La Muzeul de Artă Populară

Cina cea de Taină, foarte bine reprezentată pe icoanele pe sticlă

403

Articole de la același autor

Așa cum știm cu toții, săptămâna aceasta este rememorat un eveniment de o mare importanță pentru întreaga lume creștină: Cina cea de Taină, prin care a fost instituită Sfânta Taină a Împărtășaniei. Acest moment a fost redat frecvent pe icoanele transilvănene pictate pe sticlă, ce pot fi admirate la Muzeul de Artă Populară din Constanța.

În prezent, instituția de cultură deține în colecția sa două astfel de icoane, realizate în secolul al XIX-lea, în celebrele centre de iconari din Șcheii Brașovului și Mărginimea Sibiului.

Potrivit directorului muzeului, Maria Magiru, în icoana de mari dimensiuni, pictată la Șchei, Iisus apare binecuvântând, înconjurat de cei 12 apostoli, dispuși simetric, în semicerc. Dintre aceștia, doar Iuda, vânzătorul Domnului, apare în margine, desculț și fără nimb.

"În icoana realizată în centrul din Mărginimea Sibiului, Iisus Hristos este înfățișat ținând în mână potirul cu vin și pâinea, pe care le binecuvântează. El apare înconjurat doar de nouă apostoli, cinci de-a dreapta Sa și patru în stânga, explicația fiind aceea că meșterul iconar a adaptat compoziția picturală în funcție de dimensiunea sticlei", a explicat managerul.

★ ★ ★

O altă temă des întâlnită în icoanele țărănești pe sticlă cu trimitere la Taina Sfintei Euharistii este Iisus Vița-de-Vie. Într-o astfel de icoană, pictată în centrul de iconari din Făgăraș, Iisus apare așezat pe o laviță pictată, iar din coasta Sa dreaptă, care a fost străpunsă cu sulița de unul dintre soldații care îl păzeau, crește un butuc de viță-de-vie cu ciorchini de struguri, pe care Mântuitorul îi stoarce într-un pocal, simbolizând sângele său.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 24 Februarie 2018
Stire din Cultură-Educație : Ce trebuie să facem de Dragobete
Vineri, 09 Martie 2018
Stire din Social : Ce tradiții există de Mucenici
Pagina a fost generata in 0.4912 secunde