Bacalaureat 2012

Cinci eliminați la prima probă scrisă

1998
6
Cinci eliminați la prima probă scrisă - bacalaureat-1341252618.jpg

Din totalul celor 6.275 de candidați din județul Constanța, înscriși la proba scrisă la limba și literatura română a Bacalaureatului 2012, ieri s-au prezentat 6.066.

Cei cinci eliminați, ieri, din examen provin de la Grup Școlar "Dragomir Hurmuzescu" Medgidia, doi de la Grup Școlar "Gheorghe Duca" Constanța, Liceul Teoretic "Decebal" și Colegiul Tehnic "Nicolae Titulescu" Medgidia. Acesta din urmă este absolvent dintr-o serie anterioară a Colegiului Dobrogea Castelu și s-a gândit el că dacă o să-i sustragă ciorna colegului nu-l va observa nimeni. Ceilalți fie au fost "demascați" de telefonul care s-a găsit să sune tocmai în timpul examenului, fie pur și simplu supraveghetorii au depistat prezența acestor "importante ustensile" pentru examen. Toți cinci nu se vor mai putea prezenta la următoarele două sesiuni de Bacalaureat ca urmare a eliminării lor.
De asemenea, au existat și trei întârziați - unul provenind din Hârșova și doi din localitatea Baia, județul Tulcea, iar un elev nu s-a regăsit pe listele de la Grup Școlar "Carsium" Hârșova. Pentru aceștia au fost trimise de la Ministerul Educației subiecte de rezervă în jurul orei 11,30 și au avut posibilitatea să-și susțină proba începând cu ora 13 a zilei de ieri.

Varianta nr. 4 din 10
Primii elevi care au ieșit de la proba scrisă de limba română de ieri consideră că subiectele au fost foarte grele. Subiectul I al probei a inclus nouă cerințe legate de un fragment din "Craii de Curtea-Veche" de Mateiu Caragiale, candidații fiind astfel testați, în principal, la capitolele vocabular și teorie literară.
Subiectul II a constat în redactarea unui text argumentativ pornind de la afirmația "Nu e de ajuns să ai mari calități; trebuie să știi cum să se folosești cu rost" a lui Lucian Blaga. Potrivit baremului, la acest subiect au fost punctate, printre altele, organizarea și coerența textului, echilibrul între ipoteză, dezvoltarea argumentelor și concluzie, precum și utilizarea adecvată a mijloacelor lingvistice necesare unei aprecieri.
La subiectul al III-lea, absolvenții claselor a XII-a au avut de elaborat un eseu despre tema și viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat, aparținând lui Mihai Eminescu. La acest subiect, cel mai bine punctate au fost: evidențierea unei trăsături care face posibilă încadrarea operei pentru care a optat candidatul într-un curent cultural/literar, într-o perioadă sau într-o orientare tematică susținerea unei opinii în concordanță cu cerința/încercare de susținere a opiniei sau schematism; prezentarea a două imagini/idei poetice din text, relevante pentru tema aleasă si viziunea despre lume.

Subiectul care face diferența
Ieri, prof. dr. Răducu Popescu, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Constanța, declara, pe marginea variantei de subiecte propuse, că s-a constatat că și la Evaluarea Națională, la ambele probe, au existat subiecte care au făcut diferența între elevii care au muncit constant și cei care… așteptau o minune. "În ceea ce-i privește pe supraveghetori, i-am rugat insistent să nu existe nici un fel de toleranță asupra modului cum se prezintă candidații, dar în același timp am dorit să creăm condiții favorabile. În acest sens, supraveghetorii au fost instruiți să nu se plimbe printre rânduri, pentru că aceste mici amănunte se adaugă stresului elevilor".
Cât despre dificultatea subiectelor, prof. Cristina Maria Ivan, noul inspector de specialitate limba română, a ținut să remarce că al treilea ar fi ridicat, teoretic, cele mai multe probleme, întrucât absolvenții nu se așteptau să aibă de tratat un text al unui poet canonic. "E adevărat că la poezie mai trebuie să știi și versuri, dar dacă ar fi consultat încă din luna noiembrie a anului trecut site-ul Ministerului Educației, această variantă de subiect era postată spre rezolvare ca model".

"Au fost multe zvonuri false"
Alexandra Lepădatu, elevă a Colegiului Național "Mihai Eminescu", declara că partea I și partea a II-a au fost accesibile tuturor. "Ne-a cam luat prin surprindere al treilea subiect, la care nu ne așteptam să ni se impună un singur autor canonic, ci să avem de ales dintre Bacovia, Eminescu, Blaga, Arghezi. Caragiale ieșea din discuție, chiar dacă e declarat Anul I.L. Caragiale, pentru că a constituit subiect la olimpici. Adevărul este că au existat multe zvonuri înainte de ziua de azi luni, 2 iulie  p $%à– n.r.), dar care s-au dovedit false".
În schimb, Bianca Mocanu, absolventă a Liceului Internațional de Informatică, s-a declarat din start o norocoasă, poezia fiind genul său preferat, motiv pentru care a considerat că a picat la fix pe subiect. Părțile I și a II-a au fost mai mult decât ușoare, tocmai de aceea am încercat să realizez un eseu argumentativ mai deosebit, folosind chiar citate studiate la clasă împreună cu doamna profesoară".
Următoarea probă scrisă va avea loc miercuri, 4 iulie, când candidații vor susține proba obligatorie a profilului.



Comentează știrea

Cezar Tabarcea
3 iulie 2012
O cugetare canonică

Stimată doamnă inspector Cristina Maria Ivan, vă spun cu tot respectul că afirmația dumneavoastră potrivit căreia "al treilea ar fi ridicat, teoretic, cele mai multe probleme, întrucât absolvenții nu se așteptau să aibă de tratat un text al unui poet canonic" denotă că sunteți o VACĂ. Dacă nici măcar Eminescu nu este accesibil acestor troglodiți, de la înălțimea postului pe care îl ocupați (meritat sau nu), propuneți pe viitor texte aparținând lui Fani Vijelie sau Florin Salam pe care elevii noștri îi "devoră", le cunosc textele "ca pe apă". Această monumentală cugetare ""E adevărat că la poezie mai trebuie să știi și versuri" susține afirmația de mai sus potrivit căreia sunteți o VACĂ ! La așa profesori, așa elevi! Este o cugetare canonică!

Bianca
3 iulie 2012
Vai de capul tau !

Alo, nenea, a spus a "ar fi ridicat, TEORETIC, cele mai multe probleme". Mai invata sa citesti ... varianta a fost trasa la sorti din alte 10 variante, si la fel de bine putea sa pice Nichita Stanescu sau Arghezi, sau la fel de bine putea sa fie un roman interbelic, sau un roman postbelic, sau gen dramatic, sau nuvela, sau basm, sau ce mai vrei tu. Per total, au fost minim 16 opere din care puteau sa ceara orice. Partea a III-a valoreaza 30 de puncte si face diferenta intre 7 si 10, nu inseamna tot bacalaureatul, si daca n-ai fi prea ocupat sa imi faci profesoara vaca, ai sti ca toti elevii doamnei profesoare Ivan au iesit cu zambetul pana la urechi din proba ieri dupa doar doua ore. Mai "rumega" putin inainte sa te iei de oamenii care chiar muncesc cu drag!

ics
3 iulie 2012

eu cred ca tine cu orice pret sa demonstreze calitatea profesoarei care a ajutat-o, dar respectabilul Cezar Tabarcea care nu are nimic mai bun de facut la 7 dimineata decat sa jigneasca oameni, el ce mai e? ma intreb ce note ati avut voi la bac, de va permiteti sa va dati asa cu parerea :))

Norvina
3 iulie 2012
Punct ochit, punct lovit

Ați sărit ca proastele-n par să-i luați apărarea unei inspectoare (profesoară de limba română) care caută să explice total neconvingător dificultățile întâmpinate de unele loaze la examen. Sunteți așa de proaste încât nici măcar nu ați auzit de Cezar Tabarcea, îl confundați cu vre-o marcă de tutun sau parfum care v-a gâdilat pe la năsucurile obraznice și prostite în plus de arșița soarelui vă băgați și voi înseamă....ieftinelor. Luați exemplul lui "ics", ce stil prolix de exprimare, sare de la una la alta, își pune întrebări la care nu poate să răspundă, și o mănâncă pizma că cineva e matinal...... Mare-i grădina lui Dumnezeu! În ceea ce o privește pe "Bianca" chiar nu a înțeles substratul mesajului domnului Tabarcea, sare în apărarea rumegătoarei cu talangă la gât dar creează suspiciunea că autoarea mesajului ar putea fi chiar ....VACA. Oricum ieftinelor, mâine mai aveți încă o probă la Balaureat și să vedeți din nou ce chin, ce jale pe capetele voastre seci, analfabete. Să vă pară vouă greu Eminescu? Chiar că sunteți ca inspectoarea, văcuțe!

Matilda
3 iulie 2012
Să lămurim lucrurile

Fetelor, regret că trebuie să vă spun dar v-ați inflamat pur și simplu în mod gratuit: domnul Tabarcea, pe bună dreptate ( după părerea mea) a fost indignat de faptul că un dascăl de limba și literatura română, care în mod natural ar trebui în fiecare seară să se roage pentru odihna veșnică a poetului național, subliniază ideea că studierea acestuia ridică probleme absolvenților de liceu, afirmație care pe mine m-a făcut să roșesc de rușinea dumneaiei... Dacă tu, dascăl susții o astfel de afirmație, înseamnă că ceva nu este în regulă și eventualul eșec al unor elevi la examen i se datorează și dumneaei. În ceea ce vă privește lăsați-vă profesoara să-și susțină singură afirmațiile , nu are nevoie de "avocați"de slabă calitate a căror identitate reală ridică mari semne de întrebare. Dacă-mi permiteți, "Bianca", " ics" "eu" conștientizați că doamna inspectoare a "comis-o" prin declarația din presă și acesta este motivul pentru care a primit un duș rece, pe deplin meritat. Declarația dumneaei a stîrnit o reacție reprobativă, firească din partea cuiva care oricum se închină la Eminescu. În încheiere, mîine este o nouă zi de examen, încercați să mai recapitulați câte ceva din materie, vă urez mult succes și pe viitor lăsați-i pe cei care se pricep să discute subiecte greu de abordat pentru voi. Noapte bună

Alina M...atilda
4 iulie 2012
Noroc cu tine

Invidia si rautatea n-or sa te ajute niciodata sa fii apreciata

Răspuns la: Să lămurim lucrurile
Adăugat de : Matilda, 3 iulie 2012
Fetelor, regret că trebuie să vă spun dar v-ați inflamat pur și simplu în mod gratuit: domnul Tabarcea, pe bună dreptate ( după părerea mea)...

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 03 Iulie 2012
Stire din Cultură-Educație : Teatrul constănțean în doliu
Marţi, 03 Iulie 2012
Stire din Cultură-Educație : Artiștii din spatele scenei
Pagina a fost generata in 2.7342 secunde