Ce părere au directorii școlilor despre o vacanță neașteptată, justificată de limitarea transmiterii virusului

3642
1
Ce părere au directorii școlilor despre o vacanță neașteptată, justificată de limitarea transmiterii virusului - fondsondajvacanta-1634233563.jpg
Ne aflăm în cea de-a cincea săptămână a semestrului I din anul școlar 2021-2022, din cele 14 săptămâni câte sunt prevăzute până la vacanța de pe 23 decembrie. Cu excepția celor mici, care din 25 octombrie ar urma să intre într-o mini vacanță, de o săptămână.

Și cu toate că cele cinci săptămâni sunt puternic bulversate de balansul fizic-online, iată că a apărut în discuție o vacanță fortuită. Imediat după desemnarea noului premier Dacian Cioloș s-a răspândit vestea că viitorul program de guvernare prevede în domeniul Educației câteva măsuri ferme pentru limitarea transmiterii virusului. Și anume „Decalarea anului școlar: vacanță două săptămâni, cu prelungirea școlii în lunile de vară și decalarea cu două săptămâni a examenelor de bacalaureat și de capacitate; revenire în format fizic în localitățile cu incidență sub 6/mie după cele două săptămâni, cu continuare online pentru restul localităților. Excepție: învățământul preșcolar și primar, care continuă în format fizic”.

De asemenea, „Reluarea testării în școli: testare nazală (neinvazivă), gratuită, efectuată de personal medico-sanitar sau cadru didactic instruit, pentru copiii și personalul didactic și auxiliar simptomatic sau contact”.

Dacă în cazul celei de-a doua măsuri se merge pe cărări „bătătorite”, adică se tot vorbește despre această testare, dar nu s-a făcut nimic concret, în sensul prevenirii cu ajutorul testării în masă a elevilor, cel puțin de două ori pe săptămână, propunerea de a fi decalat anul școlar ca urmare a introducerii unei vacanțe de două săptămâni împarte opinia publică în două.

Pe de o parte, marea majoritate a părinților consideră binevenită o astfel de... pauză, dar intervin cei care nu au cum să lipsească de la serviciu și în acest caz nu știu cu cine își vor lăsa copiii.

Pe de altă parte, profesorii ar înclina să accepte această soluție dacă ar fi însoțită și de restricții de circulație liberă. Alții o consideră total neavenită, mai ales că școala online nu a fost o soluție salutară de la bun început, din cauza lipsei de logistică. Dar...

„Mai bine online decât o nouă vacanță”

Am încercat să realizăm un sondaj în rândul directorilor câtorva unități de învățământ constănțene, cu întrebarea: „Este o soluție la actualul context pandemic o vacanță de două săptămâni?”.

„Este destul de dificil, în condițiile în care abia ne-am obișnuit cu momentul acesta de testare, testare, testare, revenire”, declara prof. Loredana-Maria Busuioc, directorul Școlii gimnaziale nr. 18 „Jean Bart” din Constanța. „Din perspectivă personală, consider că testarea ar fi cea mai indicată soluție, pentru că dacă închidem acum școlile, luând pauză mă întreb ce vom mai face în eventualitatea unui val cinci în luna februarie? Închidem din nou și atunci? Anul școlar este gândit din perspectiva examenelor și trebuie să ne gândim la copiii noștri care vor susține Evaluarea națională sau Bacalaureatul. Dacă le vom duce examenele spre vară și în ce condiții vor da ei acele examene? La clasele mici, peste o săptămână începe vacanța și avem o perioadă în care putem răsufla. Dar eu cred că dacă există încredere și mult calm putem să trecem împreună peste această perioadă extrem de dificilă. Mai curând trecem în online decât să intrăm într-o nouă vacanță. Rupem ritmul și nu știu al cui ar fi beneficiul”, a mai spus prof. Busuioc. Cadrul didactic a mai adăugat că decizia ar trebui gândită la nivelul fiecărei instituții, fiecărei localități, deoarece sunt așezări unde rata de infectare este mai mică, și atunci ce rost ar avea vacanța. Ca să nu mai vorbim de localitățile cu conexiune dificilă...

„Prioritară este sănătatea copiilor!”

De cu totul altă părere este prof. Monica Oana Nuțu, directorul Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” din Cumpăna, care consideră că mai presus de orice trebuie pusă sănătatea copiilor. „Ca o părere personală, eu cred că ar fi bine-venită o vacanță, pentru că deja cazurile de infectare sunt destul de multe și din diverse medii: și între copii, și între părinți, și între profesori. Și cred că ar fi cazul să intrăm într-o pauză, pentru că nu se apropie nici examenele acum, deci nu este o criză de timp. Iar copilul care va dori să învețe o va face și în online. Noi am avut această experiență și la examene. Consider că acum prioritară este sănătatea copiilor”, subliniind teama de mamă a unui copil care astăzi trebuia să se întoarcă în colectivitate.

„Neapărat vacanța ar trebui însoțită de restricționarea circulației”

În opinia prof. Bianca Virginia Ibadula, directorul Colegiului Național „Mihai Eminescu”, nu are nicio legătură a cui propunere este, dar trebuie ținut seama de rata de incidență, care este crescută și crește în continuare. „O propunere de luat în calcul, numai în situația în care elevii și părinții s-ar responsabiliza și ar sta în casă. Pentru că dacă închidem școlile timp de două săptămâni și pe acești elevi îi întâlnim în parcuri, în autobuze, în mall-uri sau la petreceri private, măsura este inutilă. Eu ca director, și cred că vorbesc și în numele colegilor mei din consiliul de administrație sau de la catedră, aș îndrăzni să spun că este o propunere decentă și aplicabilă în contextul social epidemiologic de astăzi, în Constanța. Dar neapărat cu restricționarea circulației și respectarea de către toate cele trei părți implicate profesori-elevi și părinți”, iar ca argument prof. Ibadula ne-a oferit situația unei clase care a stat în online două săptămâni, iar a doua zi de la întoarcere fizic au fost nevoiți să recurgă iar la online, ca urmare a apariției de noi cazuri de îmbolnăviri în același colectiv.

Rămâne să vedem care va fi decizia viitorului ministru al Educației. Reamintim că în mandatul anterior al aceluiași premier Dacian Cioloș, deocamdată desemnat, au existat doi miniștri ai Educației și Cercetării Științifice: Adrian Curaj (17 noiembrie 2015-5 iulie 2016) și Mircea Dumitru (7 iulie 2016-4 ianuarie 2017). 



Comentează știrea

roset
15 octombrie 2021
fortuit

FORTUÍT ~tă (~ți, ~te) livr. Care are loc pe neașteptate; întâmplător; inopinat; accidental; incidental.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4922 secunde