Ce comori neprețuite "ascunde" Muzeul Marinei Române

291
1

Articole de la același autor

Muzeul Marinei Române are un patrimoniu unicat la nivel național. Criza care a trecut peste toate instituțiile de cultură, peste toate muzeele, nu a afectat acest important obiectiv turistic, potrivit căpitan comandorului Marius Rohart, directorul instituției. 


Politica autofinanțării există și la Muzeul Marinei, dar mare parte a bugetului vine tot de la stat. Patrimoniul muzeului atrage anual sute de mii de vizitatori dornici să afle mai multe informații despre istoria Marinei Militare și Comerciale românești. De la elemente de arheologie, amfore, elemente de pescuit antice, ambarcațiuni - primele tipuri, până la cele mai recente -, uniforme, piese originale din 1859, instrumente de navigație, tunuri navale, costume de scafandri, arme specifice de marină, nave de luptă, ancore, elice, tablouri, documente, exponate de o valoare docume-tară mare, toate acestea constituie atracția muzeului. 


Clădirea adăpostește zeci de mii de exponate care ilustrează toate fazele prin care a trecut flota românească. Cu asemenea patrimoniu, muzeul a adus în "Noaptea europeană a muzeelor" 6.000 de vizitatori doar într-o noapte, ceea ce demonstrează interesul pentru istoria acestui lăcaș de cultură. 


În timpul sezonului estival, sute de mii de turiști trec pragul Muzeului Marinei Române. Vară de vară, turiștii străini de pe navele de croazieră vizitează muzeul, alături de turiștii români, sosiți din diferite colțuri ale țării. Și pentru "Săptămâna altfel" în care elevii participă la alt gen de activități educaționale, conducerile uni-tăților de învățământ din Constanța au început să se programeze încă de la sfârșitul anului trecut, deoarece afluența vizitatorilor este mare, a subliniat directorul Marius Rohart. 


Conducerea muzeului este preocupată, zilele acestea, de fațada clădirii, unde s-au produs niște fisuri. Operele nu sunt afectate, deoarece în sălile din față sunt birourile personalului. Amintim că, în perioada 2005-2009, au fost efectuate o serie de lucrări de reamenajare pentru consolidarea bazei clădirii din cauza tendinței de surpare a malului. Au fost făcute deja demersuri către Direcția de Cultură, pentru că este o clădire de patrimoniu, s-a făcut expertiza geodezică, prospecțiuni și s-a constatat că nu există niciun risc. 


"Aceste fisuri sunt mici și nu afectează sub nicio formă circuitul vizitelor", a subliniat directorul muzeului, Marius Rohart. 


Comentează știrea

Vizitator
10 februarie 2015
Muzeul Marinei

Of, of, pacat de Muzeul Marinei! Acelasi spatiu invechit si aglomerare de obiecte fara explicatii. Extrem de deschurajant pentru copii sau pentru adultii care nu-s in tema. Informatii lacunare pe etichete, in epoca in care spatiile muzeale ofera lectii cu cap si coada, cu texte, filme si fotografie. Informatii puse in context, nu doar obiecte asezate unele langa altele. Cat despre interactivitate - zero. Macar o timona pusa special pentru a o putea invarti copiii! Pentru ca muzeele trebuie sa ofere si inpiratie generatiilor tinere! Cat despre personal, tanti casiera, dupa ce ca eu si copilul meu eram singurii vizitatori, vroia sa ne mai si trimita la mama dracu' sa venim cu bani schimbati, ca ea nu vroia sa primeasca o bancnota de 50 de lei, care avea un colt ciupit. Ca cica nu i-o primea la Trezorerie (ceea ce e o minciuna sfruntata, bineinteles). Cand am cerut sa vorbesc cu un sef, imediat a cedat, dar cu aerul ca parca mi-a facut o favoare. Nervi, stres, buna-dispozitie pe apa sambetei. Mai mergeti cu copiii la Muzeul Marinei! PS pt ziarista Daca scrieti despre cultura, nu trebuie sa o faceti in stilul Cantarii Romaniei. Nu trebuie nici sa periati pe cineva. Documentati-va, cultivati-va, cereti parerea altora, ca sa scrieti intr-un mod informat, critic si inteligent. Altfel, produceti maculatura digitala.

Articole pe aceeași temă

Joi, 30 Octombrie 2014
Stire din Eveniment : Eveniment la Muzeul Marinei Române
Miercuri, 29 Octombrie 2014
Stire din Eveniment : Eveniment la Muzeul Marinei Române
Pagina a fost generata in 1.5871 secunde