Ce avem voie să facem în Săptămâna Luminată?

147
Ce avem voie să facem în Săptămâna Luminată? - saptamanaluminatabf-1428999696.jpg

Articole de la același autor

Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare pentru creștinii ortodocși din întreaga lume și se termină după cincizeci de zile de la Paști, la Pogorârea Sfântului Duh (Rusaliile). În Săptămâna Luminată, "toate s-au umplut de lumină". În primele secole ale creștinismului, cei botezați în noaptea de Paști erau numiți luminați și purtau haine albe toată săptămâna. Hainele simbolizau bucuria Învierii, încă un motiv ca săptămâna să primească numele de Săptămâna Luminată.


În această perioadă Raiul este deschis, potrivit tradițiilor creștin ortodoxe, iar cei adormiți sunt primiți în Rai. Pentru creștinii greco-catolici această perioadă simbolizează victoria. Și preoții poartă veșminte albe, în Săptămâna Luminată. Ușile altarului rămân deschise, nu se fac metanii și nu se îngenunchează. Slujbele Bisericii sunt deosebite de cele din restul anului. Slujbele sunt mai frumoase prin această bucurie a Învierii de care sunt inundate toate rânduielile liturgice. Începând din Duminica Paștelui și până la Înălțarea Domnului, la Liturghie se cântă Axionul Paștilor "Îngerul a strigat …". Credincioșii se salută cu "Hristos a înviat!" și răspund: "Adevărat a înviat!"


Zilele de miercuri și vineri sunt zile cu "harți" în care biserica oferă dezlegare la mâncărurile de dulce. În vinerea din Săptămâna Luminată, de Izvorul Tămăduirii, se obișnuiește să se săvârșească slujba sfințirii celei mici a apei. Este un praznic închinat Maicii Domnului, iar numele de Izvorul Tămăduirii amintește de minuni săvârșite la un izvor, în apropierea Constantinopolului.

Creștinii trebuie să știe că în această săptămână nu se fac parastase sau slujbe speciale pentru cei care au murit, ele sunt reluate după Duminica Tomii.


Miercurea din Săptămâna Luminată, bărbații se duc să muncească la câmp, însă femeile nu au voie să muncească, deoarece, potrivit tradiției, a munci echivalează cu a aduce rozătoarele în casă și a te lipsi restul anului de bucate pe masă. Joia din Săptămâna Luminată este o zi în care se cinstesc holdele, grădinile și grânele. Potrivit tradiției, cine muncește în această zi aduce asupra casei nenorocul, seceta și dăunătorii în livezi. Vinerea din Săptămâna Luminată poartă numele de Vinerea Scumpă. Biserica sfințește din nou fântânile, după slujba de seară. Este sărbătoarea Izvorului Tămăduirii. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 23 Aprilie 2014
Stire din Cultură-Educație : Superstiții în Săptămâna Luminată
Pagina a fost generata in 1.5462 secunde