Cel mai vechi oraș din România, scos la lumină de arheologii constănțeni

1565
3
Cel mai vechi oraș din România, scos la lumină de arheologii constănțeni - cetateahistria-1326465220.jpg

Articole de la același autor

Unul dintre cele mai reprezentative vestigii arheologice ale Dobrogei este Cetatea Histria - prima colonie greacă de pe tărâmul de vest al Mării Negre și cel mai vechi oraș de pe teritoriul României.

Povestea Cetății Histria, care se află la câțiva kilometri de localitatea Istria, datează de la mijlocul secolului al VII-lea î.e.n, moment în care a fost întemeiată de coloniști veniți din Milet.

"Orașul s-a dezvoltat neîntrerupt timp de 1300 de ani, începând cu perioada greacă și până în epoca romano-bizantină. Odată cu jumă-tatea secolului al VII-lea au început și atacurile avaro-slave, moment în care cetatea a început să își curme existența iar locuitorii au părăsit-o treptat. Din anul 1914, săpăturile arheologice au început să scoată la iveală, pe lângă resturile incintelor mai sus amintite, o serie de monumente remarcabile, care datează din diferite perioade din existența cetății. Pentru epoca greacă se remarcă "zona sacră", cu templul lui Zeus și templul Afroditei, precum și resturile de locuire de pe platoul pe care se afla așezarea civilă", a declarat, pentru "Cuget Liber", Liviu Stan, conservator la Muzeul Arheologic Histria.

În Histria au fost bătute primele monede de pe actualul teritoriu al României, monede de argint turnate care au simbolul orașului, repre-zentat de un vultur pe un delfin spre stânga.

Numele cetății Histria (Istria în limba greacă), e dat de denumirea fluviului Istros, cum era denumită Dunărea de către greci. Așezarea era înconjurată de un puternic zid de apărare și era alimentată cu apă prin conducte lungi de peste 20 de kilometri, care alimentau și termele construite în epoca romană, iar străzile erau pavate cu piatră.

Din perioada romană imperială (sec. II-III) datează edificiile termale ale orașului și rețeaua stradală. Cele mai multe monumente aparțin epocii romano-bizantine (sec IV-VII) și se află în interiorul cetății târzii: bazilici civile sau paleocreștine, piețe publice, magazine, cartiere de locuințe cu caracter rezidențial sau economic. De asemenea, săpăturile au oferit un bogat material arheologic, în cea mai mare parte fragmente arheologice remarcabile, fiind expu-se în muzeul cetății: sculpturi, reliefuri, materiale de construcție, inscripții, ceramică grecească și romană, sticlărie, precum și obiecte din metal.

La momentul actual, Muzeul Arheologic Histria se află sub tutela Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, avându-l director pe Gabriel Custurea.

Piesele din muzeu sunt expuse și oferite spre vizualizare publicu-lui larg, în fiecare zi de la ora 9 la 17 în extrasezon, adică în lunile octombrie - aprilie, iar în sezon, de la 1 mai până la 30 septembrie, muzeul și cetatea pot fi vizitate de la ora 8 la 20.

În prezent. turiștii care calcă pragul cetății sunt într-un număr mai restrâns, prezența lor devenind mai consistentă în lunile de vară.

Din Cetatea Histria, astăzi se pot vizita: zidul de apărare, cu turnuri și bastioane unde pot fi văzute ruinele conservate ale templelor grecești din zona sacră, străzi pavate și car-tiere de locuințe sau ateliere, mai ales romane, terme, bazilici civile și creștine și, în centrul orașului, una dintre cele mai mari bazilici creștine din regiune, datând din secolul VI d.Chr.

Stadiul descoperirilor

La Cetatea Histria lucrările arheologice continuă an de an, mai ales pe timpul verii, iar descoperirile făcute sunt expuse abia în urma unor cercetări amănunțite.

"Descoperirile făcute în vara anului ce tocmai a trecut încă nu sunt expuse în muzeu. Ele sunt trimise la institute și laboratoare de cercetare de specialitate, și dacă au o valoare importantă sunt expuse în muzeu, iar dacă nu, sunt conservate și păstrate îngrijit, deoarece nu are sens să arătăm oamenilor aceleași obiecte ceramice, etc. În muzeu sunt expuse descoperiri ce datează de peste 1300 de ani, piese ceramice, sculpturi, etc." a mai adăugat specialistul.

Comentează știrea

ION PERIEGETICUL
14 ianuarie 2012
la IP3 le murira laudatorii

Mai Sabrina din articol reiese ca MINAC sub conducerea inteleapta a tov. IP3 Custurea au fost descoperitorii Histriei. In primul rand Cetatea Histria a fost identificată, în 1868, de către arheologul francez Ernest Desjardins, iar cercetările arheologice propriu-zise au fost inițiate în 1914 de către Vasile Pârvan. Parvan a fost pe rand băcăuan și apoi bucureștean.Deci in niciun caz nu a fost "scoasă la lumină de arheologi constănțeni". În al doilea rând, de atunci cetatea se află sub oblăduirea științifică a Institutului de Arheologie al Academiei, chiar dacă administrativ ține de MINAC. Coordonator științific în prezent este dr. Alexandru Suceveanu iar constănțenii care lucrează pe acest șantier sunt puțini. În al treilea rând de care specialist zici matale, că tov IP3 Custurea e specialist în ceea ce era și recent răposatul Radu Diaconu, iar IP3 Lungu e tot atât de specialist cum sunt eu cardinal primat al Poloniei.

muzeograf batran
14 ianuarie 2012
Bravo arheologilor constanteni!

Din seria aruncarii cu mizerii in toti cei care muncesc din greu pentru adevarul istoric, asa-zisul frustrat Ion Periegeticul(vai de periegheza ta!!!), lumea trebuie sa stie ca la Constanta este o generatie de aur de mari istorici si arheologi, care au facut sa reziste o scoala serioasa si valoroasa de studii de arheologie si experti in sapaturi, la care s-au alipit prin seriozitate si innteres profesional , o noua generatie de tineri dornici sa-si depaseasca limitele.Generatia computerelor si generatia mai varstnica au inteles ca pot merge mai departe impreuna, ca o scoala puternica si bazata pe respect pentru tot ce s-a creat aici la Constanta. Ar fi bine ca cei care citesc sa inteleaga ca peste tot sunt dusmani si impostori care lovesc cu fiecare ocazie cate un "Arafat", fiindca numai cei care n-au realizat nimic, au timp de huliganisme si delatiuni. Astia suntem noi, romanii, atunci cand nu avem argumente si valoare!!!!!

oakley transistor
21 mai 2014
oakley transistor

Stiri Cultură-Educație : Cel mai vechi oraș din România, scos la lumină de arheologii constănțeni | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online oakley transistor http://www.jerseylavender.co.uk/news.asp

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.375 secunde