Cine pune bețe-n roate concursurilor școlare

2644
15
Cine pune bețe-n roate concursurilor școlare - concursurielevi-1351062994.jpg
Anunțul inspectorului general prof. dr. Răducu Popescu de "renegare" a tuturor concursurilor și competițiilor școlare organizate prin școlile constănțene de către fundații și societăți comerciale a bulversat o parte dintre părinții care le considerau utile pentru viitorul copiilor lor. Pe adresa redacției, am primit de la o mămică, Luminița Mirela Niculae, următorul semnal: "Am aflat că Inspectoratul Școlar Județean Constanța a interzis organizarea concursurilor de matematică cu taxă. E vorba de concursurile Evaluare în educație, Euclid, Lumina Math, Arhimede ș.a., la care elevii noștri au obținut an de an premii, mențiuni și medalii (Constanța era pe primele locuri). Taxele erau în jur de 25 lei. Oare nu se îngrădește dreptul la educație?". 


Cel mai probabil, decizia de interzicere a acestora a plecat de la problemele pe care le ridică fondurile strânse în urma organizării lor, întrucât o decizie asemănătoare a existat și în mandatul de inspector general al prof. Petrică Miu. Așadar, inițiativa nu este nouă, dar se pare că, de această dată, conse-cințele nerespectării ei par mai… drastice.



Utile sau nu?

Una dintre unitățile de învățământ devenite centru de excelență tocmai prin organizarea de numeroase concursuri de acest gen, în special de matematică, este Școala nr. 30 "Gheorghe Țițeica" din Constanța. Ieri, prof. Aneta Dragnea, directorul instituției, a declarat, pentru "Cuget Liber", că a afișat atât în cancelarie, cât și pe holul școlii o listă ce cuprinde concursurile pe care ISJ Constanța le acceptă: "Le-am pus în atenție colegilor mei că nu voi aproba nicio altă competiție". Întrebată cum au primit părinții această decizie, prof. Dragnea a afirmat că, în primă fază, au fost foarte revoltați, pentru că ei au aflat că în alte școli continuă să se organizeze.

Pe de altă parte, prof. Gabriela Constan-tinescu, Colegiul Național "Mircea cel Bătrân", reputat profesor de matematică și inițiatoare a numeroase concursuri în calitate de inspector școlar de specialitate vreme de nouă ani, ne declara, ieri, că nu le-a recomandat elevilor toate concursurile, considerând că-i aglomerează inutil pe copii: "Totuși, în momentul în care faci performanță în matematică sau tinzi către ea, ai nevoie de o evaluare. Nu poți doar să te pregătești, iar profesorul îți dă probleme pe care tu le faci și gata. La un moment dat, trebuie să spargi monotonia cu un concurs organizat de terți și atunci se poate vedea cum reacționează elevul în condiții de competiție".

A picat și cel mai mare concurs din lume

În același comunicat al inspectorului general, se preciza: "Cadrele didactice și directorii unităților școlare vor disemina doar informațiile referitoare la olimpiadele și concursurile școlare organizate de MECTS și ISJ Constanța care nu presupun perceperea unor taxe".

Celebrul concurs "Cangurul", organizat de Fundația "Sigma" din București, s-a bucurat mulți ani de un interes deosebit din partea elevilor constănțeni, după cum afirma președintele Boris Singer. Anul trecut, opt elevi constănțeni au plecat în excursii sau tabere în străinătate, alți 17 în țară și au fost oferite 11.000 cărți drept premiu. "Organizăm de 18 ani aceste concursuri, cel de matematică fiind cel mai mare concurs din lume, la care participă circa 6 milioane de elevi din 55 de țări. El are acordul Ministerului Educației. Din taxa de 19 lei, 7 lei revin școlii cu care se pot alimenta diverse fonduri. Toate coletele vin însoțite de facturi, se fac rapoarte, nu există suspiciuni", a declarat, pentru "Cuget Liber", Boris Singer.

Parcurgând cele 17 file de concursuri cuprinse în calendarul activităților educative naționale, singurul rămas "oficial" este Concursul național de matematică și istoria matematicii "N.N. Mihăileanu", organizat de Colegiul "Mircea cel Bătrân". În rest, dacă își doresc să-și evalueze copiii, părinții n-au decât să meargă într-un alt județ, conform actualelor directive. 


Comentează știrea

15 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Nefavorizatul
24 octombrie 2012
Mai e Dobiboci

Concursurile,trebuie sa fie " GRATUITE ".Papatorii aia de bani (fundatii,ong,etc) sa ofere participarea la asa zise concursuri gratuit. Si,mai Cuget Neliber:nu mai bagati zanzanie aiurea si de pomana

Claudia
24 octombrie 2012
Interzis la educatie

De cand sa interziceti accesul la educatie,mai bine v-ati uita spre Fondul pe scoala care se cere.Dupa cate stiu este interzis acest fond(ex. Sc Dan Barbilian).Atunci spuneti ce concursuri sunt la clasele I-IV gratuite?Copii sunt foarte dezamagiti!!!!!!!!!!!!!!!Ce e bun nu tine,dar in rest.................

ALIN
24 octombrie 2012
Concursuri

Nu cred ca mesajul a fost inteles. Concursurile se pot organiza in continuare, doar ca nu in timpul orelelor de curs si nu in scoala. Fundatiile, ONG-urile etc pot sa organizeze concursurile in spatiile proprii, inchiriate etc. Foarte bine!

eu
24 octombrie 2012
invatamant cu plata

Dar de ce nu se interzice si colectarea altor fonduri? La Grupul Scolar din Eforie Sud, de cand ISJ a trimis o directoare din alta scoala, se cer bani continuu: pentru ecusoane, pentru camasa alba, pentru cravata inscriptionata, pentru cartela xerox, pentru auxiliarele pentru examene, pentru manuale la liceu etc., etc

neofticatul...
24 octombrie 2012
competiție vs. politică...

Este incredibil cum oamenii ăștia -de sus- care în cel mai scurt timp vor fi jos își creează imaginea de corecți, incoruptibili pe bieții copii. Cât despre câștigul în urma acestor concursuri mă îndoiesc că e așa mare afacere,cum vor să lase a se înțelege.Deci,fraților facem școala cum ne dictează ISJ!Duceți-vă copiii la școală și gata...vă ajunge!Doamne! suntem de râsul curcilor!Ce evaluare? Ce cunoștințe? Ce concursuri? Ce-i aia competiție?Mergeți la Baia-Mare dacă vreți carte! La Constanța e cu altele...

parinte
25 octombrie 2012
concursuri

este foarte bine. am doi baieti la gimnaziu si suma de bani alocata pe an concursurilor era de 900 lei. era nedrept pentru elevii fara posibilitati dar care erau foarte bine pregatiti. de ce nu organizam concursuri in scoli fara bani la care sa participam impreuna? se vede ca isj ne ajuta in acest sens. concursurile astea cu bani au fost si sunt doar un moft al parintilorcu posibilitati materiale care au copii mai slab pregatiti dar care doresc cu orice pret o diploma fara valoare . sunt niste concursuri pentru nivel mediu si nu reflecta valoarea reala a copiilor. sa fim seriosi . chiar credeti ca elevii de clasa intai si a doua ce abia invata sa citeasca rezolva singuri singurei testele? cateva excursii de cateva sute de euro dar baietii destepti din educatie au castigat milioane de euro de-a lungul anilor pe seama parintilor dornici de evaluare.

admirator
25 octombrie 2012
gata cu lauda

Mai DOBI nu cumva te-a pus raducutu sa faci pe nefavorizatu ce treaba are articolu asta cu zazania

Răspuns la: Mai e Dobiboci
Adăugat de : Nefavorizatul, 24 octombrie 2012
Concursurile,trebuie sa fie " GRATUITE ".Papatorii aia de bani (fundatii,ong,etc) sa ofere participarea la asa zise concursuri gratuit. Si,mai Cuget...
parinte
28 octombrie 2012
concurs

De ce reporterul asta destept nu scrie si ca in toata tara se organizeaza aceste concursuri, exceptie facand doar Constanta??? Eu cred ca trebuie sa ne intrebam nu unde se duc acesti bani, ci de ce doar noi sunt interzise!!!! N-a fost spaga suficienta ???

parinte
28 octombrie 2012
bani

Sa intelegem, dragi parinti, ca platim mult 20-25 de lei pt un concurs, mai bine mergem in alt judet, ca e mai ieftin!!!! Cel putin asa crede al nostru "" tovaras inspector!!!""

cosmin
28 octombrie 2012
felicitari

bine ca inspectorul general e ferm pe pozitii si nu cedeaza. in curand cand vor incepe concursurile gratuite in scoli ce vor mai spune basistii.... dar miile de parinti fericiti care nu mai sunt obligati de profesori sau de rusinea colegilor copiilor lor sa plateasca acele diplome fara valoare...

15 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 24 Octombrie 2012
Stire din Social : Dinți frumoși, copiii sănătoși!
Pagina a fost generata in 0.3544 secunde