Citiţi Legenda fiului Paşei de la Babadag!

138
Citiţi Legenda fiului Paşei de la Babadag! - cititisursazmescience-1606418543.jpg

Articole de la același autor

Ce poate fi mai bun decât o carte bună, pe timp de pandemie? În caz că vă interesează o lectură de calitate, vă recomandăm „Legenda fiului Paşei de la Babadag”, culeasă din satul Sibioara, judeţul Constanţa, „de la primul român născut între turci” de aici şi publicată în revista „Gânduri de la Mare”. Potrivit lui Ionuţ Druche, de la Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman” din Constanţa, localitatea Babadag, judeţul Tulcea, se mândreşte cu una din cele mai frumoase şi vechi moschei din Dobrogea, Geamia „Gazî Ali Paşa”. Geamia, monument istoric şi de arhitectură religioasă, ridicată în anul 1610, poartă numele ctitorului ei, generalul Ali Gaza-Paşa.

„În vremea stăpânirii otomane din Dobrogea, pentru a putea urmări şi coordona mai bine trupele militare în confruntările cu Imperiul Rus, reşedinţa paşei dobrogene, care era şi generalul armatei, a fost mutată la Babadag, de la Silistra. Ajuns la Babadag, generalul Ali Gaza-Paşa a ridicat moscheea care îi poartă numele şi în curtea căreia a fost înmormântat. În interior se află unele dintre cele mai frumoase decoraţiuni sculptate în lemn din zona europeană şi covoare persane vechi de sute de ani aduse din Turcia. La fel ca în jurul oricărui personaj istoric important, şi de generalul Ali Gaza-Paşa au rămas legate legende, iar una se referă la astuparea intenţionată a râului Casimcea, după ce în el s-ar fi înecat singurul său băiat”, a detaliat specialistul.

Întreg articolul şi revista „Gânduri de la Mare”, le puteţi consulta în sălile de lectură ale bibliotecii, la momentul reluării activităţii cu documentele instituţiei.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5165 secunde