Chirurgia plastică, în dezbatere la American Corner

283
Chirurgia plastică, în dezbatere la American Corner - article129173955212605e5fd740000-1330878759.jpg
Miercuri, 7 martie, American Corner Constanța din cadrul Universității "Ovidius" reia o temă foarte interesantă, care s-a bucurat de interes și la care vor participa elevi de la Liceul Teoretic "Ovidius", împreună cu prof. Valerica Vișan. Tema intitulată "Plastic Surgery: Taboo Beauty? - Gender Identity Disorder" este pe specificul chirurgiei estetice și va fi moderată de Alina Gălbează Buzarna, doctorand în cadrul aceleiași universități. Vor fi puse în discuție riscurile și beneficiile operațiilor estetice. Prezentarea va fi urmată de vizionarea filmului documentar "Beauty", care prezintă operații estetice, pelicula fiind premiată în anul 2002 de către National Geographic Channel.
Programul aruncă o privire educațională în ritualurile și tradițiile tabu practicate în câteva societăți, încă interzise și chiar ilegale în unele dintre ele. Tabu-ul se concentrează, în general, pe puncte de vedere extreme, în sensul în care majoritatea sunt fie neînțelese, fie disprețuite sau chiar respinse de către restul lumii.
În denumirea de chirurgie plastică, adjectivul "plastic" se referă la sculptură și provine din cuvântul grec "plastike (tekhne)" tradus "arta modelării" cărnii/materiei maleabile. Astfel, chirurgia estetică sau cosmetică sunt mai bine cunoscute drept chirurgie plastică; majoritatea operațiilor estetice nu sunt cu rol cosmetic, ci includ mai multe tipuri de chirurgie de reconstrucție, chirurgia manuală sau microchirurgia, precum și tratamentul arsurilor. Walter Yeo, un soldat britanic este adesea citat drept prima persoană cunoscută să fi beneficiat de chirurgia plastică. Tehnici de reconstrucție prin chirurgie se aplicau în India încă din anii 800 îen. Sushruta, părintele chirurgiei, a adus contribuții importante domeniului chirurgiei plastice și de cataractă în secolul 6 îen. Lucrările medicale ale lui Sushruta și ale lui Charak, inițial scrise în sanscrită, au fost traduse în limba arabă în timpul Califatului Abbasid în 750 e.n. Traducerea în limba arabă a înlesnit pătrunderea lor în Europa prin intermediari. De asemenea, aceste operații estetice și cosmetice se efectuau în Egiptul Antic și Roma Antică.
În film sunt prezentate, în direct, din sala de operații diverse operații estetice ale unor persoane care doresc cu ardoare să-și schimbe imaginea cu riscul unor infecții sau al altor complicații sau care acceptă să suporte dureri inimaginabile, inevitabile, operații prin care nu vor mai arăta ca înainte. Pelicula conține imagini greu de suportat pentru persoanele mai slabe de înger.
Toți participanții vor primi de la Rodica Toma, coordonator American Corner, câte un hand-out cu informații pe această temă, certificate de participare și broșuri despre America.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6021 secunde