Colegiul Național "Mihai Eminescu" din Constanța, la Strasbourg

419
Colegiul Național

Articole de la același autor

Colegiul Național "Mihai Eminescu" din Constanța a reprezentat România la Ziua Euroscola, la Parlamentul European Strasbourg, la finele lunii ianuarie. Delegația colegiului a fost formată din 24 de elevi din clasele a X-a și a XI-a, însoțiți de profesorii coordonatori Claudia Portase și Nicoleta Benchea. 


Tinerii constănțeni, împreună cu peste 450 de elevi din alte 20 de state ale Uniunii Europene, au simulat o zi din programul unui europarlamentar: întâlnirea din plen, prânzul, lucrul în comisii, votul în plen asupra rapoartelor finale din cadrul comisiilor. Ziua a început cu prezentarea țărilor, orașelor și a școlilor participante de către vorbitorii desemnați, în sala "Louise Weiss" a Parlamentului European de la Strasbourg. Prima parte a zilei a continuat cu întrebări adresate vicepreședintelui Parlamentului European, Mairead McGuinness, și lui Luis Martinez Guillen, șeful Biroului de Legătură al Parlamentului European de la Strasbourg. 


După prânz, elevii au primit 19 întrebări de cultură generală, în limbile țărilor participante, în cadrul concursului Eurogame, despre istoria Uniunii Europene, țările membre, cultură și civilizație europeană. Ziua a continuat cu lucrul în șase grupuri multinaționale, unde au dezbătut teme ce vizau prioritățile europene: mediul și energiile regenerabile, securitate și drepturile omului, tinerii, alcoolul și drogurile, viitorul Europei, migrațiune și integrare, locuri de muncă pentru tineri. Fiecare grup de lucru a realizat un raport final prezentat de raportori în plenul ședinței finale, unde tinerii au votat rezoluțiile finale. Ziua Euroscola s-a încheiat cu defilarea steagurilor țărilor participante, în acordurile imnului Uniunii Europene, "Odă Bucuriei". 


"O aventură minunată, ce nu va fi uitată!"
O noutate a acestei ediții a fost introducerea programului "Tânăr jurnalist pentru o zi". Din partea colegiului constănțean a fost desemnată Daria Mardare, care a participat la o conferință de presă, a pus întrebări, a luat interviuri, a făcut poze. 
"Sunt fericită că am putut, pentru o zi, să fiu jurnalist, să îi cunosc pe ceilalți colegi din țările participante, să pun întrebări, să iau interviuri. Am căpătat încredere în mine, am aflat că pot face jurnalism. Acest concurs a însemnat pentru mine un minunat prilej de dezvoltare personală", a povestit Daria Mardare. 


De asemenea, profesorii coordonatori s-au arătat încântați de modul cum s-au descurcat elevii din Constanța. 
"A fost o experiență extraordinară! Elevii noștri au simțit că sunt importanți, că pot schimba ceva, că vocea lor contează!", a spus prof. Claudia Portase. 


Iar prof. Nicoleta Benchea a subliniat că tinerii au revenit cu amintiri deosebite. 
"Programul Euroscola a contribuit la dezvoltarea spiritului de echipă, a bucuriei de a-și descoperi noi competențe «ascunse» și nevalorizate. A fost o aventură minunată, ce nu va fi uitată", a relatat prof. Nicoleta Benchea. 


XXX
Euroscola 2019 - 2020 este un concurs lansat de Biroul de Legătură al Parlamentului European în România, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale. În acest an, ediția concursului s-a desfășurat sub titlul generic "Educația schimbă vieți". 


Parlamentul European a creat programul Euroscola pentru a informa tinerii despre procesul de integrare europeană și pentru a promova participarea lor la construcția Uniunii Europene. Programul reunește periodic elevi de liceu din cele 28 de state membre, oferindu-le ocazia, pe parcursul unei zile, de a afla cum funcționează Parlamentul European, de a se cunoaște între ei, de a-și împărtăși viziunile și așteptările. Evenimentul Ziua Euroscola este organizat la Strasbourg.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6243 secunde