Cel mai greu mandat de director de școală. "M-am confruntat cu o situație incredibilă!"

3013
9
Cel mai greu mandat de director de școală.

Articole de la același autor

Poate că unul dintre cele mai dificile mandate de management câștigate - culmea! - prin concurs este cel al prof. Mihaela Maria Cristina Niculae, director al Școlii Gimnaziale nr. 5 "Nicolae Iorga", unitate care are arondate alte trei structuri: Grădinița cu program prelungit "Chip și Dale", Școala Gimnazială nr. 6 "Nicolae Titulescu" și Grădinița cu program normal "Căsuța cu povești", adică 650 de elevi, cu tot cu cei 140 de preșcolari. 


Ambele școli au câte un rând de clase pe fiecare nivel, dar la Școala nr. 5 se adaugă 120 de elevi din clasele de gimnaziu cu frecvență redusă și elevii înmatriculați în programul "A doua șansă". Cursuri pe care reprezentanții ARACIP le-au apreciat, acum doi ani, în urma unei evaluări externe, motiv pentru care s-a decis menținerea personalității sale juridice. 
Într-un dialog pe care l-am avut recent cu prof. Mihaela Maria Cristina Niculae, am aflat care sunt problemele primordiale de care se ocupă. 


"Gestiunea patrimoniului este cea care ne dă mari bătăi de cap și suntem foarte preocupați pentru siguranța copiilor și a personalului, în condițiile în care nu avem normate posturi de paznici. Și atunci, toată grija pentru siguranța copiilor pe durata programului școlar cade în sarcina personalului didactic. De asemenea, trebuie să regândim organigrama, la nivelul instituției, pentru că nu avem normat nici post de administrator de patrimoniu. Din păcate, angajarea, ca și finanțarea, se fac și în funcție de numărul de elevi, un capitol la care nu stăm foarte bine", a declarat, pentru "Cuget Liber", prof. Niculae. 


Un absenteism îngrijorător 


La toate acestea, se adaugă un absenteism îngrijorător în rândul elevilor de la gimnaziul Școlii nr. 5. 
"Se pare că sărăcia este principalul motiv pentru care, la un moment dat, copiii aleg să nu mai vină la ore. Pare incredibil într-un oraș cum este Constanța să auzi că elevul vine la școală pentru că e cald, pentru că beneficiază de lapte, corn și mere. Sunt copiii care provin din familii foarte numeroase. Nu cred că absenteismul are vreo legătură cu etnia. Avem și copii români, și turci, etnici tătari. Nimeni nu s-a declarat rom și în consecință nu avem cum să accesăm programe pentru integrarea romilor în învățământul obligatoriu", adăuga același director. 


Școala nr. 6 este mult mai mare față de Școala nr. 5 și atunci cheltuielile de întreținere sunt mult mai ridicate, motiv pentru care, anul trecut, s-a iscat acel scandal cu arondarea sa ca structură a Școlii nr. 30. 


"La 1 septembrie 2015, am preluat Școala nr. 6 cu peste jumătate de miliard lei datorie. Cu sprijinul Consiliului Local, ne-au fost redistribuite sume, iar când am predat școala la 31 august 2016 către directorul Școlii nr. 5, nu am avut nicio datorie către RADET Constanța, principalul nostru creditor, pentru că 170 de milioane am reușit să achităm din veniturile obținute prin închirerea de spații. Cotă parte din facturi se plătește de către chiriaș, la care se adaugă chiriile încasate pentru ocuparea spațiului. A fost nevoie de multă abilitate managerială în administrarea fondurilor în condiții foarte grele pentru Școala 6, mai ales după ce s-a anunțat hotărârea Consiliului Local de reorganizare a rețelei școlare acum un an". 


Profesori care și-au dat demisia 


Am încercat să aflăm dacă este adevărat că profesorii s-au cam... risipit. 


"Poate că un alt director nu ar recunoaște în mod public ce vă spun acum, dar, după ce Școala nr. 6 a fost arondată, am avut colegi care și-au dat demisia pentru că au preferat să plece în altă parte decât să lucreze la Școala 5. M-am confruntat cu o situație incredibilă, chiar și acum. Când am preluat, au fost colegi din personalul didactic auxiliar care nu au primit cu suficientă rațiune decizia luată în consiliul de administrație de a distribui timpul de lucru în mod egal între cele două sedii. În aceste condiții, am încheiat anul 2015-2016 cu deficit de personal, pentru că ei au crezut că oricum se va face reducere. Nu am avut secretar, nu am avut contabil", a continuat prof. Niculae, mulțumind celor care i-au sărit în ajutor. Așa încât directorul ajunsese să se prezinte și la cursuri de contabilitate, pentru că se dusese vorba că școala este în desființare. 


În final, am întrebat dacă este posibilă desființarea unor clase de la Școala nr. 5. 


"Nu văd un asemenea pericol, deocamdată. Am această problemă cu absenteismul la Școala 5 și, ocazional, fapte de agresivitate verbală între elevii de la gimnaziu. ISJ încearcă să acceseze un program cu finanțare europeană pentru a forma cadrele didactice pentru gestionarea situațiilor de risc și pentru a sprijini elevii aflați în situații de risc să finalizeze învățământul obligatoriu", afirma prof. Niculae. 


XXX 


În ceea ce privește restrângeri de catedre, directorul declara că a finalizat proiectul de încadrare și pentru anul școlar 2017-2018 se menține actuala încadrare. 


"Probleme vor fi probabil la redistribuirea posturilor pentru personalul didactic auxiliar și nedidactic, în contextul concret în care ne desfășurăm activitatea. Sunt dificultăți și pentru că unitățile sunt la o anumită distanță una de cealaltă", a mai spus prof. Niculae. 


Comentează știrea

Cunoscator
8 februarie 2017
Ei, aș! Mai greu a fost la DB!

Da, e interesant ca un om ca d-na Niculaie a preferat sa dea concurs ptr scolile 5 si 6, plus restul structurilor, in loc sa ramana director la sc 28, unde in mod normal nu ar fi avut a se plange de atatea probleme. Oare de ce?

Cruella si Vaduva Neagra
8 februarie 2017
Stiu eu de ce!!!

Oooof, stiu ca v-a fost dor de noi, n-am mai aparut de muuuult timp, dar am avut motive foarte intemeiate, sa stiti! In mod ciudat si de neexplicat pentru profilul nostru, am vrut sa ne facem fete cuminti, sa stam pe fundul nostru, adica sa lasam oamenii sa-si vada de treaba. Din pacate pentru oameni, dar si pentru noi, nu putem....Nu putem sa traim asa! Noi suntem altfel, ne place scandalul, ne place sa ne bagam in seama, nu putem accepta nici in ruptul capului sa fim ignorate. Pai nu m-as mai numi eu Miha Stan, ( doi in unu' - VN si Crue) daca as sta in banca mea. Cum adica, EU, sa nu-mi fac auzita vocea dulce la fiecare consiliu profesoral? Pai eu am fost cea mai de succes directoare din istoria scolii 28. Cine dreaku a mai avut cabinet-living-fumoar ca mine? Sau cine mama naibii a mai reusit sa bage zazanie intre cadrele didactice, si sa imbarlige tot ce misca in scoala ex-jucarie , asa cum am facut eu? Nimeni, corect??? Pai si-atunci ce credeti ca fac eu acusi? Imi ascut gherutele pentru a ataca la momentul oportun. Cand tatucu Dragnea o sa fie tare tare, cand pericolul va fi trecut, EU, Cruella, alias Vaduva Neagra, alias Miha-Adevar, voi reveni la pozitia mea pierduta in mod lamentabil.....dar atat de nedrept - fiindca stiti ca n-am facut nimic rau - si voi redeveni Diva scolii jucarie din centrul orasului. Fac apel la toti oamenii de bine din aceasta unitate scolara pentru a ma ajuta. Va rog, nu ma lasati la greu! A voastra devotata si indurerata fosta doamna manager , Crue PS: probabil din aceste considerente nu a dorit d-na Niculae sa ramana director la scoala 28.....de ce sa-si bata capul cu mine?

Răspuns la: Ei, aș! Mai greu a fost la DB!
Adăugat de : Cunoscator, 8 februarie 2017
Da, e interesant ca un om ca d-na Niculaie a preferat sa dea concurs ptr scolile 5 si 6, plus restul structurilor, in loc sa ramana director la sc...
un admirator
8 februarie 2017
declaratie de dragoste

Crue, bine ai revenit! Chiar mi-a fost dor de tine. Nu stiu de ce, dar ma plictiseam ingrozitor. Fara nefacutele tale, fara micile sau marile sanctiuni pe care cu atata maiestrie le aplicai in anii scolari trecuti....Zau, e mare plictiseala la 28 fara tine la conducere..... Prea merge totul ca pe roate. De ce , draga n-ai dat si tu concurs? Dupa cum bine ziceai prin octombrie, "toti prostii au luat concursul"! Ramane totusi o intrebare: tu n-ai fost destul de proasta sa-l dai si sa-l si iei??? Astept raspuns. Cu drag si dor, un admirator.

Răspuns la: Stiu eu de ce!!!
Adăugat de : Cruella si Vaduva Neagra, 8 februarie 2017
Oooof, stiu ca v-a fost dor de noi, n-am mai aparut de muuuult timp, dar am avut motive foarte intemeiate, sa stiti! In mod ciudat si de neexplicat...
mitica
8 februarie 2017
niculae o trista figura

aceasta incompetenta si infumurata gratuit vorbeste despre management? a venit trimisa de BUCOVALA, alta figura trista a educatiei (bine ca mai are doar un an si iese la pensie) sa faca ordine la DB. au maturat invatatoarele cu ele pe jos, in clase dar si in curte. Doua incompetente de trista amintire. LA PENSIE !

Hi hi hi
9 februarie 2017
Stan e la catedra si se face de caca!

Lasati-o, ba frate, pe stan...ce tot aveti cu ia?! Este minunat de superba, infiorator de vigilenta, ingrozitor de profesionista....si teribil de perspicaca,...scuze, perspicace....sta pe ganduri acum...pe cine sa mai fucka, adica ce sa mai faca....la ore, adica, ca nu prea mai are idei....a ramas in pana...nonidioata de stan!

adevar
9 februarie 2017
adevar

Shefa mea stan este cea mai benga de benga. Sa no mai shicanatzi ca iar ma ieu de voi, ofticatelor. Si stitzi ca am si ajutoare: doar fluieresc si apar din tufe lilisor, flori, negu, ursi, lacra, lore si cu nico. La prima strigare! Hai, hai! Potolitzivaratzi!

Sus sunt eu, stan!
10 februarie 2017
Jos sunteti voi, viermilor!

Lasati-ma dreakului cu vrajeala voastra!!! Vreti sa ma scoateti de pe sine, ha?! Ei bine, n-o sa puteti! Sunt puternica si malefica! Cu ideile o duc cam prost, stiu ce vreau sa fac, sesizari, normal, cer socoteala viperelor din scoala mea proprietate personala. Sunt multe vinovate pentru ca mi s-a confiscat scoala, vor plati pentru asta, vacile dreakului. O pun pe ursi sa semneze, ca sa nu fiu singura, dar sa vad ce idei imi mai vin, ca nu imi mai bese mintea nimic!!! Of, doamne, ursi preacuvioaso, hai sa ne tinem de mana si sa ne rugam, poate-poate mai facem una tare....o suzana cu danf de varza murata! Ole! Ole! Ole!

Răspuns la: declaratie de dragoste
Adăugat de : un admirator, 8 februarie 2017
Crue, bine ai revenit! Chiar mi-a fost dor de tine. Nu stiu de ce, dar ma plictiseam ingrozitor. Fara nefacutele tale, fara micile sau marile...
sfat dezinteresat
10 februarie 2017
e nevoie de ceva 'beton'!

Cum,măi Adevăr, șefă-ta tot nu s-a făcut bine? Păi de ce? Nu i-a administrat nimeni calmantele pe care i le-a recomandat medicul specialist? Rușinicăăăă! Dom' doctor, o rețetă proaspătă, vă rugăm! Cu medicamente de ultimă generație.....Se pare că alea clasice nu-și mai fac efectul, sunt apă de ploaie. La dereglarea lui Crue e nevoie de ceva tare, beton, intravenos cu efect de 'lovitură de baros', vorba ceea! Să stea si ea calmă macar jumătate de semestru. Draga de ea, tot o mai fugăresc drăcușorii,nu? Ferească sfântul!

Răspuns la: adevar
Adăugat de : adevar, 9 februarie 2017
Shefa mea stan este cea mai benga de benga. Sa no mai shicanatzi ca iar ma ieu de voi, ofticatelor. Si stitzi ca am si ajutoare: doar fluieresc si...
Stan, hei rup!
11 februarie 2017
Rupe, rupe, daca ai ce!

Heeeiii, staaan, ce faci?! Ce zice ursi, o mai puneti de una mica?! Dar popa, fosta dimitriev, stii tu, doamna cu ditamai claia de par....pe cap, normal?! Tu unde te gandeai, pe limba?! Spor la treaba! Week end ul abia incepe! N-aveti ambitie daca nu coaceti ceva luni, shoc, shoc, shoc! Daca n-aveti, fa ceva, fa-i macar lu ex-ul o nota scrisa, sa spuna ce a avut el cu crudutza si daca s-a dres de ea! O depui la scoala si iti dam noi raspuns, ok?! Nu fi supi! Toate se rezolva!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8703 secunde