Colegiul "Regina Maria", gazdă pentru Festivalul "Mlădițele dobrogene"

321
Colegiul

Articole recomandate

Sâmbătă, 1 iunie, se dă startul celei de-a X-a ediții a Festivalului județean de folclor "Mlădițe dobrogene", la care s-au înscris 52 de soliști, grupuri vocale, ansambluri de dans și grupuri de elevi. Toți aceștia vor prezenta datini și tradiții, la toate secțiunile -vocal/instrumental, pe grupe de vârstă. 


Festivalul este organizat de către Inspectoratul Școlar Județean Constanța și este găzduit de Colegiul Naționale de Arte "Regina Maria". Evenimentul are în vedere promovarea folclorului românesc, stimularea interesului pentru culegerea de folclor din localitatea natală, cultivarea unui comportament moral al copiilor în spiritul valorilor naționale românești. În același timp, se urmăresc dezvoltarea simțului artistic și a capacității de a comunica prin intermediul artei, valorificarea talentului și a aptitudinilor artistice ale copiilor. 
"Dansurile prilejuiesc cunoașterea frumuseții portului popular românesc. Costumele populare descoperite în lăzile de zestre ale mamelor și bunicilor sunt purtate cu multă dragoste și mândrie. Deși folclorul a devenit în societatea de consum o chestiune aproape desuetă, încercăm să promovăm elemente autentice și viabile, care întrunesc acele criterii estetice specifice, pe care să le altoiască sensibilitatea actualității. Scopul proiectului este de cunoaștere, păstrare și transmitere a tradițiilor specifice românilor și naționalităților conlocuitoare din Dobrogea, prin implicarea copiilor, cadrelor didactice, părinților și a comunității în organizarea și desfășurarea activităților", au declarat organizatorii.  


Aceștia au precizat că festivalul se va desfășura pe următoarele secțiuni: interpretare vocală-instrumentală- soliști; grupuri vocale; dansuri populare; obiceiuri și tradiții. Pentru fiecare secțiune, pe scenă se vor afla copilași de la clasa pregătitoare, până la clasa a IV-a. 


Pentru participanții care au negative sau cântece pentru dansuri/ obiceiuri, acestea vor fi doar în format mp3 și aduse pe stick usb.  Acesta va conține doar repertoriul din concurs și va fi adus cu jumătate de oră înainte, într-un plic pe care să scrie școala și coordonatorul. De asemenea, fiecare participant are obligația de a-și asigura recuzita necesară desfășurării momentului pregătit.


Conform regulamentului proiectului, timpul în care trebuie să se încadreze fiecare moment/ secțiune este următorul: solist vocal/ instrumental: maxim trei minute; grup vocal: maximum cinci minute; dans popular: maximum șase minute; obiceiuri și tradiții: maximum zece minute. Pentru fiecare moment sunt disponibile maximum două minute de pregătire. 
La final va avea loc premierea participanților, care se va face la finalul concursului, după ce juriul va delibera. În cazul în care un coordonator nu poate participa la premiere, diploma o va putea lua de la metodistul de cerc pedagogic. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5275 secunde