Codaşi la citit, pe timp de pandemie. „Tinerii sunt asaltaţi de alternative mai tentante”

1705

Articole de la același autor

În ultimii ani, s-a observat, din ce în ce mai mult că tinerii nu mai sunt atrași de lectură, așa cum erau, cu ani în urmă cei din vechea generație. De cele mai multe ori, ei intră în librării sau biblioteci numai atunci când li se dă o temă la școală sau facultate și sunt nevoiți să citească, neapărat, o anumită carte.

Din păcate, în ultimii ani, criza lecturii s-a adâncit, îngrijorarea fiind cu atât mai mare, cu cât tinerii, asaltaţi de alternative tot mai tentante, cum ar fi internetul, consideră cititul o preocupare neatractivă sau inutilă. Directorul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman”, Corina Apostoleanu spune că utilizatorii secției „Împrumut pentru Adulți” sunt în proporţie de 20-25% tineri şi că în cazul lor se poate vorbi despre informare și documentare, în funcție de bibliografia școlară, cât și despre lectura de loisir.

„Pentru relaxare, tinerii preferă romanele de tip fantasy sau literatura poliţistă. Nu putem vorbi despre codaşi la lectură, în acest sens. Putem vorbi despre o anumită influenţă pe care cinematografia, televiziunea, mediile online o au asupra alegerii lecturilor. În acelaşi timp, este solicitat şi fondul de carte în limba engleză. Alte categorii de vârstă, adulţii, în general, se informează atunci când sunt interesaţi de trecerea unor examene, dar şi pentru lectura de relaxare. Seniorii sunt, în aceeaşi măsură utilizatori ai secției de Împrumut pentru Adulţi, desigur, cu preferinţe de lectură diferite- memorii, jurnale de călătorie, beletristic”, a declarat Corina Apostoleanu, pentru „Cuget Liber”.

Directorul a precizat că în ultimul an, secţia este vizitată de utilizatori. Aşadar, se remarcă faptul că încă mai sunt persoane pentru care lectura s-a menţinut între preferinţele lor, chiar şi într-o perioadă de restricţii şi remodelare a ocupaţiilor zilnice.

Desigur, a recunoscut Corina Apostoleanu, nu putem vorbi despre un procent ridicat, ca în alte perioade. „Am mai spus faptul că nu se ştie foarte exact cât se citeşte pe mediile electronice. Statisticile de acest gen sunt dificil de realizat. De aceea, am vorbit strict despre ceea ce se întâmplă în secţia noastră. Sigur că şi noi ne-am dori să existe o mai mare preocupare pentru lectură, dar cred că societatea, în întregul ei, trebuie să încurajeze lectura”, a adăugat ea.

Desigur, aceeaşi situaţie o întâlnim şi în librării, al căror prag este trecut de către tineri, însă nu într-un număr prea mare.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4815 secunde