul era plin de cărbune…"

506

Articole de la același autor

Muzeul de Artă din Constanța are o istorie extraordinară. Inițial, în acest spațiu, a funcționat prima Școală Românească, numită "Școala Principele Ferdinand și Principesa Maria", care a fost construită între anii 1891 - 1893. Puțini știu, însă, că subsolul clădirii adăpostește o adevărată comoară…

La subsolul Muzeului de Artă, există fundațiile clădirii, monument istoric, imobil care a fost prima școală românească din Constanța, construită după planurile marelui arhitect Ion Socolescu. Clădirea a funcționat ca școală până în anul 1982, după care, construindu-se aici imobilul nou al muzeului, s-a făcut legătura cu vechea școală, care a devenit muzeu.

"Istoricul acestei școli este dintre cele mai elevate, pentru că a fost prima construcție românească pe teritoriul Dobrogei, de sute de ani. Clădirea a fost încălzită, pe vremuri, cu cărbuni și a avut depozitul de cărbuni situat la subsolul nostru. În acest subsol, există niște pereți de piatră, de la 1891, există bolți din cărămidă, tot de acea dată, când se construia serios și cu simț de răspundere, chiar dacă era subsol și nu era menit să se vadă.

Când s-a făcut încălzirea centrală la clădire, s-a zidit acel beci și lumea a uitat de existența lui, pentru că s-a introdus încălzire centrală și nu mai era nevoie de existența depozitului de cărbuni. Cercetând, însă, planurile clădirii, am descoperit acest subsol, pe planurile de arhivă și atunci am început să mă întreb, de fapt, cum pot să ajung în acel subsol. Sigur, am avut sprijinul arhitecților, am făcut măsurătorile necesare și am intrat, în anul 2000, de-a bușilea, printr-o lucarnă (n.r. - fereastră verticală), spărgând, de fapt, curtea, care era prevăzută cu un strat de ciment, pentru că intrarea era mult mai jos, așa cum era, de altfel, și nivelul orașului. După un timp, nivelul s-a mai ridicat. Când am intrat acolo, totul era plin de cărbune, l-am scos și am făcut doar foarte mici modificări, în sensul că am pus pe jos tot piatră și am curățat piatra de la sfârșitul secolului al XIX-lea, care se murdărise și am introdus lumină electrică și încălzire. În același timp, am făcut un sistem de ventilație, care asigură tot timpul primenirea aerului și am căpătat, astfel, un spațiu de expunere cel puțin original, dacă nu încântător", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul instituției de cultură, Doina Păuleanu.

Vizitatorii, încântați de existența unui asemenea loc

Din păcate, umiditatea este puțin mai mare decât ar trebui să fie în mod obișnuit, motiv pentru care nu este posibilă organizarea unor expoziții de pictură sau de grafică. În acest fel, muzeografii trebuie să se limiteze ca la subsol să expună doar lucrări de sculptură și de ceramică, singurele care sunt compatibile cu indicele existent de umiditate.

Pentru a crea un spațiu cât mai plăcut, sălile din subsol au fost amenajate. Totuși, având în vedere aceste descoperiri, se presupune că există alte asemenea spații și sub celelalte săli, mai ales în condițiile în care ce au găsit aici corespunde zonei din holul parterului și încă două încăperi de mai mici dimensiuni, care corespund structurii de astăzi a acestei construcții. Adevărul este că muzeul mai deține patru săli care s-ar putea să fie, de asemenea, fundații puternice. Se pot pune și acestea în valoare?

"Ne-am gândit la acest lucru și ar fi un proiect foarte frumos să pătrundem și în acele spații, dar, în primul rând, vorbim despre un edificiu-monument istoric și nu avem voie. Pe de altă parte, dacă am prezenta un asemenea proiect, ar fi foarte multe aprobări de obținut, iar costurile ar fi uriașe, pentru că ele ar schimba toată configurația acestui spațiu, deci nu cred că este cazul acum. Oricum, este o virtualitate, organizăm expoziții, este adevărat că nu în mod frecvent, dar organizăm evenimente și în acest spațiu. Ce pot să spun este că oamenii sunt încântați să descopere că există un astfel de loc", a completat Doina Păuleanu. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4612 secunde