Cine sunt deștepții Constanței

2270
Cine sunt deștepții Constanței - e42b26158f6542275d86bce7d5d03400.jpg
Pentru vreo 50 de elevi constănțeni, vacanța intersemestrială nu a constituit motiv de relaxare, ci de maxime emoții și încordare.
Și pentru că mereu ziarul "Cuget Liber" a considerat că rezultatul muncii acestor copii și al profesorilor lor îndrumători merită făcut cunoscut urbei, iată în continuare "panoplia" la cele patru discipline la care s-au desfășurat fazele naționale ale olimpiadelor de fizică, chimie, limbi romanice și limbă engleză.

Locul II național la chimie
Prof. Aurelia Cezar, inspector de specialitate chimie care a însoțit lotul la Timișoara la Olimpiada Națională de chimie, ne-a declarat că toți cei 15 elevi constănțeni au fost pe podiumul de la festivitatea de premiere. Au fost decernate de către Ministerul Educației șase mențiuni pentru Diana Anastase - Liceul Internațional de Informatică, Daniel Aleca – Colegiul Național "Mircea cel Bătrân", Alexandra Murgoci – Liceul "Mircea Eliade" Cernavodă, la clasa a VIII-a, Bianca Mocanu și Lucian Scurtu - Liceul Internațional Informatică, la clasa a XI-a, Paul Iacomi - Liceul Internațional Informatică, la clasa a XII-a. De asemenea, au mai fost acordate nouă mențiuni speciale pentru Maria Nicola – Liceul "Mircea Eliade" Cernavodă, și Sabin Tenea - CNMB, la clasa a VIII-a, Adrian Bârlădeanu și Radu Alexandrescu - CNMB, la clasa a IX-a, Adrian Condurache – Liceul Teoretic "Ovidius", Adela Buciuc și Ana Maria Jurca - CNMB, la clasa a X-a, Cristina Zotică – Liceul Teoretic "Ovidius", și Alexandru Halip - CNMB, la clasa a XII-a.
La aceste mențiuni se adaugă premii suplimentare: pentru cea mai bună lucrare practică: Paul Iacomi; trei locuri în Tabăra Națională de Chimie, care se va desfășura în ultima săptămână a lunii august, la Caransebeș, pentru Diana Anastase, Bianca Mocanu și Lucian Scurtu.
Cel mai valoros rezultat este al Cristinei Zotica, de la Liceul Teoretic "Ovidius", care a reușit performanța ca, după o probă de baraj, care a durat cinci ore și a fost deosebit de dificilă, să intre în lotul României.
"Toate aceste rezultate, au așezat județul Constanța în clasamentul național al olimpiadei pe locul al doilea, după Maramureș, care va organiza (dat fiind că au ieșit primii) viitoarea olimpiadă națională de chimie", a mai adăugat prof. Cezar.

Cea mai bună echipă la naționala de engleză
De la Iași, unde s-a desfășurat Olimpiada Națională de limbă și literatură engleză, echipa constănțeană s-a întors cu titlul de cea mai bună din țară, conform afirmației prof. Jasmine Niculescu, inspector de specialitate. Cristina Diciu, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân", nu numai că a obținut premiul I, dar și premiul special al Consiliului Britanic. Diana Banias, clasa a IX-a, a obținut premiul II, Indra Ionescu, clasa a X-a, și Dana Pisică, clasa a XI-a, ambele premiul III.
Colegiul Național "Carol I" din Craiova a găzduit Olimpiada națională de limbi romanice, de la care Diana Istrate, clasa a XII-a la Liceul Teoretic "Nicolae Bălcescu" Medgidia, s-a întors cu premiul II, iar Ana Maria Suciu, clasa a XII-a la Colegiul Pedagogic "Constantin Brătescu", cu mențiune. Ambele distincții au fost obținute la proba scrisă. La proba orală, Diana Istrate a obținut premiul I, iar Ruxandra Samoilă și Alina Gănuci, clasa a XII-a la Liceul Teoretic "George Călinescu", premiul III.
La limba și literatura italiană, Ana Maria Bulborea, clasa a IX-a la Colegiul "Regina Maria", îndrumată de prof. Angela Doicescu, a obținut premiul II, iar Laura Puișor, clasa a XII-a la Liceul Teoretic "George Călinescu", locul III. De asemenea, Claudia Stănescu, clasa a X-a la Liceul "Călinescu" s-a întors cu o mențiune.

Viitori fizicieni la NASA
Elevii constănțeni participanți la Olimpiada Națională de Fizică desfășurată la Arad în această vacanță s-au întors cu un palmares prin care reconfirmă importanța acordată fizicii atât de ei, cât și de profesorii îndrumători.
Prof. Sanda Oprea, catedra de fizică a Colegiului Național "Mircea cel Bătrân" Constanța, i-a coordonat pe durata întregii șederi la Arad. Palmaresul începe cu premiul I obținut de Ioan Ignat, premiul II - Mihai-Radu Popescu, mențiuni: Diana Andreea Catană, Ioana Cristina Teodorescu, Ștefania Lucica Moroianu, Vlad Coșoreanu, Andrei Cătălin Costea, Ionuț Alexandru Mihalcea.
De asemenea, Constanța a avut un reprezentant și în comisia centrală a etapei naționale, prin prof. Ioan Băraru.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4868 secunde