Ce trebuie să facem în ziua de Sfântul Ioan Botezătorul

433
Ce trebuie  să facem în ziua de Sfântul Ioan Botezătorul - sfantulioanbotezatorul2-1515165730.jpg

Articole de la același autor

Ca în fiecare an, pe 7 ianuarie, sărbătorim Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, zi în care îl cinstim pe cel care l-a botezat pe Hristos în Iordan.

Cu această ocazie, duminică, începând cu ora 9.00, IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica "Sf. Ioan Botezătorul" din localitatea Constanța (zona Pod Butelii), care-și serbează hramul.

Pentru creștini, acest praznic este o zi de mare bucurie, iar despre cei care nu se veselesc acum se spune că vor fi triști tot anul.

"În unele zone ale țării, există obiceiul ca încă din ajunul acestei sărbători, cetele de colindători sau grupurile de gospodari să meargă să-i colinde pe cei care poartă numele de Ion. În tradiția populară, Sfântului Ioan i se mai zice și , deoarece el L-a botezat pe Iisus Hristos în apele Iordanului. Despre el se spune că este și întemeietorul posturilor. De asemenea, Sfântul Ioan Botezătorul este ocrotitorul roadelor pământului, protectorul agricultorilor și al crescătorilor de vite, dar și al pruncilor", a declarat directorul Muzeului de Artă Populară din Constanța, Maria Magiru.

În icoanele pe sticlă, Sfântul Ioan Botezătorul apare înfățișat și ca prunc, singur sau împreună cu Iisus Hristos.

În prezent, muzeul deține două lucrări de acest gen, lucrate în vestitul centru de la Nicula. Într-una din icoane, Sfântul Ioan copil este înfățișat strângând în brațe un miel, iar în cealaltă, numită "Iisus și Ioan copil", cel care avea să-L boteze pe Hristos este înfățișat în aceeași ipostază, iar Mântuitorul apare ținând în mână globul pământesc deasupra căruia se află sfânta cruce. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.2929 secunde