€ 4.7231
£ 5.2496
$ 4.2103

Centre de excelență pentru elevii capabili de performanțe înalte, la Constanța

Ştire online publicată Miercuri, 03 Ianuarie 2018. Autor: Andreea PERHAIȚĂ
Constanța ar putea avea, în 2018, cel puțin un centru de excelență pentru copiii care doresc să se pregătească pentru olimpiadele și concursurile internaționale. Inspectorul școlar general Petrică Miu a anunțat că intenționează să înființeze un centru de excelență în municipiul Constanța, iar Ministerul Educației a lansat un proiect pentru licee, să devină centre de excelență în tehnologia informației.

„Am studiat problema de a avea la Constanța un centru de excelență, astfel încât performanța să continue și studiile să continue. Am identificat deja un spațiu unde acesta va funcționa și va trebui să fie o instituție de sine stătătoare, cu statut juridic și conducere separată de orice altă școală, liceu sau de inspectoratul școlar”, a declarat șeful ISJ Constanța, prof. Petrică Miu.

Acesta nu a dezvăluit unde anume va funcționa centrul de excelență și nici la cine s-a gândit să îl conducă, dar a lăsat să se înțeleagă că vor fi cuprinse mai multe discipline, mai ales cele unde elevii și profesorii constănțeni au obținut rezultate deosebite la concursuri și olimpiade internaționale.

Competențe și la tehnologia informației

În același timp, Ministerul Educației Naționale a aprobat criteriile de selecție a liceelor care pot deveni Centre de Excelență în Tehnologia Informației în cadrul proiectului „Promovarea și susținerea excelenței în educație prin dezvoltarea competențelor în disciplina Tehnologia Informației”.

Proiectul are ca obiectiv asigurarea condițiilor optime de pregătire și dezvoltare a elevilor din clasele IX - XIII capabili de performanțe înalte (profil matematică - informatică), prin înființarea și operaționalizarea a 60 de Centre de Excelență în Tehnologia Informației. Prin intermediul acestui proiect derulat de Ministerul Educației Naționale cu sprijinul Guvernului Japoniei, fiecare centru va beneficia de un laborator IT dotat cu 26 calculatoare performante și o tablă interactivă.

Procesul de selecție este deschis unităților școlare din sistemul public de învățământ care pot asigura condiții optime pentru funcționarea acestor centre. Pentru a fi eligibilă, o unitate școlară interesată trebuie să transmită ISJ o scrisoare de intenție prin care își asumă un program deschis, de cel puțin 10 ore pe săptămână, adresat copiilor din comunitate interesați să participe la activități, pe o durată de cel puțin doi ani de la data punerii în funcțiune a centrului. Activitățile vor implica în mod direct copiii, iar inspectoratele școlare județene vor aduce la cunoștință școlilor din rețeaua județeană programul centrelor selectate, care vor asigura pregătirea elevilor.

Fiecare cadru didactic-resursă, format în cadrul programului de pregătire asigurat de către partenerul din Japonia, va asigura formarea a minimum 10 profesori la nivel local, pe structura cursului furnizat de către experții japonezi. Aceștia vor fi considerați, la rândul lor, persoane-resursă pentru activitatea centrului și pot realiza activități de pregătire cu propriii elevi, pe baza cunoștințelor asimilate în cadrul programului de instruire.

Liceele de elită au cele mai mari șanse

Procesul de selecție va avea două etape. Prima etapă va fi realizată de fiecare inspectorat școlar județean pe baza a șapte reguli și se va încheia cu desemnarea câte unui centru la nivelul fiecărui județ.

Dintre criteriile care vor fi luate în calcul sunt menționate existența unui centru de excelență, înființat conform ordinului nr. 5577/2011, care desfășoară activități de excelență în domeniul IT la nivelul anului școlar 2017 - 2018, existența profilului matematică - informatică, intensiv informatică, și elevi cu rezultate la Olimpiada Națională de Informatică în ultimii trei ani (premii/mențiuni la fazele naționale). Etapa a II-a presupune o evaluare efectuată de o comisie națională, în urma căreia vor fi selectate încă 13 centre la nivel național, din regiunile mai puțin dezvoltate, care obțin cele mai bune punctaje și respectă principiul conform căruia, în fiecare județ, nu pot fi mai mult de două centre. 

Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.7984 secunde