În premieră națională

Centru de teatru și dans contemporan la Constanța

757
Centru de teatru și dans contemporan la Constanța - proiectcalinhantiu-1317061418.jpg

Pe 17 octombrie, vor avea loc preselecțiile pentru primul Centru de teatru-dans contemporan din România, care va lua ființă la Constanța, o ambiție și, în același timp, o idee mai veche a lui Călin Hanțiu, fost balerin al Companiei de balet "Oleg Danovski". Deocamdată, nu se știe locația, dar se știe ora - 19.00.
În preambulul anunțului oficial de ieri, Bogdan Caragea, directorul Teatrului de Stat, afirma: "Din această stagiune, am vrea să diversificăm agenda Teatrului de Stat și iată că, înainte de prima premieră, ce va avea loc sperăm pe 15 octombrie, cu spectacolul «Cum vă place», de Shakespeare, vă facem cunoscut un proiect îndrăzneț al lui Călin Hanțiu. O inițiativă care nu numai că ne onorează, dar ne și obligă de a-i fi alături". Dacă, până acum, a lucrat cu artiști profesioniști și, o perioadă, cu tineri interesați de street dance, de data aceasta, Călin Hanțiu își dorește să încerce o formă de teatru-dans cu persoane care vor să refuleze: "În luna mai, nemaifiind angajatul unui teatru, mi-a venit această idee. Scopul meu este de a lucra cu maximum 25 de persoane, pe două grupuri, în zilele de luni, miercuri, vineri, respectiv marți, joi, apoi schimbăm, de la ora 19.30. Acest centru este deschis acelor persoane care și-au dorit vreodată ori gândesc că ar putea să performeze spectacole pe care eu am să le concep după un studiu de mișcare contemporană, fără veleități de șpagat".
Persoanele care vor veni la acest centru vor învăța ce este o gestică pozitivă, o gestică negativă, o întrebare, o stare de criză, o stare de bucurie, tot ceea ce poate să întruchipeze un spectacol, dar pentru statut de neprofesionist. Semestrial, maestrul Hanțiu își dorește să realizeze și spectacole: "Îmi doresc să constituie o formă de terapie prin artă, care în afară este folosită de foarte multă vreme. Le propunem doritorilor să uite de problemele cotidiene și să se bucure de ceea ce poate să simtă corpul și mintea lor".
Anul acesta, când teatrul împlinește 60 de ani de viață artistică, asemenea proiecte noi, în opinia secretarului artistic Anaid Tavitian, vin să împlinească evoluția atât de frumoasă a Dramaticului constănțean, care, de-a lungul existenței sale, a avut pe scenă și spectacole de teatru antic, și dans, și muzicaluri, și drame, și comedii.
Pentru cele 18 ședințe pe lună de teatru-dans, cei interesați ar urma să plătească în jur de 300 lei. Pentru mai multe informații îl puteți contacta pe inițiatorul acestui proiect, Călin Hanțiu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 27 Septembrie 2011
Stire din Cultură-Educație : Programul Teatrului pentru Copii
Sâmbătă, 17 Septembrie 2011
Stire din Cultură-Educație : Gală de balet la Teatrul "Oleg Danovski"
Pagina a fost generata in 0.2508 secunde