Colindăm din moși strămoși

243
Colindăm din moși strămoși - colindamdinmosistramosi-1482417712.jpg

Articole recomandate

Crăciunul, una dintre cele mai mari sărbători ale creștinătății, celebrează de peste 2000 de ani nașterea lui Iisus și este prilej de a petrece în familie, lângă bradul împodobit, cu bucate tradiționale, colinde și cadouri.


În ajunul Crăciunului, copiii merg cu colindul și cu Steaua, pentru a vesti nașterea lui Iisus. Originea colindelor, texte rituale dedicate Crăciunului și Anului Nou, nu este cunoscută cu exactitate în istoria românilor. Copiii merg la colindat, la casele frumos împodobite, cântând "Steaua Sus Răsare" și "Bună Dimineața la Moș Ajun!" și alte cântece, și sunt răsplătiți de gazde cu fructe, covrigi, dulciuri și bani.


Colindatul este unul dintre obiceiurile de Crăciun care se păstrează cel mai bine în satele românești. Pe lângă mesajul mistic, multe obiceiuri practicate în această zi sunt legate de cultul fertilității și de atragerea binelui asupra gospodăriilor. 


Colinde precum: "Steaua sus răsare", "Trei magi de la răsărit", "O ce veste minunată", "O brad frumos", "Florile dalbe", "Bună dimineața la Moș Ajun", sunt colinde care amintesc de nașterea Domnului și de bucuria omenirii la auzirea veștii.


În vechime, se colinda din seara de 24 decembrie până în 25 decembrie, iar în unele părți se mergea cu colindul până în Ajunul Anului Nou. Sunt zone unde se colindă mai mult la Anul Nou, cum ar fi Moldova, în timp ce în Transilvania se colindă mai mult la Crăciun. 


Colindătorii sunt chipul îngerilor care au vestit Nașterea Domnului.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3478 secunde