Cine mai salvează Edificiul Roman cu Mozaic? "Riscăm să-l pierdem sub ochii noștri!"

1401
8

Articole de la același autor

Edificiul Roman cu Mozaic riscă să dispară și, odată cu el, o parte  din istoria noastră. Monumentul și clădirea care îl adăpostește se află într-o stare avansată de degradare, iar dacă nu se vor găsi rapid soluții financiare pentru reabilitare și restaurare, nu va mai putea fi salvat.  Direcția Județeană de Cultură spune că proiectele sunt gata și că se așteaptă banii de la Uniunea Europeană, însă lucrurile se mișcă cu încetinitorul, iar timpul curge în defavoarea istoriei. Conducerea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța se arăta încrezătoare, la începutul verii, că lucrările ar putea să înceapă în această toamnă, însă veștile de la Ministerul Culturii sunt că abia în prima jumătate a anului următor s-ar putea semna contractul de finanțare. 


"A fost depus un proiect de reabilitare a edificiului pe două axe de finanțare. Prima parte a trecut deja de avizare la Ministerul Culturii. Există șanse ca în prima jumătate a lui 2018 să fie semnat și contractul de finanțare", a anunțat directorul Direcției de Cultură Constanța, Magdalena Tiță. 


Monument uitat de autorități 


La rândul său, arhitectul Laura Tudosie, reprezentantul Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Constanța, consideră că încă se mai pot face multe pentru Edificiul Roman cu Mozaic. 


"Este un obiectiv unic în țară și printre puținele de acest gen din Europa. Proiectul clădirii de protecție a fost întocmit la finele anilor ’50, pe care noi o considerăm o clădire de calitate și frumoasă. De altfel, proiectul a și fost premiat cu numeroase prilejuri. Clădirea a fost realizată în spiritul arhitectural al acelui moment și nu a beneficiat de reparații capitale de când a fost construită. Acum sunt necesare lucrări ample. Problema este cu finanțarea. Autoritățile locale nu au avut niciodată bani pentru astfel de investiții, iar Ministerul Culturii este permanent subfinanțat. Acum se încearcă obținerea de fonduri europene. În țara noastră s-au mai restaurat foarte frumos obiective cu fonduri europene, noi, din păcate, suntem în întârziere. Se fac încercări, în 2016, Consiliul Județean Constanța, din patrimoniul căruia face parte Edificiul, a realizat un proiect și suntem în stadiul de prefinanțare. În afară de acest proiect, mai sunt depuse și proiectele pentru reabilitarea clădirii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Cavoul Hipogeu", a explicat arhitectul Laura Tudosie. 


Aceasta lansează chiar un apel către cei care doresc să contribuie la păstrarea Edificiului și punerea lui în valoare și să facă donații. 


"Problema cea mare - fondurile. Cele publice nu sunt suficiente, cele europene se obțin foarte greu. Poate este cazul să atragem fonduri private. Poate sunt persoane, societăți, companii, care sunt dispuse să ajute din punct de vedere financiar. Chiar și după ce va fi reabilitat, Edificiul va avea nevoie de susținerea noastră, pentru întreținere și promovare", a mai spus reprezentantul Direcției Județene de Cultură. 


"Este un bun cultural al Tomisului!" 


Costin Scurtu, directorul Muzeului Militar din Constanța, consideră că salvarea Edificiului este o prioritate pentru noi toți. 


"Dacă se distruge, nu va mai putea să fie înlocuit cu nimic. Din punct de vedere istoric, este cartea noastră, este identitatea noastră. Arheologii ne pot ajuta să refacem acele pagini de istorie care sunt acoperite de pământ. Dar când ai un monument de suprafață salvat și să-l pierdem sub ochii noștri pentru că nu reușim să ne descurcăm și să găsim bani pentru a-l salva, a-l readuce în atenția urbei și a-l pune în valoare, este foarte trist pentru comunitatea noastră. Au apărut atâtea asociații culturale care zic că se preocupă de cultura din urbea noastră. Unele fac și treabă, însă ele trebuie să facă cu adevărat ceva. Să transforme un bun cultural al Tomisului într-o reprezentare națională care să fie o emblemă pentru această cultură internațională", a spus Costin Scurtu. 


Mirciștii s-au implicat deja! 


Startul a fost deja dat. O mână de copii inimoși de la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân" au tras semnalul de alarmă și, de mai bine de două luni, promovează intens Edificiul Roman cu Mozaic atât în țară, cât și în străinătate. 


"Campania s-a derulat în cadrul proiectului internațional Euroscola, un program educativ care își propune să scoată în evidență istoria și valorile europene", ne-a explicat prof. Mihaela Deac, de la CNMB, coordonatorul echipei de elevi. 


Copiii au ales Edificiul Roman cu Mozaic tocmai pentru că are o valoare arhitecturală și arhitectonică de excepție și reprezintă și o atracție turistică a orașului nostru. Ei au realizat mai multe filmulețe de promovare, pe care le-au prezentat în țările în care au fost în cadrul proiectului. 


"Ne-am înscris în concurs, am identificat acest obiectiv deosebit de important pentru orașul nostru și primul nostru pas a fost să creăm un videoclip de promovare, care a avut un succes foarte mare, a adunat 45.000 de vizualizări pe pagina de Facebook a proiectului", ne-a povestit Vlad Dogaru, elev în clasa a zecea la CNMB. 


Elevii au creat flyere, pliante, pe care le-au împărțit turiștilor, pe faleză, în centrul vechi al orașului și au realizat un chestionar care a scos la iveală un lucru alarmant: doar puțin peste jumătate din constănțeni au vizitat cel puțin o dată Edificiul Roman cu Mozaic. Mulți nici nu știau că acesta se află într-o stare avansată de degradare, considerând că nu este necesară o reabilitare a lui. 


Comentează știrea

Liviu Chilian
23 septembrie 2017
Sa facem din edificiu Bamboo, sau Phoenicia lu' Mukkmad

Suprarealismul-sadic rromarlanesc e inepuizabil, iar merdialqaedana Perhaitza si "jurnalismul" ei sunt o demonstrație patologica a fenomenului unic in antiistoria zoomenirii. "Investigatia" preopinentei s'a oprit la sintagma diabolica rromarlaneasca - nu sunt bani. "Orașul", "primăria", IUDEtul nu au bani sa salveze edificiul. Privatul, kkapIUDAlistii de "succesuri", jewnvestitorii gen subomul-Harap Mukkmad n'ar da bani pt cultura si istoria Romanilor. Borfașul ii jupoaie pe Rromarlanii ce l'au...adoptat. L'au adus sa sugă la sânul lor de porcidecaine rabiati. De'ar rabia jewnvestitorul. Sa scape bieții Romani de ciuma! Din anul 2000, "Orașul", IUDEtul sunt terorizate de Zsidani-Satanici din Israhatzel ce se folosesc de mafia jigano-pesedist-mazarena. Trebuie sa repet. Conform lui Nicolae Vacaroiu, fost primsinistru si șef la Curtea de Conturi, jumătate din banii încasați in ultimii 17 ani din taxe si impozite de către "primărie", au fost furați. Eu cred ca suma e in jur de 2 miliarde dolari! Zsidanii si Pesediștii au furat banii(vezi cazurile Morgenstern si Schwartzenebunu). Acolo sunt banii dv! In Israhatzel si in Amerikk(vezi cazul familiei nebune Martin, foști...prefecți) - dementul-diabolic Bashitler dixit! Un alt kustendiliu ce, n'asa, ar fi trebuit sa salveze...cultura tomitană. Din păcate, betzivanul s'a laudat ca in antiviata lui a citit o singura carte. Una pornografică! --- Evident, edificiul are o singura sansa de supraviețuire. Sa i se pună firma Bamboo sau Phoenicia 5 stele-David pe el. Valeuuu, muică! Sa veci atunci cum vor zbura paraii din labele poponarilor lu' BoteZUZAtu si ghearele Harapilor lu' Mukkmad, businessgugumanii proprietari ai...edificiilor respective. Frați Romani! Câți mai supraviețuiți in bantustanul groazei. Edificiul Roman cu...Mozaic(de la Moise), mai poate fi salvat numai prin transformarea lui in catwalk pe care sa se afișeze anorexeicele-modele ale lui Mukkmad jewnvestitorul căruia Perhaitza i'a făcut reclama acum o luna. Sa vedeți ce sprinten va fi devenit...bătrânul Mozaic, când va fi văzut...dosurile schiloade ale anorexeicelor plutind diafan pe luciu'i inestimabil! Aferim!

beinor iucsel
23 septembrie 2017
mai bine sa îl darame si sa se facă moschee pentru refugiați

Vor intra cel puțin un milion de refugiati veniți pe Marea Neagra. Ce facem cu ei, lor nu le trebuie moschee?

Cucu
23 septembrie 2017
Edificiul roman

Aha , tu vrei sa se stearga urmele Tomisului , sa se stearga istoria noastra .Sa veniti voi de aiurea , ca altadata , sa invadati iar Europa .Atunci ati venit din strafundurile Asiei cu sabia in mana . Acum vin musulmanii din Orient , nu cu sabia in mana ca stramosii vostri ci cu mana intinsa.Mare greseala fac politicienii Europei .

Răspuns la: mai bine sa îl darame si sa se facă moschee pentru refugiați
Adăugat de : beinor iucsel, 23 septembrie 2017
Vor intra cel puțin un milion de refugiati veniți pe Marea Neagra. Ce facem cu ei, lor nu le trebuie moschee?
Sindbad
23 septembrie 2017
Csf, ncsf

A punctat bine Liviu Chilian. In ultimii ani, au fost furați miliarde din taxele și impozitele C-ței. Unde s-au dus acești bani? Doar dacă ești un mocangiu abonat al primăriei nu vezi asta. De unde bani pt. reabilitarea Edificiului Roman? Greu cu furtul fondurilor europene. Ăștia verifică. Edificiul ăsta, votează cumva? Atunci, aduceți cât mai mult țigănet, lărgiți H. Coandă, mai deschideți acolo încă o secție de vot...

ersin
23 septembrie 2017
Adevaru e că a-r arăta bine o moscheie pe malu mari care să se vadă de pe mare

Vă dați seama ce v-a fi in inima refugiaților când se v-or apropia de Constanța si v-or vedea din departate o moscheie stind că europa îi primește cu brațele deschise???

din Cta
23 septembrie 2017
banii!

Primaria si Consiliul local Cta cheltuie sume uriase cu fundatii si asociatii teatrale, facand loc unor manifestari jalnice, incropite si care excita gustul needucat al publicului local, intr-un oras in care strazile sunt capcane si mizeria este atotcuprinzatoare. Sa verifice DNA cui se dau acesti bani si mai vorbim pe urma.

Goe
23 septembrie 2017
Autoritatile locale nu au bani ???

Pai sa nu ii mai arunce pe tampenii precum Neversea, campionate de nu stiu ce fel la "sporturi" de care nu a auzit nici dracu', gen padbol sau alte aiureli de-astea, si multe alte kitschuri promovate drept "cultura", si sa vezi atunci cum or sa fie bani...

Mine
23 septembrie 2017
Gramatica

Esti un analfabet .Ai 9 greseli gramaticale. Idiotule !

Răspuns la: Adevaru e că a-r arăta bine o moscheie pe malu mari care să se vadă de pe mare
Adăugat de : ersin, 23 septembrie 2017
Vă dați seama ce v-a fi in inima refugiaților când se v-or apropia de Constanța si v-or vedea din departate o moscheie stind că europa îi...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5211 secunde