Comoara "de suflet" a Constanței. Descoperirea de sub gara veche la care a râvnit o lume întreagă

Marţi, 14 Aprilie 2015, 17:19
5371
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța deține una dintre cele mai valoroase piese din lumea întreagă - Șarpele Glycon. Unică datorită faptului că a fost descoperită într-o stare foarte bună, piesa a făcut cu ochiul, de-a lungul timpului, asiaticilor, care au insistat să o împrumute pentru a fi expusă în China, dar și altor muzee de renume din Europa.

Și conducerea Muzeului Național de Istorie al României a dorit "să pună mâna" pe această piesă, pe vremea când director al instituției era Adrian Rădulescu, dar fără succes. Echipa de la Constanța nu s-a lăsat înduplecată ca piesa de patrimoniu să părăsească muzeul, mai ales că Șarpele Glycon reprezintă bran-dul instituției. Niște fragmente asemănătoare au fost descoperite în Turcia, dar nu sunt nici pe departe aproape de moștenirea noastră.

Șarpele Glycon este o sculptură dintr-un sigur bloc de marmură, cu latura de 70 centimetri și nu a părăsit niciodată Muzeul, de la 1 aprilie 1962, când a fost adusă de cercetători. Greutatea foarte mare ar face transportul ei în alte spații o misiune aproape imposibilă, mai ales că riscul deteriorării ar fi foarte mare. Astfel, echipa de cercetători de la muzeu a refuzat din start ca piesa să devină obiectul unor expoziții internaționale tocmai din acest considerent.

Veche de 1.800 de ani

Amintim că piesa veche de 1.800 de ani a fost descoperită sub fosta Gară din Constanța (pe actuala locație a Prefecturii), alături de alte 23 de sculpturi. Șarpele încolăcit, cu cap de ovină, urechi și plete de om, cu coada asemeni unui leu, a fascinat de-a lungul vremii. În momentul descoperirii șarpelui, cercetătorii MINAC au mai găsit o serie de statui: aedicule, cariatide ale unor divinități de origine greco-romană și asiatică. Astfel, a fost descoperit bustul zeiței Isis, grupul statuar Fortuna cu Pontos, aedicula cu reprezentarea zeiței Nemesis, Dionysos, Asclepios, Hermes, Diana, Selene, Hecate, Grațiile, Cybela, Mithras și Cavalerul Trac.

Capul statuar al zeiței Fortuna și bustul zeiței Isis au fost printre primele descoperite. Printre toate aceste sculpturi s-a aflat și celebrul Șarpe Glycon. Arheologul Constantin Chera este de părere că toate sculpturile au fost îngropate de un adept al vechilor credințe, tocmai pentru a le feri de distrugerea noii religii creștine, care urmărea scăparea de astfel de simboluri păgâne.

Chinezii râvnesc la piesa noastră

Cultul Șarpelui Glykon aparține mitologiei romane, din secolul II. A avut numeroși adepți, iar șarpele a pătruns în mentalitatea oamenilor ca protector al familiei, al fertilității, al bunăstării. Specialiștii au vorbit la momentul descoperirii inclusiv despre "aerul marțian" al statuii.

De cealaltă parte, religia creștină a criticat simbolistica șarpelui, atribuindu-i un rol negativ. Chera a declarat că astfel de simboluri erau așezate la loc de cinste în trecut, în atrium (n.r. curte interioară a caselor romane).

Chinezii, sosiți la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, au arătat un interes deosebit față de piesă pentru că are reverberații culturale în tradiția lor, subliniază arheologul Chera. Dragonul este o creatură mitologică, descrisă ca fiind un șarpe mare și puternic, cu abilități magice și spirituale. Simbol al vieții în China, animal protector în Indonezia, păzitor al săbiilor în Japonia, malefic și viclean în Europa, șarpele nostru a devenit o piesă râvnită de asiatici.

În China au fost trimise câteva piese vechi, este vorba de statuile lui Venus și Apollo, cadranul solar purtat în coarne de un taur, tezaurul de sculpturi Hecate și Isis și câteva bijuterii. Se obișnuiește ca astfel de schimburi între muzee să aibă loc pentru promovarea istoriei unui popor în lumea întreagă. Piesele sunt asigurate și se întorc în țară, la momentul stabilit de comun acord de ambele țări. Acest lucru nu a fost valabil și în cazul Șarpelui Glycon, care rămâne piesa de suflet a muzeografilor constănțeni. 

Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.201 secunde