Ce înseamnă 1 Decembrie pentru români?

2055
1
Ce înseamnă 1 Decembrie pentru români? - ziuaunirii-1322669024.jpg
1 Decembrie este Ziua Națională a României, adoptată prin lege după înlăturarea regimului comunist.

La 1 decembrie 1918, Adunarea Națională de la Alba Iulia, consti-tuită din 1228 de delegați și sprijinită de peste 100.000 de români veniți din toate colțurile Ardealului și Banatului, a adoptat o Rezoluție prin care s-a consfințit unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul (cuprins între râurile Mureș, Tisa și Dunăre) și Țara Ungurească (Crișana, Sătmar și Maramureș) cu România.

Ziua de 1 Decembrie 1918 încununează lupta românilor transilvăneni pentru Unitate Națională și marchează momentul creării României Mari, situându-se în continuarea precedentelor acțiuni unioniste ale fraților din Basarabia.

Poporul român a știut atunci să valorifice admirabil conjunctura internațională favorabilă creată în urma primului război mondial și a destrămării imperiilor Țarist și Austro-Ungar.

Marea Adunare Națională de la Alba Iulia

Așa cum sublinia și istoricul Florin Constantiniu, "Marea Unire din 1918 a fost și rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei românești, Măreția ei stă în faptul că desăvârșirea unității naționale nu este opera niciunui om politic, a niciunui guvern, a niciunui partid; este fapta istorică a întregii națiuni române, realizată într-un elan țâș-nit cu putere din străfundurile conștiin-ței unității neamului, un elan con-trolat de fruntașii politici, pentru a-l călăuzi cu inteligență politică remarcabilă spre țelul dorit. […]

Nu o victorie militară a stat la temelia României Mari, ci actul de voință al națiunii române de a-și da armătura teritorial-instituțională care este statul național. […]

O necesitate istorică - națiunea trebuie să trăiască într-un stat național - s-a dovedit mai puternică decât orice guvern sau partid, cul-pabil de egoisme sau incompe-tență, și, punând în mișcare națiunea, i-a dat acea forță uriașă ca peste toate adversitățile să dea viață aspirației sale: statul național."

Manifestări în cinstea zilei de 1 Decembrie

Ieri, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, a avut loc o serie de evenimente dedicate Zilei Naționale a României.

Cristina Donea, de la Colegiul Pedagogic "Constantin Brătescu", a prezentat o frumoasă lucrare despre importanța zilei de 1 Decembrie.

De asemenea, grupuri de copii de la diverse școli din Constanța "s-au dat în spectacol", în sensul bun al cuvântului, în sala muzeului. Prichindei din clasele I - IV au interpretat diferite cântece românești, purtând hăinuțe tradiționale.

Într-o altă sală a muzeului, un grup de copii au realizat o hartă a României formată din dopuri de la sticle din plastic, pe care au împărțit-o în regiuni. Au recitat apoi texte și poezii cu specific românesc, care să amintească de ceea ce s-a întâmplat în anul 1918.

Depuneri de coroane

Astăzi, Instituția Prefectului în colaborare cu Garnizoana Con-stanța, organizează, începând cu ora 10.00, un ceremonial militar și religios de depunere de coroane și jerbe de flori la Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial din Cimitirul Central Constanța, cu prilejul Zilei Naționale a României.

La Năvodari, la Troița din centrul orașului, vor avea loc mai multe manifestări culturale dedicate Marii Uniri de la 1918, începând cu ora 13.00, organizate de Primăria orașului Năvodari, în colaborare cu Consiliul Local și Casa de Cultură "Pontus Euxinus".

Medgidia a organizat ieri o serie de manifestări menite să marcheze acest moment și să amintească de clipa istorică petrecută în urmă cu 93 de ani. Locuitorii orașului au asistat la un spectacol de muzică populară, "România, Țară Dragă!", susținut de artiștii din localitate, în sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor. De ase-menea, astăzi, de la ora 10.00, cetățenii sunt invitați să intoneze, acompaniați de fanfara "Dan Spătaru", imnul național al României și să asiste la desfășurarea unei parade militare, realizată de către plutoanele UM 1459 de la Medgidia.

Și la Techirghiol va fi sărbătorit 1 Decembrie, unde Primăria orașului, la propunerea edilului Adrian Stan, va organiza o serie de manifestări prilejuite de ziua de 1 Decembrie. Acțiunile se vor desfășura astăzi, începând cu ora 10.00, la Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial 1916-1918, situat în parcul din centrul orașului, pe strada Piața Republicii. Aici, după intonarea Imnului de stat al României, participanții vor asculta o slujbă de Te-Deum și vor asista la dezvelirea a două plăci pe Monumentul Eroilor, în cinstea regilor Carol I și Mihai.

Comentează știrea

ellla
26 noiembrie 2012
buna

buna ai scris cel mai bun referat multumesc am luat un zece pt ca am scris ceva asa impresionant

Articole pe aceeași temă

Joi, 01 Decembrie 2011
Stire din Cultură-Educație : Concurs despre "Unirea de la 1918"
Miercuri, 30 Noiembrie 2011
Stire din Cultură-Educație : Elevii constănțeni sunt liberi doar joi
Pagina a fost generata in 0.6654 secunde