Chiar sunt în siguranță copiii la grădiniță?

1214
Chiar sunt în siguranță copiii la grădiniță? - alticopii-1319215733.jpg
Nefericitul eveniment petrecut într-o grădiniță din Capitală, soldat cu rănirea gravă a unui copil de trei ani, a deschis cutia Pandorei. Lăsat să meargă singur la toaletă, pentru că educatoarea trebuia să rămână cu ceilalți 30 de colegi, micuțul
a ajuns în comă la spital, în urma căzăturii prin alunecare de la mansarda grădiniței.

Am lansat, vineri, un scurt sondaj prin câteva grădinițe din Constanța, pentru a afla dacă a procedat bine educatoarea respectivă.
Elena Savu, de la Grădinița nr. 2 Mihail Kogălniceanu, se declara bulversată de incident, afirmând că "lipsa de personal este singura cauză, iar despre acest subiect plângem de prea mult timp. Spre exemplu, la noi este o îngrijitoare la 60 de copii, cu jumătate de normă. Adică vine dimineața la ora 6 și la ora 10 pleacă. După care începe chinul, când trebuie să ne împărțim în șapte".
Prof. Georgeta Adam, de la Grădinița "Steluțele Mării", ne-a declarat că evită să-i lase singuri pe micuți să meargă la toaletă, dar, dacă se întâmplă ca unul să aibă nevoie, rămâne în clasă cu ceilalți: "Incidente nedorite se pot întâmpla și dacă îi ținem de mânuță. Doar Dumnezeu și puțin noroc ne pot feri să n-ajungem subiect de presă. Din păcate, ce s-a întâmplat la București este rezultatul unui învățământ sprijinit cu mult prea puțin".
Elena Simiciuc, președintele Asociației educatoarelor și institutorilor, ne-a vorbit de supraaglomerarea sălilor de clasă, de efective de peste 30 de copii supravegheate de un singur cadru didactic, plătit la limita subzistenței: "Nu se poate face calitate în învățământ cu asemenea efective, lucru care nu este străin nimănui. Preșcolarul are nevoie de multă atenție, la fel ca și învățământul preșcolar. Dar, în loc să se aloce mai mulți bani, ni se blochează posturi de îngrijitoare, fără de care nu ne putem desfășura activitatea. Copiii preșcolari au mare nevoie de ajutor, iar noi suntem și mamă, și tată, și soră, și frate pentru ei în orele pe care le petrecem împreună. Timp în care numai Dumnezeu ne poate feri de incidente!".
Întrebată dacă există un deficit de educatoare în județul Constanța, Maria Moga, inspector școlar de specialitate învățământ preșcolar la Inspectoratul Școlar Județean Constanța, a declarat, pentru "Cuget Liber", că nu se confruntă cu așa ceva: "Mai sunt două-trei posturi neocupate, la Rasova, Râmnic, dar copiii sunt supravegheați de suplinitori sau cadre plătite cu ora. Ușor deficitar stăm la capitolul personal de îngrijire, dar poate inspectorul general Aliss Andreescu se va întoarce cu vești bune de la consfătuirea națională de la Cluj".
Cât privește modul cum a procedat educatoarea din București, lăsând copilul singur la toaletă, inspectorul Moga a declarat că nu există nicăieri în legislație o prevedere că aceasta trebuia să-l însoțească: "Doar scrie că trebuie asigurată supraveghere permanentă" (?!?).

Asociația de părinți a angajat ajutor de educatoare
Nu știm dacă poate constitui un exemplu de bune practici, atâta timp cât se reclamă sus și tare că învățământul în România este gratuit, dar soluția găsită de conducerea Grădiniței cu program prelungit "Amicii" din Constanța merită luată în calcul acolo unde se poate.
În urmă cu patru ani, Maria Terziu, directorul instituției amintite, a propus părinților să se constituie într-o asociație cu personalitate juridică, fapt ce le-a înlesnit foarte multe investiții. Spre exemplu, plătesc lunar 25 de lei, bani cu care toate cele 12 grupe ale grădiniței au asigurat un ajutor de educatoare cu un salariu de 450 lei.
"Asociația plătește toate dările către stat. Ajutoarele sunt studente la Universitatea "«Ovidius», absolvente ale Colegiului Pedagogic. Ele petrec trei ore, între 9 și 12, ajutând educatoarele. Cel mai important este că se pot ocupa astfel mai cu atenție de toți cei 30 de copii dintr-o grupă, aceștia căpătând deprinderile esențiale, respectiv rutine cum ar fi mersul la baie, spălatul pe mâini sau la toaletă. De asemenea, ajutoarele pregătesc materialul didactic din acea zi și mai predau limba engleză sau limba germană jumătate de oră pe zi", a explicat Maria Terziu.
După masa de prânz, directoarea i-a rugat pe părinții care au posibilitate să-și ia copiii acasă, așa încât 100 pleacă la ora 13.

Sindicatul reclamă măsuri urgente
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ atrage atenția Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, precum și Guvernului României, că trebuie să ia de URGENȚĂ măsuri privind creșterea numărului de posturi și de spații în grădinițe.
Din cauza deficitului de personal și a supraaglomerării grupelor de învățământ preșcolar, s-a ajuns la situații grave în care copiii au avut de suferit.
Salariile prea mici și condițiile de muncă au dus la demisii în rândul angajaților din învățământul preșcolar. Totodată, blocarea posturilor prin actele normative emise de Guvernul României nu permite angajarea personalului de specialitate acolo unde se impune acest lucru.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5854 secunde