Cele trei uniri care au făcut națiunea română, evocate la Liceul „Nicolae Titulescu” Medgidia

361
1
Cele trei uniri care au făcut națiunea română, evocate la Liceul „Nicolae Titulescu” Medgidia - fondliceumedgidia1-1637871573.jpg
Sub egida Filialei Constanța a Societății de Științe Istorice, Liceul Tehnologic „Nicolae Titulescu” din Medgidia a ținut să continue o tradiție începută cu mulți ani în urmă, aceea a marcării unor evenimente din istoria națională: Revenirea Dobrogei la Statul Român (14 Noiembrie 1878), respectiv Unirea Bucovinei (28 Noiembrie, prin hotărârea Congresului General al Bucovinei, de la Cernăuți) și Unirea Transilvaniei (1 Decembrie, prin hotărârea Marii Adunării Naționale de la Alba Iulia) - în anul Marii Uniri a Românilor din 1918.

Evenimentele - care s-au desfășurat fizic - și-au dorit să conștientizeze elevii cu privire la valorile neamului nostru și ale trecutului național și să aducă, în același timp, înaintea lor personalități de seamă ale istoriei naționale.

În urmă cu două zile, semnificația evenimentului a fost prezentată în cuvântările invitaților prof. univ. dr. Lascu Stoica (Academia Oamenilor de Știință), dr. Dorin Popescu (președinte Asociația Casa Mării Negre) și Cezar Pânzaru (președinte Asociația Pro-Basarabia și Bucovina). Evenimentul s-a bucurat de participarea a două cadre didactice ale acestui liceu, profesor doctor Marian Zidaru - care a moderat întâlnirea, și profesor doctor Pompiliu Golea, care a prezentat comunicarea „Reforme economice după Marea Unire din 1918”.

În cadrul acestei manifestări, elevi ai liceului au susținut referate având ca temă cele trei uniri și au vizionat un film documentar despre făurirea României moderne. Au prezentat comunicări, elevele Valentina Mihoc, Raluca Neamțu (clasa a X-a) și Sandra Stroie (clasa a XI-a).

De asemenea, săptămâna trecută, concursul online organizat de cadrele didactice ale aceluiași liceu a propus elevilor să reflecteze asupra celor trei uniri. Elevi ai claselor de liceu, dar, în egală măsură, și cei din clasele de învățământ profesional au creat câte un desen, o poezie și un obiect reprezentativ, prin care să exprime mesajul lor la această aniversare, mesaj surprins cu sinceritatea și entuziasmul specifice tinerilor chiar prin titlul generic al manifestărilor din acest an. Concursul s-a bucurat de participarea unui număr mare de elevi, demonstrând interesul, seriozitatea și deosebita lor creativitate, aceștia manifestându-și bucuria și dorința de a concura. Activitățile artistice au fost coordonate de profesorul de limba română Daniela Barna.

„Dincolo de toate acestea, rămâne, însă, mesajul elevilor noștri, un mesaj transmis cu toată sinceritatea, bucuria și implicarea de care au dat dovadă, un mesaj al generației lor către țara în care s-au născut, către valorile acesteia și, mai ales, către românii de pretutindeni, un mesaj despre conștiința de a fi român și despre cum înțeleg acești copii să își iubească țara «oricând»”, a declarat prof. dr. Marian Zidaru.



Comentează știrea

Mihai
27 noiembrie 2021
Adevarata unire

Natiunea romana a fost facuta de Unirea Principatelor romane la 24 ianuarie 1859.Ce a urmat apoi este continuarea povestii

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5081 secunde