Ce se ascunde în spatele terorii de la Vulturu

1478
2
Ce se ascunde în spatele terorii de la Vulturu - scoalavulturu-1321032722.jpg

Articole de la același autor

Joia trecută, în cancelaria Școlii din Vulturu se așternuse liniștea. După ce pe un post de radio prof. Maria Moga, inspectorul de imagine al ISJ Constanța, anunțase că directorul Florinel Geodoiu a renunțat la funcție, toate cele cinci cadre didactice prezente
în cancelarie refuzau să mai facă vreun comentariu pe marginea scandalului care, consideră ele, a căpătat o amploare fără precedent.

"Un conflict exagerat, la care nu s-a ajuns din vina noastră. Domnul Geodoiu venise aici deja pornit pe anumite persoane, pentru că fusese sfătuit de cine nu trebuie și a refuzat să stea de vorbă cu colectivul de cadre didactice!", a încercat să ne clarifice situația prof. înv. Carmen Bâzâiac, cea care deține și funcția de secretară.
"În toți cei 40 de ani de când activez în această școală, din care 20 ca învățător și 21 la direcțiune, Școala Vulturu nu a ieșit în față cu nimic, deși s-au făcut atâtea lucruri frumoase și suntem aici cadre dedicate meseriei", declara, pentru "Cuget Liber", cu vădită mâhnire, prof. Maria Berbec, fosta directoare, ieșită la pensie, dar încă activă, ca învățătoare.
Siminica Boer este cadru didactic pensionar, dar face naveta cu plăcere de la Năvodari la Vulturu și face "O altfel de școală" cu elevii de clasa I. S-a dedicat într-atât acestor copii, încât a participat cu ansamblul folcloric "Cartalu" la concursuri și a obținut și premii. Din experiența sa profesională ne împărtășea că un adevărat manager ar fi trebuit să-și adune colegii și să le asculte problemele: "Dânsul, dacă avea ceva de spus, ne chema afară din școală, pe rând".

"Copiii n-au nicio vină"
La Școala din Vulturu, învață 84 de copii, dintre care 45 la învățământ primar și 39 la gimnaziu. De la catedră îi instruiesc 13 cadre didactice, dintre care doar una titulară. La materii precum istorie, geografie, fizică, chimie, educație tehnologică, profesoarele au fracțiuni de normă, deci aleargă și la Fântânele, Nicolae Bălcescu sau Tariverde pentru a-și completa norma.
Prof. Ioana Boghian ne-a arătat cum se face carte după deciziile luate de prof. Geodoiu, prin care s-a dorit aducerea tuturor copiilor în program de dimineață. În foto se văd copiii din clasele a V-a și a VII-a înghesuiți în clasa de sport, la ora de matematică. Câțiva au încăput în bănci, dar pentru restul s-a improvizat ceva-ceva dintr-o saltea și o banchetă.
I-am întrebat pe copii dacă le este mai bine așa, să vină de dimineață, dar să fie plimbați dintr-o clasă în altă, între cele două clădiri ale școlii. Evident că răspunsul a fost unul negativ în cor. Acum, încep cursurile ba de la ora 8, ba de la ora 9. Până să "revoluționeze" sistemul profesorul Geodoiu, veneau de la ora 13 și aveau clasa lor.

"ISJ a încercat să-mi spele creierii"
Dacă, în cancelarie, cadrele didac-tice ne-au lăsat impresia că au încheiat "capitolul" cel mai negru al Școlii din Vulturu, la Primărie, primarul Eugen Berbec ne-a declarat că "pentru ce a făcut acest om în cele două luni de teroare, aștept cu foarte mare interes decizia Inspectoratului Școlar. Precizez și pe această cale că toate cele întâmplate la Școala Vulturu nu se datorează comunității".
Și a continuat prin a ne povesti despre descinderea a patru inspectoare de la ISJ Constanța în data de 7 noiembrie, când a fost convocat un consiliu profesoral chiar de către Inspectoratul Școlar: "Eu încercam să le povestesc cele întâmplate și umilințele pe care le-au îndurat cadrele didactice, dar și falsurile din actele domnului Geodoiu, iar ele mă îndemnau să ștergem cu buretele totul. Le-am simțit că parcă veniseră să-mi spele creierii".
În cele din urmă, ne-a declarat că va face toate demersurile necesare pentru a obține o derogare de la arti-colul de lege care prevede că funcția de director al școlii poate fi ocupată doar de un cadru didactic cu gradul II și minimum cinci ani vechime: "Nu vrem un manager care să vină la Vulturu doar ca să semneze ștatele de funcții. Sau să vină pentru un an să facă iar vraiște școala și să plece. Vreau un om de-al nostru, care cunoaște copiii și nu-i chinuie, un om dedicat locului și meseriei, pentru că la țară nu poate veni oricine să stea în fața unor copii sărmani a căror singură bucurie este școala".

Într-o comunitate mică precum cea din Vulturu, e greu să păstrezi un secret sau să nu iasă fum fără foc. Ca dovadă sutele de comentarii strânse pe site-ul "Cuget Liber" la articolul "Scandal la Vulturu".
Așa se face că lumea vorbește că în spatele acestui scandal se află fostul viceprimar Petre Dragomir, care, fiind exclus din funcție în ședința din luna august a acestui an, a promis răzbunare. Motiv pentru care ar fi făcut demersuri să aducă la școala unde mama primarului este de aproape patru decenii un director pe care să-l poată conduce din umbră. Aceasta ar fi și explicația pentru care fostul vice i-ar fi dat fostului director bani să deconteze naveta profesorilor, cu toate că Primăria Vulturu decontează de ani de zile acest serviciu.
Așteptăm cu interes să aflăm numele noului director de la mult-mediatizata Școală cu clasele I-VIII din Vulturu.



Comentează știrea

Petre
12 noiembrie 2011
Ceata la mal ...

Situatia este inca prea tulbure la scoala de la Vulturu . Adica , la o scoala cu 84 de elevi , au aparut atatea probleme , doar pentru ca politicul si-a bagat coada otravita ? Sau mai sunt si alte elemente care ne arata ca adevarul e undeva pe la mijloc , sau ca problema fundamentala este a sistemului ticalosit , pe care pedeleii l-au dus la extrem ? Acolo este o situatie ciudata , in sensul ca , exista doar un singur titular , iar celelalte cadre didactice , suplinitoare , ori au fragmente de norma , ori sunt pensionare , foste colege de-ale mamei primarului , care si ea , mai activeaza inca . Iar ISJ-ul , interesat sa-si plaseze activistul ca sef de scoala , pentru a-i umfla CV-ul si pentru a ajuta partidul in teritoriu , a actionat pompieristic , ca si in alte cazuri . Asta ne arata cat de rupti de realitatea satului , sunt politrucii de la ISJ , si cat de grava este situatia invatamantului rural , in conditiile in care , legile invatamantului si administratiei publice locale , nu sunt complementare si nici armonizate cumva . Ca scoala nu are performante , se stie . Dar sa impui un director , doar pentru ca este pedelist , este o mare idiotenie a numitei Aliss Andreescu , desi primarul , in acelasi mod gresit , a insistat pentru altcineva , agreat de el . Ideea ca o scoala poate fi o anexa a primariei , iar ca cea mai toxica institutie a sistemului , precum ISJ-ul , are dreptul sa-si verse laturile , in functii de conducere , este profund gresita . De asemenea, folosirea elevilor si de catre unii si de catre celalti , ca masa de manevra , este periculoasa , mai ales , cand si parintii , mai putin instruiti , sunt atrasi intr-o hora fara sfarsit , care va pune , cu temei , capac performantei educationale . La Vulturu , nu s-a vazut implicarea prefectului , care avea obligatia , sa impuna macar , respectarea idealului educational , daca nu a legii . Dar si prefectul , cu dezamagire o spun , isi consuma timpul facand campanie electorala ieftina pentru un partid consumat si nu intelege ca persoana sa ar fi produs , nu liniste , cum vor unii , ci coerenta , intr-o instititie precum o scoala , o primarie , un inspectorat minat de coruptie ...

profa
14 noiembrie 2011
regrete

Nu stiu cine sau ce constituia de fapt asa-zisa problema. Depinde din ce unghi privesti lucrurile si din al cui punct de vedere. Am lucrat in scoala vulturu pe vremea cand lucrurile nu degenerasera si pot spune ca am intalnit acolo niste copii extraordinari, buni si mai putin buni, dar intelegatori, cuminti, respectuosi si cu foarte mult bun-simt, lucru care mi-a fost confirmat chiar si la intoarcerea mea in vizita doar in aceasta scoala dupa declansarea conflictului.Copiii au ramas aceeasi si sunt la fel de dulci, asa cum sunt ei, la gramada, fara a face diferente, de la Taraoi pana la Madalina Tincu de exemplu.Ce au avut de castigat din toate evenimentele? Care e schimbarea in bine a situatiei, binenteles in ceea ce ii priveste pe copii? Nu stie nimeni sa raspunda, dar nici nu se intreaba nimeni. Pacat, mare pacat! Scoala este a lor si pentru ei! Stiu ca ceea ce postez eu nu este prea interesant pentru ca nu are picanterii, dar este tristul adevar. O cunosc si pe doamna Berbec, dar si pe dl. Geodoiu. Ambii mi-au fost de ajutor la un moment dat si pe ambii ii respect, dar copiii...Au nevoie de ajutor si de sustinere, caci si asa sunt foarte putini care isi permit sa mearga la liceu....E un alt crud adevar. Oare Carmen era adevarata problema a scolii? Oare dna Berbec? Oare Geodoiu? Rezolvarea pe care toata lumea o asteapta (sau nu) exista cu adevarat? Sa speram...

Articole pe aceeași temă

Vineri, 11 Noiembrie 2011
Stire din Eveniment : Familie terorizată de un vecin
Pagina a fost generata in 0.6283 secunde