€ 4.7204
£ 5.2539
$ 4.2231

Cine sunt elevii constănțeni care au ales independența financiară

Ştire online publicată Marţi, 27 Mai 2014. Autor: Simona ANGHEL
Jumătate din cele 812 locuri puse la dispoziție în anul școlar 2014-2015 pentru învățământul profesional în județul Constanța au fost ocupate deja. 


Astăzi se încheie prima etapă de înscriere a elevilor de clasa a VIII-a la unitățile de învățământ care școlarizează, pentru prima dată după mulți ani, învățământ profesional cu durata de trei ani. 


Așa cum ne declara prof. ing. Gabriela Neagu, inspector școlar de specialitate învățământ profesional și tehnic, din totalul celor 436 de locuri ocupate, cele mai căutate sunt meseriile de mecanic auto, coafor-frizer-manichiuristă-pedichiuristă, lăcătuș construcții navale, sudori, ospătari și brutari. Surprinzător este faptul că viitorii elevi ai acestui sistem provin și din rândul elevilor înmatriculați în școli considerate elitiste ale municipiului, cum ar fi Școlile nr. 28, nr. 29, nr. 7, nr. 43, nr. 39 sau gimnaziul Liceului cu Program Sportiv, al Liceului Teoretic „Traian”.


Primele locuri care s-au ocupat au fost la Liceul Tehnologic „Virgil Madgearu” - specializarea coafor, Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” - specializarea mecanic auto, Liceul Tehnologic „C.A. Rosetti” - specia-lizarea lucrător hotelier și Colegiul Pontica - specializarea ospătar.


Elevii din mediul rural au ales preponderent unitățile de învățământ din Ovidiu și Cogealac, respectiv specializările de brutar. „În mediul rural, a prins mai bine oferta, iar părinții deja au mers să vi-ziteze unitățile de învățământ, pentru a cunoaște condițiile de cazare”, ne declara, ieri, prof. Neagu. 


Ieri, la Liceul „Madgearu”, am întâlnit părinți din mediul rural care se interesau de înscrierea copilului la învățământul profesional, dar erau dezamăgiți de faptul că nu are internat această instituție. Se încearcă găsirea unei soluții printr-un parteneriat cu Colegiul „Tomis”, dar se pare că distanța dintre cele două instituții e cam mare. 


Deloc de neglijat este și faptul că viitorii elevi ai învățământului profesional vor primi lunar o bursă în valoare de 200 lei, dar aceasta nu acoperă cheltuielile pe care le-ar presupune cazarea la o distanță apreciabilă de liceu. 


Următoarea etapă de înscriere în învățământul profesional este pro-gramată în luna iulie, respectiv 25-28 iulie. 


„Sperăm ca atunci să înregistrăm un nou val de interes din partea elevilor constănțeni care s-ar putea să fie mai hotărâți. Nu ne propunem să supunem candidații la teste de preselecție, ci ne dorim să încurajăm accesul către școala profesională prin suplimentarea locurilor”, a mai adăugat inspectorul de specialitate. 


Ce vor învăța elevii la școala profesională 
În primul an de organizare, pregătirea teoretică reprezintă aproximativ 60% în ansamblul formării oferite, în timp ce pregătirea teoretică de specialitate și pregătirea practică vor reprezenta 40%. În al doilea an de învățământ profesional, ponderea pregătirii teoretice va scădea până la aproximativ un sfert din totalul orelor, în timp ce accentul se va pune în și mai mare măsură pe pregătirea practică, cu o pondere de circa 74%. În anul al treilea de învățământ profesional, se va aloca de asemenea mai mult timp pregătirii practice, aproximativ 75% din totalul formării și pregătirea teoretică va avea o pondere de aproximativ 25%. 


Pe parcursul celor trei ani de studiu, elevii au posibilitatea să parcurgă disciplinele pentru învățământul obligatoriu și modulele de pregătire de specialitate pentru calificare profesională. 


La finalul celor trei ani, după absolvirea cu succes a programului, elevii vor avea posibilitatea de a-și continua studiile în clasa a XI-a a învățământului liceal, unde există locuri disponibile în clase de liceu, în vederea obținerii diplomei de bacalaureat. Programul va putea include și elevii seriilor anterioare care au absolvit clasa a VIII-a, însă au abandonat timpuriu forma de pregătire liceală. 


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.8443 secunde