Cine va face triajul elevilor, în şcoli. Asistentele medicale, detaşate la Ambulanţă şi în centrele de vaccinare

639
Cine va face triajul elevilor, în şcoli. Asistentele medicale, detaşate la Ambulanţă şi în centrele de vaccinare - fotofondcinevafacetriajul1-1611859267.jpg

Articole de la același autor

Redeschiderea şcolilor şi grădiniţelor din 8 februarie, dacă va putea fi înfăptuită, ar trebui să vină cu numeroase reguli noi şi măsuri care să-i ferească pe elevi şi profesori de noul coronavirus. Decizia va fi luată în perioada următoare, însă deja se ştie sigur că vor fi făcute foarte multe teste în unităţile de învăţământ.

Astăzi este ultima zi de cursuri din semestrul întâi al anului şcolar 2021 – 2022. Urmează o vacanţă de o săptămână, după care, va începe semestrul al doilea. Măcar o parte din copii vor merge la şcoală, cei din clasele primare şi cei din clasele care vor susţine examen la vară. Autorităţile caută soluţii pentru a organiza cât mai bine revenirea lor în bănci. Ministerul Sănătăţii a anunţat deja că va lua măsuri astfel încât să se facă teste, mai ales în cazul elevilor şi personalului didactic care prezintă simptome.

„Ne dorim cu toţii să reînceapă şcolile pentru că suntem cu toţii conştienţi că sistemul actual online nu este cel mai bun din punct de vedere al calităţii învăţământului care li se oferă copiilor. Suntem mulţi dintre noi părinţi şi suntem conştienţi că educaţia este clar unul dintre punctele de bază pe care trebuie să le atingem, dar acest lucru trebuie să fie făcut în condiţii de siguranţă pentru copii, pentru cadrele didactice şi implicit pentru familie, părinţii sau bunicii care ajută copiii atunci când aceştia ajung acasă. Astfel, un capitol important al dezbaterilor pe care le avem acum şi al discuţiilor se referă la testarea în şcoli utilizând acele teste antigen rapide, pe care să le facem conform indicaţiilor celor simptomatici şi contacţilor celor pozitivi. Aşa vom şti ce se va întâmpla în şcoli şi vom putea gestiona mult mai bine situaţia din aceste colectivităţi relativ închise. De asemenea, aceste măsuri de testare suplimentară se vor adresa şi cadrelor didactice”, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andreea Moldovan.

Potrivit acesteia, triajul epidemiologic la intrarea în şcoală se va face de către asistentul medical. În plus, educatorii, învăţătorii şi profesorii ar trebui să semnaleze atunci când observă că un copil dă semne că ar fi bolnav. Rămâne de văzut, însă cum se va rezolva situaţia personalului medical din unităţile de învăţământ, aproape toate asistentele şi medicii fiind detaşaţi în ultimele luni la Ambulanţă, pentru a face parte din echipele de testare pentru depistarea noului coronavirus, şi, mai nou, în centrele de vaccinare.

„Noi suntem pregătiţi, avem materiale sanitare, avem personalul care respectă toate procedurile şi avem doctorul şcolii, care poate să ia temperatura copiilor. Ar fi o problemă însă la triaj, eventual măsurarea temperaturii la intrarea în şcoală, deoarece, iniţial, am avut două asistente şi medicul şcolar. Cele două asistente sunt, în prezent, detaşate. Ori să fie un singur om la 1.000 de elevi, câţi avem noi, este imposibil, chiar dacă facem două schimburi. Înseamnă aproximativ 500 cu 500, tot este foarte mult”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, directorul adjunct al Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” din Constanţa, prof. Bianca Ibadula.

Iar în această situaţie sunt numeroase unităţi de învăţământ din întreg judeţul, unele dintre ele neavând nici medic şcolar.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6765 secunde