Comoara din pivniță! Mii de opere de artă, în subsolurile Muzeului de Artă

365
1

Articole de la același autor

Aproape 6.000 de opere de pictură, sculptură și grafică, de o valoare inestimabilă, se află în depozitele Muzeului de Artă din Constanța. Patrimoniul muzeului conține peste 7.600 de lucrări, însă expuse publicului larg sunt mult mai puține - aproximativ 1.500. 


Adevăratul patrimoniu al Muzeului de Artă se află depozitat în subsoluri, fiind păstrat după cele mai stricte reguli de conservare. Toate lucrările sunt așezate cu mare atenție, iar tablourile sunt mânuite cu mănuși speciale. 


Cea mai grea sarcină îi revine muzeografului pe umerii căruia stă întreaga stare a operelor de artă. Practic, capodoperele sunt în mâinile acestor oameni. De la lucrările de pictură, la cele de grafică, toate necesită tratamente diferite pentru a rezista în timp. Specialiștii sunt atenți nu numai la lumina la care sunt expuse operele de artă, dar și la praf, tocmai pentru a nu se deteriora în niciun fel. 


"Cele mai multe lucrări depozitate în subsolul Muzeului de Artă sunt cele de grafică", a declarat directorul Muzeului de Artă Constanța, Doina Păuleanu. Sunt aproximativ 3.500 de opere. 


"Patrimoniul unui muzeu se adună în timp și acest lucru se face pe mai multe căi. Fie că vorbim de achiziții, donații sau transferuri, toate aceste lucrări sunt conservate și puse în valoare la un moment dat. Este firesc ca o instituție muzeală cu pretenții să aibă în structura sa un număr mult mai mare de opere decât cele care sunt expuse în expoziția de bază", a explicat Doina Păuleanu. 


Opere valoroase ale marilor pictori Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu, Ștefan Luchian, Francisc Șirato sunt păstrate cu sfințenie în subsolul Muzeului de Artă. Pentru a face cunoscut publicului larg întreg patrimoniul muzeului, condu-cerea instituției a gândit o modalitate prin care și constănțenii, iubitorii de artă, să aibă acces la aceste lucrări. Astfel, prin expoziția temporară "Muzeul din depozit", a fost readus în atenția publicului patrimoniul deosebit de bogat și lucrările care nu au putut intra în expoziția de bază. Lucrări de Tonitza, Petrașcu, Pallady au fost expuse. 


"În fiecare an, ne propunem să facem o expoziție care să scoată lucrări din depozit, pe care să le prezentăm publicului larg, spre a cunoaște nu numai datele fundamentale ale școlii moderne de artă, ale coloniei de la Balcic, dar și ceea ce are Muzeul de Artă din Constanța ca zestre patrimonială în raport cu celelalte instituții de profil", a subliniat dr. Doina Păuleanu. 


Comentează știrea

Daniel
21 octombrie 2015
Oferta !

Cea mai solicitata oferta de lucru online! Suntem in plina ascensiune si suntem cei mai cautati! Oferim celor interesati posibilitatea unei colaborari online, part-time, la domiciliu, cu castiguri asigurate prin contract de comision. Cerem: cunostinte minime de navigare pe internet, de lucru cu fisiere pdf si word, de folosire a emailului. Sunt necesare calculator si conexiune la internet. Asiguram instruire gratuita si pas cu pas. Numai persoanele foarte serioase sunt asteptate sa ceara detalii la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8722 secunde