Ce trebuie să facem de Dragobete

216

Articole de la același autor

Dragobetele este o sărbătoare populară, celebrată de români, în fiecare an, la data de 24 februarie. Această zi coincide în calendarul creștin ortodox cu întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Tocmai de aceea, în satul tradițional, unde este celebrat Dragobetele, i se mai spune și Cap de Primăvară. 


"Pentru feciori și fete, dar și pentru tinerii proaspăt căsătoriți, aceasta este o zi de sărbătoare. Pe 24 februarie, ei trebuie să facă Dragobetele, adică să se întâlnească și să glumească, pentru a fi îndrăgostiți tot timpul anului. Dacă de Dragobete este zi frumoasă, fetele și băieții se adună în cete și pornesc în căutare de ghiocei. Dacă timpul este mohorât, fetele se strâng prin case, la prietene și rude, unde mai târziu vin și băieții din vecinătate", a declarat directorul Muzeului de Artă Populară din Constanța, Maria Magiru. 


Aceasta a mai spus că, potrivit credinței populare, de Dragobete păsările nemigratoare se strâng în stoluri, se împerechează și încep să-și construiască cuiburi. În trecut, din zăpada netopită până la Dragobete, fetele și tinerele neveste își făceau rezerve de apă cu care se spălau în anumite zile ale anului, pentru a-și păstra frumusețea.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 16 Februarie 2018
Stire din Social : Love Days, la VIVO! Constanța
Pagina a fost generata in 1.7897 secunde