Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” aniversează 125 de ani. Repere istorice ale polului elitei intelectuale a Dobrogei

3019

Articole recomandate

Acum 125 de ani începea o poveste frumoasă: aceea a unui liceu care avea să străbată timpul ca o corabie ce-și găsește calea potrivită atât în ape liniștite, cât și în vreme de furtună.



1 septembrie 1896 este data la care ia ființă, la Constanța, primul Gimnaziu clasic de băieți, strămoșul Colegiului actual, în urma aprobării proiectului de către Ministerul Cultelor și Instrucțiunii Publice din acea vreme, sub conducerea lui Petru Poni.

În primul an școlar, gimnaziul, care avea clasele I și a II-a ale ciclului inferior, l-a avut ca director pe profesorul de matematică, Demetru Rădulescu, funcționând într-o clădire de pe fosta stradă a Justiției, apoi în casele fostului consul francez Magrin.

În 1901, la inițiativa directorului din acea perioadă, profesorul Virgil Andronescu, gimnaziul primește denumirea cu care se mândrește și astăzi: „Mircea cel Bătrân”.



Vizita regelui Carol I, în primăvara anului 1906, a constituit un moment decisiv în evoluția instituției de învățământ, determinând modernizarea bazei materiale, precum și schimbarea clădirii în care funcționa școala.



Sub conducerea profesorului Nicolae T. Negulescu, între 1907 și 1911, se pregătește transformarea gimnaziului în liceu, prin atragerea de contribuții substanțiale pentru dotarea școlii, o selecție riguroasă a profesorilor titulari și angajarea întregului colectiv didactic într-un efort comun care va conduce la nașterea liceului „Mircea cel Bătrân”, fapt consemnat prin Ordinul Prefecturii Constanța din 10 septembrie 1911.



Încă de la început, liceul s-a orientat către „științele reale și practice”, primele secții fiind cea reală, cea modernă și cea comercială, ultima funcționând până în 1918 când se înființează, la Constanța, Școala Comercială Superioară.

Este de menționat și faptul că, în aceeași perioadă au fost construite și cele două clădiri destinate gimnaziului „Mircea cel Bătrân”, reînființat în 1998, aflate pe strada Nicolae Iorga. Clădirile, de început de secol XX se remarcă prin frumusețea arhitectonică, fiind realizate în stil neoromânesc. La vremea aceea, ele găzduiau o școală de fete și una de băieți. În zonă se construiseră atunci și locuințe pentru învățători și profesori.



Recunoașterea importanței instituției de învățământ pentru educația din Dobrogea a condus, în anii 1913 – 1914, la decizia de a se construi o clădire destinată funcționării liceului. Prin urmare, Primăria a cedat Ministerului Cultelor și Instrucțiunii Publice un teren de 6.000 m2 din grădina publică a orașului. Construirea noii clădiri a fost, din nefericire, întreruptă de izbucnirea Primului Război Mondial.



Abia în octombrie 1923, după ample acțiuni de strângere de fonduri inițiate de Gheorghe Coriolan - supranumit „directorul celor două decenii”, acesta conducând destinele școlii între 1920 și 1940 - a fost pusă piatra de temelie a clădirii actuale a liceului.
În 1928, pe 26 octombrie, cu ocazia sărbătoririi a jumătate de veac de la unirea Dobrogei cu Patria Mamă, este inaugurată noua clădire a liceului și în același an, în urmă evaluării Ministerului, instituția intră în categoria liceelor de tip „E”, recunoscut fiind astfel ca școală de elită în Dobrogea.

Între 1945 și 1958, clădirea liceului a fost ocupată de armata sovietică, orele desfășurându-se în clădirea liceului „Domnița Ileana”, actualul Colegiu „Mihai Eminescu”.

Revenirea, în 1958, s-a făcut doar într-o parte a clădirii, partea centrală a liceului fiind transformată în Teatrul de Stat.

În 1974, clădirea liceului s-a extins, prin construirea a încă opt săli de curs și a unei săli de educație fizică.

În 2005, structura liceului s-a apropiat și mai mult de cea a vechiului edificiu prin redobândirea clădirii în care funcționa Inspectoratul Școlar.


La 100 de ani de la fondarea instituției, în 1996, liceul își schimbă numele și devine Colegiu Național, ca o dovadă a recunoașterii unui veac de excelență în formarea elitei constănțene.

În 2009, instituția a câștigat locul I la concursul național „10 licee pentru România”, în urma unei evaluări riguroase a Agenției Române pentru Asigurarea Calității.



Mirciști ale căror nume străbat veacuri

Cei 125 de ani în slujba învățământului din Dobrogea au pus numele acestei școli între primele din țară. Instituție de învățământ prestigioasă la nivel local, național și internațional, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” reprezintă unul dintre liceele care, prin dăruirea, seriozitatea și munca asiduă a întregului corp profesoral s-au impus, de-a lungul timpului, în peisajul educativ național.



Grație pregătirii de înaltă ținută și exigenței profesorilor acestui liceu, elevii formați aici s-au remarcat în domenii extrem de diverse, începând cu medicina, științele în general, dar și în literatură, muzică și artele vizuale.

Nu putem să nu amintim câteva dintre numele profesorilor care și-au pus viața în slujba acestui liceu, contribuind astfel la înălțarea lui până în locul în care se află în prezent: Ion Bănescu, Nicolae Constantinescu-Pană, Ion Bentoiu, Marin Ionescu-Dobrogianu care a primit, din partea regelui Carol I medalia „Bene Merenti" cl. I, cea mai înaltă distincție de ordin cultural ce se acorda înainte de război, iar la expoziția din 1906 medalia de aur din partea Academiei Române pentru lucrarea „Dobrogea în pragul veacului al XX-lea".



Nu-i putem uita nici pe Gheorghe Carp, Ion Morozov, Grigore Sălceanu, dar și pe cei mai apropiați de momentul actual, cum ar fi: Ștefan Brînză, Enache Puiu, Ion Zaharia, Valeriu Angelescu, Sever Baltac, Traian Lazarovici, Dumitru Țifrea, C-tin Caragea, Gheorghe Andrei, Sava Stan, Ion Faiter, Dorin Munteanu, George Suman, Florin Pietreanu, Mircea Doicescu.



Mulți dintre elevii care s-au format în acest liceu au devenit nume sonore în cultura română. Astfel, trebuie să-i menționăm pe: sculptorul Ion Jalea, pictorul Lucian Grigorescu, scriitorul Ion Marin Sadoveanu, criticul de artă Krikor Zambaccian, scriitorul Pavel Chihaia, matematicianul Nicolae N. Mihăileanu, muzicianul Dragoș Alexandrescu, medicul chirurg Alexandru Pesamosca, academicienii Petre Frangopol, Marian Traian Gomoiu, actorul Lucian Iancu și mulți alții.


Programul manifestărilor dedicate sărbătorii


Începând din acest week-end și pe parcursul întregii săptămâni viitoare, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” își va deschide porțile pentru toți cei care încă simt spiritul mircist, indiferent cât de departe a rămas momentul absolvirii acestui liceu.

Programul manifestărilor, alcătuit de cadrele didactice, acoperă aproape toate domeniile excelenței în această instituție a elitei dobrogene.










Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4694 secunde