Cronică de spectacol

"Cenușăreasa", o altă frumoasă poveste a Teatrului "Oleg Danovski"

1936
14
Premiera "Cenușăresei" a adus basmul în inimile spectatorilor pentru vreo două ceasuri, sâmbătă seara. În coregrafia lui Horațiu Cherecheș, după libretul lui Nikolai Volkov, pe muzica lui Sergei Prokofiev cu două completări din Jules Massenet, spectacolul a entuziasmat publicul care, la final, nu mai contenea cu aplauzele deși nu s-a putut abține nici în timpul actelor. 


Așteptată cu emoții, ca orice premieră, din cauza promovării destul de firave, în special din cauza afișelor care, în cele câteva locuri din oraș în care pot fi expuse au o viață extrem de scurtă, fiind acoperite aproape imediat de altele, premiera a umplut sala de spectatori. "Cenușăreasa", basmul care dă speranță celor oprimați că legea firii e ca-ntr-o bună zi să iasă soarele și pe strada lor, a fost ilustrat cu talent și umor. 
"E greu să fi un dansator bun, că asta înseamnă să ajungi la inima omului fără cuvinte", ne spunea coregraful Horațiu Cherecheș cu câteva zile înainte de premieră. Ei bine, după cum s-a văzut, dansatorii au ajuns la inima publicului în Cenușăreasa. 
Baletul, conceput muzical de Prokofiev între 1940 și 1944, este considerat a doua mare poveste romantică a compozitorului, "Romeo și Julieta" ocupând primul loc. Prima sa audiție a avut loc la Balșoi Teatr, pe 21 noiembrie 1945, și s-a bucurat de un mare succes internațional. 


Primul act este concentrat asupra contrastului între gingășia Cenușăresei și grotescul surorilor și al mamei vitrege, amuzant reliefat de Laima Costea și Amalia Luca, dar mai ales de Mihai Pâslaru, travestit în mama vitregă. Dacă fetele sunt simpatice cu fasoanele și răutățile lor răzgâiate, mama vitregă a reușit perfor-manța de a se face plăcută inclusiv copiilor, prezenți și ei în număr destul de mare în sală. Momentul lor de glorie, cu ajutorul abil al lui Ștefan Răuț - profesorul, este lecția de dans în care comicăriile se succed escala-dând pe final (la propriu - pe o bară). 
Un alt tablou plin de farmec este al anotimpurilor ce-o însoțesc pe Zână (cu dăruire interpretată de Eliza Maxim) și-i aduc Cenușăresei coronița, rochia, dovleacul caleașcă, condurii și trena. După cum a promis Horațiu Cherecheș, fiecare balerină a avut momentul ei - identificându-se din corpul de balet. 
În actul al doilea, își face apariția Prințul (mai ales că pentru Sergiu Dan este rolul de debut). Acesta alunecă efectiv în sala de bal făcându-și o intrare spectaculoasă. Dar nici Cenușăreasa nu s-a lăsat mai prejos: ea a intrat prin public cu trena ei cea lungă și strălucitoare. 
Cel de-al doilea tablou este mult mai dinamic decât primul (care nici acela n-a fost prea static), ceea ce m-a dus din nou cu gândul la spusele coregrafului: "Nu vor fi coborâșuri în spectacolul acesta. Vor fi numai suișuri. Publicul nu va avea niciun moment de plictiseală". Nicio exagerare până acum. Și nici de-acum încolo, pentru că au urmat: dansul grecilor, dansul acrobatic al egiptenilor, dansul spaniolilor… și toate au stârnit aplauze. Apoi solo-ul Amaliei Mândruțiu, o adevărată Cenușăreasă, sfioasă și grațioasă care s-a potrivit de minune cu Sergiu Dan și el cât se poate de firesc în rol de Prinț. După plecarea bruscă a Cenușăresei din sala balului, Prințul - însoțit de cavalerii Ștefan Răuț și Sorin Gâlcă - a pornit călare prin toată lumea în căutarea ei. Momentul apariției lor pe scenă în galop - în costume cu căluți - a fost cel puțin amuzant, dar și foarte reușit.
Horațiu Cherecheș a fost din nou inspirat când a ales pentru final o compoziție a lui Massenet, foarte potrivită atmosferei de bucurie - atât de pe scenă cât și din public. 


Comentează știrea

14 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Aura
30 septembrie 2012
Excelent

Bravo lor , extraordinar!

un cunoscator
1 octombrie 2012
i-auzi ia

"Prima sa audiție a avut loc..." Audiție se referă la muzică nu la balet. De de nu scrii tu despre agri-cultură...

Paula Tudor
1 octombrie 2012
cunoscatorului

Este vorba chiar de auditie, pentru ca era vorba de Prokofiev care a compus muzica. Iar muzica se aude, nu-i asa? Dar ce ne-am face noi fara carcotasi?!

un cunoscator
1 octombrie 2012
Imi pare rau

21 noiembrie 1945 a avut loc PREMIERA baletului pe scena Teatrului Mare din Moscova nu auditie ci premieră . De balet nu de muzică. Există DEX exista Google ție ce îți lipsește ?

Răspuns la: cunoscatorului
Adăugat de : Paula Tudor, 1 octombrie 2012
Este vorba chiar de auditie, pentru ca era vorba de Prokofiev care a compus muzica. Iar muzica se aude, nu-i asa? Dar ce ne-am face noi fara...
un necunoscator
1 octombrie 2012
hai sa ne bagam in seama

În primă audiție = (care se execută) pentru prima dată în fața publicului conform DEX

Paula Tudor
1 octombrie 2012
aceluiasi cunoscator...

Am inteles. Eu am gasit prin cronici referiri la prima auditie. Iar daca te referi la muzica nu-i cu totul gresit sa spui auditie... Dar daca e chiar atat de gresit, iertare pentru cumplita dezinformare! Este clar ce nu-mi lipseste! Nu-mi lipsesc comentatorii bine-intentionati!

alt cunoscator
1 octombrie 2012
!

"Mai puțin inspirat decât Romeo și Julieta, baletul prezentat în primă audiție la Balșoi Teatr la 21 noiembrie 1945 " - Oltea Serban-Pârâu este un muzicolog și critic muzical cu o consistentă experiență în presa românească Este semnatara traducerii si articolelor privind compozitorii români pentru Larousse - Dictionar de mari muzicieni - si responsabilã cu sectiunea muzicalã a Micului dictionar enciclopedic si a Dictionarului enciclopedic. O fisã completã ar cuprinde si o intensã activitate de consilier muzical, artistic si de presã, coordonarea redactionalã a unor publicatii muzicale (Clasic CD, Orfeu), participãri în jurii ale unor importante concursuri muzicale nationale si internationale. Absolventã a Universitãtii Nationale de Muzicã din Bucuresti, sectia muzicologie, actualmente este doctorand în muzicologie, membrã a Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din România, a Uniunii Criticilor Muzicali "Mihail Jora" si a Asociatiei Române a Femeilor în Artã.. Vezi : http://agenda.liternet.ro/articol/217/Oltea-Serban-Parau/Cenusareasa-o-poveste-dansata.html

Destept si orientat
1 octombrie 2012
Nu te bagi?

http://www.mediafax.ro/cultura-media/auditie-pentru-angajarea-a-trei-dansatori-in-corpul-de-balet-al-operei-nationale-bucuresti-9399116/foto/

Răspuns la: i-auzi ia
Adăugat de : un cunoscator, 1 octombrie 2012
"Prima sa audiție a avut loc..." Audiție se referă la muzică nu la balet. De de nu scrii tu despre agri-cultură...
D si O
1 octombrie 2012
Auditie

Vezi: http://ro.wikipedia.org/wiki/George_Balanchine : În 1924 a emigrat din Rusia, împreună cu prima sa sotie, balerina Tamara Geva. In același an, a avut o AUDITIE și a fost angajat ca dansator de impresarul Serghei Diaghilev pentru piesa "balet rus".

Răspuns la: i-auzi ia
Adăugat de : un cunoscator, 1 octombrie 2012
"Prima sa audiție a avut loc..." Audiție se referă la muzică nu la balet. De de nu scrii tu despre agri-cultură...
acelasi
1 octombrie 2012
auditie

Luni va avea loc la Opera Nationala Bucuresti "Auditia" in vederea selectionarii castigatorului sau castigatoarei bursei Exploring ballet with Suzanne Farrell, la care sunt asteptati sa participe elevi ai scolilor si liceelor de coregrafie din toata tara. Organizarea unei astfel de auditii are loc pentru prima data in Romania si este realizata de The John F. Kennedy Center for the Performing Arts, cu sprijinul Ambasadei SUA la Bucuresti si al Operei Nationale Bucuresti . http://www.webpr.ro/stiri-webreleases_cultura-6835357-webrelease-auditie-pentru-acordarea-bursei-exploring-ballet-with-suzanne-farrell.htm

Răspuns la: i-auzi ia
Adăugat de : un cunoscator, 1 octombrie 2012
"Prima sa audiție a avut loc..." Audiție se referă la muzică nu la balet. De de nu scrii tu despre agri-cultură...
14 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2307 secunde