Ce modificări importante aduce noul an în învățământ. Și profesorii, și elevii sunt interesați

15159
2

Articole de la același autor

Primul clopoțel al anului calendaristic 2017 va aduce în școlile constănțene și noua "generație" de directori și directori adjuncți numiți prin concurs, care - mai în glumă, mai în serios - și-au căpătat dreptul de a se demite singuri. Pentru că, în rest, obligațiile sunt aceleași, la fel și drepturile, excepție făcând cele ale managerilor numiți ca urmare a votului consiliilor profesorale. 


Numeroase voci afirmă că, în primăvară, vom asista la o nouă rundă de concurs, prin lunile martie-aprilie. 


Pentru a descongestiona programul încărcat al cadrelor didactice, tot în primăvară s-a mutat și examenul de Definitivat, proba scrisă fiind programată pe 20 aprilie. Susținerea propriu-zisă va fi precedată de o etapă eliminatorie care constă în două inspecții de specialitate la clasă și, în plus față de sesiunile anterioare, din evaluarea portofoliului profesional personal.


O altă noutate o reprezintă eliminarea obligației de a prezenta copii legalizate ale actelor de studii. Noutatea esențială este și sim-plificarea probei scrise de la trei la două subiecte: un subiect va fi centrat pe specialitatea candidatului (cu o pondere de 60%), iar celălalt subiect pe metodica predării specialității (cu o pondere de 30%), 10% din punctaj fiind acordat din oficiu. 


Iar în decembrie, ministrul Mircea Dumitru a decis ca profesorii care nu reușesc să promoveze examenul de definitivat după trei încercări succesive vor putea da examenul a patra oară numai după un an de practică pedagogică și cu achitarea unei taxe. 
Proba scrisă a Titularizării va fi în 12 iulie. Metodologiile sunt în lucru. 


Examene modificate și pentru elevi 


Dacă până anul trecut, intervalul rezervat "Școlii altfel" se adăuga vacanței de Paști, așa încât copiii se bucurau de un interval prelungit, de data aceasta, cele cinci zile de activități atât de… simpatice elevilor s-au cam epuizat încă din săp-tămânile de dinaintea vacanței de iarnă.


În ceea ce privește examenele pentru care elevii constănțeni de-a VIII-a și de-a XII-a fac AMR-uri, s-a modificat calendarul desfășurării lor, acestea încheindu-se mai repede. 


Dacă până acum admiterea la liceu se întindea, cu toate cele trei etape ale sale, până în luna septembrie, din 2017 se va încheia mai repede, respectiv în 21 iulie, pentru că vor fi doar două etape: una computerizată și alta în care se vor analiza cazurile speciale. 


Și ponderea mediei claselor V - VIII în calculul mediei de admitere în învățământul liceal a cunoscut o modificare, ea reprezentând, din 2017, 20% în loc de 25%. 


O altă noutate este eliminarea prevederii potrivit căreia nota finală după contestații la examenele naționale se modifică numai în cazul în care, între nota inițială și nota de la contestații, există o diferență de minimum 0,5 puncte. 


În rest, așteptăm cu interes nu-mirea noii echipe de la Ministerul Educației și… om trăi și om mai vedea. 


Comentează știrea

profesor
3 ianuarie 2017
demisia de onoare

Așteptăm demisia doamnei Bucovala Gabi. Noul ministru sa numească alți generali. Petrescu sau Popescu. Au fost cei mai buni.

Observator
3 ianuarie 2017
Numiri directori

Doamna Inspector General a citit metodologia concursului de director ? A dat decizii pe 4 ani si directorilor care ies la pensie intre timp. Verificati ce semnati doamnă inspector.Si asa a fost un concurs de toată jalea !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3881 secunde