Ce legătură există între ocaua lui Cuza și Dobrogea

397
Ce legătură există între  ocaua lui Cuza și Dobrogea - fondalexandru-1454693532.jpg

Articole de la același autor

Așa cum și-a obișnuit publicul vizitator, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a pregătit și pentru luna februarie un exponat "vedetă", cu care speră să atragă, până pe 29 februarie, cât mai mulți curioși.

De data aceasta este vorba despre unitățile de măsură din timpul lui Alexandru Ioan Cuza, cei interesați putând vedea, în original, două tipuri de ocale și metrul-etalon, unități de măsură unice, impuse, prin lege, de domnul Principatelor Române.

Admirându-le, vizitatorii își pot aminti de legendele despre domnul Cuza, obișnuit să umble prin târguri, deghizat în târgoveț sau țăran, și să controleze, la fața locului, respectarea legii.

Momentul 1859 reprezintă, în istoria românilor, debutul realizării statului național unitar român, iar personalitatea cea mai importantă este colonelul Alexandru Ioan Cuza, ales domn al Moldovei, pe 5 ianuarie 1859, iar al Țării Românești, pe 24 ianuarie 1859, când a fost proclamat Domn al Unirii.

E bine de știut că Alexandru Ioan Cuza a trecut de două ori prin Dobrogea, în drumul spre Constantinopol.

Prima călătorie, în 1860, atunci când a străbătut drumul Galați-Sulina, călătoria fiind descrisă de Dimitrie Bolintineanu, care făcea parte din suita care-l însoțea.

Mai importantă pentru noi, dobrogenii, este trecerea pe pământ dobrogean, spre capitala Imperiului Otoman, din mai 1864. De data aceasta, Cuza vroia să obțină recunoașterea noii Constituții a țării. Domnul a călătorit pe calea ferată Cernavodă-Constanța, cu trenul expres condus de președintele companiei engleze D.B.S.R., Trevor Barkley, care, drept mulțumire, la sfârșitul călătoriei, a primit un ceas cu inițialele domnului bătute în diamante. La Cernavodă, musulmanii l-au întâmpinat pe Domnul României cu urale și cu un batal înfășurat în Tricolor.

Prin Decretul-lege nr. 1181 din 15 septembrie 1864, Alexandru Ioan Cuza introducea metrul etalon: "sistemul metric de greutăți și măsuri se adoptă și măsurile întrebuințate până acum se desființează în toată întinderea României". Acesta era confecționat din alamă, cu gradația aplicată pe o bandă de argint, având gravată indicația "Metru etalon. Principatele Unite Române". Este păstrat în cutia sa originală, din lemn. Prototipul este cel francez, care reprezintă a 10 milioană parte din cuartul meridianului pământului.

În anul 1866, tot prin lege, era introdusă Ocaua lui Cuza, care reprezintă unitatea de măsură pentru lichide și greutăți.

Greutățile de alamă de la un kilogram în jos puteau avea și forma unor pahare conice, ce se puteau introduce unul în celălalt și păstra într-o cutie.

Pasionații de istorie au șansa de a viziona la Muzeul de Istorie originalele acestor etaloane care s-au păstrat și ca poveste peste ani, mulți dintre noi invocându-le drept o perioadă de înțeleaptă politică.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1981 secunde