Cine vine în recital la Festivalul "Dan Spătaru"

709
Cine vine în recital la Festivalul

În acest week-end, Casa de Cultură "Lucian Grigorescu" din Medgidia găzduiește cea de-a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică Ușoară Românească "Dan Spătaru", la care participă 22 de concurenți: 15 din România, trei din Republica Moldova, și unul din Bulgaria, Belarus, Ucraina și Turcia.

Dan Spătaru s-a născut în octombrie 1939, într-o familie de învățători, Gherghina și Aurel Spătaru. Și-a petrecut copilăria și adolescența la Aliman, comuna natală, în Ion Corvin și la Medgidia, alături de sora mai mare, Puica (Maria Nicola), și a bunicilor, agricultori. Caii erau pasiunea lui de copil, mai târziu a apărut o altă pasiune, mult mai puternică, aceea pentru fotbal.
Camelia Dăscălescu este cea căruia regretatul cântăreț al șlagărului "Drumurile noastre" îi datorează cariera muzicală. Primul mare succes l-a avut cu "Măicuța mea", de Temistocle Popa. În anul 1972, o cunoaște pe viitoarea soție, Sida, la "Teatrul Fantasio" din Constanța, doi ani mai târziu căsătorindu-se. După mărturiile soției, Dan Spătaru a fost un familist convins și un model de tătic pentru Dana, fiica celor doi.
Ceea ce nu prea se știe este faptul că Dan Spătaru a bătut, în Cuba, la Varadero, recordul la aplauze: 16 minute și 19 secunde, pentru care se pare că este menționat în Cartea Recordurilor.
Moartea lui Dan Spătaru, în septembrie 2004, în urma unui atac de cord, a adus la înmormântarea lui peste 10.000 de oameni.

Trofeul "Dan Spătaru", în valoare de 6.000 lei
Și anul acesta, festivalul are o singură secțiune, aceea de interpretare, care a debutat vineri, 30 septembrie, și continuă și sâm-bătă, 1 octombrie. Ordinea în care intră în concurs participanții a fost stabilită prin tragere la sorți, iar o condiție a regulamentului este aceea ca fiecare concurent să interpreteze o melodie din reper-toriul lui Dan Spătaru.
Juriul este compus din personalități cunoscute ale lumii muzicale românești. Se alătură soției regretatului cântăreț, Sida Spătaru, Andreea Andrei (textier), Anca Sigartău (actriță), Titus Andrei (redactor Radio România), Jolt Kerestely (compozitor), Cornelia Bereș (consilier local), Marcel Dra-gomir (compozitor), Voicu Enăchescu (dirijor, Centrul de Artă Tinerimea Română), Mirela Fugaru (textier și interpret), Oleg Volontir (Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniul Cultural Imaterial Republica Moldova), Cristea Ioan (director A.N.C.C.S.R). Cei 22 de concurenți vor fi acompaniați live de Big-Bandul Radio, avându-l ca dirijor pe Ionel Tudor.
Premierea concurenților va avea loc duminică, 2 octombrie, la Gala Laureaților, ocazie cu care vom afla cine este câștigătorul marelui Trofeu "Dan Spătaru", în valoare de 6.000 lei, dar și ale celorlalte premii, respectiv premiul I, în valoare de 4.000 lei, premiul II - 3.000 lei și premiul III - 2.000 lei. De asemenea, vor fi acordate și premii din partea sponsorilor și partenerilor.
După ce, vineri seară, spectatorii au avut bucuria de a-i asculta în recital pe Doina Spătaru și Alexandru Jula, în a doua și a treia zi de festival, vor concerta Oana Sârbu, Sanda Ladoși, Miroslava Fylipovich (Ucraina), Marina Florea, Adrian Dami-nescu și Ion Suruceanu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 30 Septembrie 2011
Stire din Cultură-Educație : Carte despre Dan Spătaru, la Medgidia
Pagina a fost generata in 0.517 secunde