Ce spun liderii studenților constănțeni despre accesul cu certificat verde în universități

1050
Ce spun liderii studenților constănțeni despre accesul cu certificat verde în universități - fondlideristudenti-1634475764.jpg
Prima dintre cele șapte propuneri aflate pe agenda reuniunii Consiliului Național al Rectorilor (CNR), desfășurat la Brașov, în perioada 8-10 octombrie, a fost aceea de modificare a cadrului legislativ cu privire la accesul în spațiul universitar pe baza certificatului verde digital, cu excepţia celor care au contraindicaţii medicale. De asemenea, forul reprezentativ al rectorilor din România solicită organizaţiilor studenţeşti să contribuie la actualizarea periodică a situaţiei studenţilor vaccinaţi din universităţi, potrivit comunicatului dat publicității de Ministerul Educației.

Reamintim că una dintre prevederile Ordinului Comun nr. 5.338/1.082/2021 emis de ministerele Educației și Sănătății, la propunerea unor federații naționale studențești, prevede „beneficii pentru studenții vaccinați”, aceștia având prioritate la cazarea în căminele universităților, indiferent de alte criterii: cazuri sociale și medicale, rezultatele academice sau din activitatea de cercetare.

De altfel, la Academia de Studii Economice certificatul verde a fost introdus la cazare, iar la Universitatea Transilvania din Brașov, studenții vaccinați au primit locuri gratuite în cămine.

Pe de altă parte, în opinia liderilor studenților ieșeni, „solicitările CNR vin ca urmare a faptului că studenții au acționat în judecată trei universități, iar Liga Studenților (LS Iași) a acționat în judecată alte două universități care au impus obligativitatea vaccinării, testării sau trecerii prin boală pentru ca studenții să poată accesa spațiile universitare sau căminele și a început procedurile pentru a chema în fața instanțelor încă 10 instituții de învățământ superior. Rectorii se tem să piardă aceste procese, știind că nu au bază legală să impună astfel de condiționări”.

„La UMC, conducerea nu i-a constrâns pe studenți”

La Universitatea Maritimă din Constanța, după cum ne declara liderul studenților, Georgiana Vlădescu, studentă în anul al IV-lea la Facultatea de Navigație, solicitarea CNR nu este primită chiar foarte bine „pentru că sunt mulți studenți care nu s-au vaccinat și nu au trecut nici prin boală. Față de alte universități din țară, la UMC conducerea nu i-a constrâns pe studenți și nu li s-a cerut vaccin sau test, pentru că s-a considerat că nu trebuie obligați. În prezent și ei așteaptă să vadă dacă vom primi o directivă fixă”.


Întrebată dacă știe un procent de studenți vaccinați, liderul studenților umeciști afirmă că ar fi undeva la jumătate. „Le-am tot recomandat să se vaccineze, pentru că ne așteptăm că se va ajunge aici. Însă unii nu sunt deloc de acord și nu ar fi indicat ca actul de predare-învățare să fie îngrădit de acest lucru. Mai ales că nici specificul nostru nu ne permite să facem numai cursuri în mediul online. La un moment dat, toți studenții trebuie să vină fizic să-și desfășoare față-n față laboratoarele sau seminariile ce necesită lucrare practică”, a spus Georgiana Vlădescu.

Totuși, ca viitori navigatori, nu vor exista alte șanse de a pleca în voiaj decât vaccinați. „Doar că mai avem și profiluri nenavigabile, cum sunt cei de la ingineria și protecția mediului în industrie sau inginerie și management în domeniul transporturilor, care nu sunt obligați și au o gamă mult mai largă de opțiuni pe uscat”, a afirmat Georgiana Vlădescu.

„Învățământul online este mult mai complicat și mai puțin eficient”


La Universitatea „Ovidius” din Constanța, în cadrul celor 16 facultăți studiază peste 18.000 de studenți, din care peste 1.000 sunt studenți străini.

În speranța unei reveniri cât mai curând la normalitate, Cristian Ștefan Șerban, liderilor studenților din cadrul Universității „Ovidius”, și-ar dori ca toți studenții să accepte vaccinarea: „În principiu, sunt de acord ca toți studenții să se vaccineze, pentru că numai astfel vom putea participa fizic la cursuri și nu vor mai exista cursuri hibrid sau online. Ceea ce este mult mai bine, pentru că învățământul online este mult mai complicat și mai puțin eficient. Ca să nu mai spun că ne putem organiza toate evenimentele mult mai ușor și ne putem reveni curând la viața de dinainte de pandemie. Eu unul sunt în anul III și am prins doar un semestru fizic și este clar o experiență diferită și aș prefera să ne întoarcem fizic. Sunt și la o facultate care face online (Facultatea de litere – n.r.). Normal că sunt împărțite părerile, evident că nu marea majoritate a studenților sunt de acord și se simt puțin presați să se vaccineze, dar cred că în afara cazurilor speciale, pentru care ar exista o rezolvare, în sensul unei dovezi de la medicul specialist, cred că toți ar trebui să se vaccineze. Sunt alte țări care și-au revenit aproape de normal tocmai pentru că au procesul de vaccinare mult mai eficient”.

Întrebat care este procentul de vaccinați în rândul studenților Universității „Ovidius”, Cristian Șerban a declarat că „s-a încercat aplicarea unui chestionar referitor la prioritizarea studenților vaccinați la cazare, dar care nu s-a aprobat și s-au cazat ca și înainte. Însă din 800 de răspunsuri, mai mult de jumătate erau vaccinați. Mai avem și mulți studenți străini care trebuie să se vaccineze ca să poată intra în țară”.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5184 secunde