CCR: Legea plagiatelor este neconstituțională

201
CCR: Legea plagiatelor este neconstituțională - curte-1477475440.jpg

Articole recomandate

UPDATE: CCR a decis, miercuri, că Legea de adoptare a Ordonanței de Urgență privind plagiatele este neconstituțională. Astfel, magistrații au admis sesizările PNL și ale Guvernului, potrivit News.ro.

Magistrații Curții Constituționale a României dezbat, miercuri, sesizările depuse de Guvern și de parlamentarii PNL, la OUG privind plagiatele. Astfel, contestațiile ridică probleme de constituționalitate cu privire la modul în care Legea a fost adoptată în Parlament, informează News.ro.

Contestațiile au fost depuse în luna octombrie, după adoptarea legii de către Parlament. Textul OUG a fost modificat de parlamentari în două rânduri: o dată după ce Ordonanța a ajuns în Parlament, iar a doua oară după ce președintele Klaus Iohannis a retrimis-o spre reexaminare celor două Camere.

Liberalii au anunțat că sesizarea lor ține de nerespectarea regulamentului la adoptarea în plen a OUG, a precizat în octombrie liderul deputaților liberali, Eugen Nicolăescu.

În luna octombrie, senatorii au respins, în octombrie, cu 90 de voturi "pentru", 12 voturi "împotrivă" și șase abțineri, cererea de reexaminare privind Legea de adoptare a Ordonanței de Urgență a Guvernului privind plagiatul, fiind menținute modificările comisiei de învățământ, prin care acordarea sau retragerea titlului de doctor va fi făcută de Senatul universităților, nu de ministrul Educației, CNATDCU rămânând o instanță de recurs.

În acest context, șeful statului, Klaus Iohannis, a afirmat că decizia Senatului "riscă să afecteze" verificarea imparțială a acuzațiilor în aceste cazuri și consideră că graba senatorilor de a opera modificări, fără dezbateri, este "suspectă".

Premierul Dacian Cioloș a declarat, tot după votul din Senat, că regretă decizia pe care a luat-o Parlamentul în privința modului în care se tratează plagiatele.

Forma adoptată inițial de Parlament a fost criticată de președintele Klaus Iohannis, care a retrimis proiectul la reexaminare. Klaus Iohannis arăta că există un "climat actual de neîncredere" în procesul de analiză a sesizărilor de plagiat, însă această OUG trebuie să "contribuie la realizarea unui sistem educațional și de cercetare apt să sancționeze și să descurajeze frauda academică", bazat pe proceduri clare și coerente.

Președintele afirma că, în ceea ce privește procedura obținerii titlului de doctor, "aparent" aceasta este simplificată, însă "se elimină garanțiile instituționale prin care se poate realiza controlul privind respectarea cerințelor procedurale și de calitate prevăzute în programul de cercetare științifică".

În ceea ce privește renunțarea voluntară la titlul de doctor, așa cum a declarat, la un moment, și fostul premier Victor Ponta - acuzat de plagiat - că intenționează să facă, OUG nu "clarifică statutul lucrării de doctorat, odată cu renunțarea autorului acesteia la titlul de doctor și nici efectele ce se vor produce în planul raporturilor de muncă".

Plenul Senatului a adoptat, pe 9 mai, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului privind plagiatul, care a fost modificat în comisia de învățământ și care prevede, în varianta nouă, că acordarea sau retragerea titlului de doctor va fi făcută de Senatul universităților, nu de ministrul Educației, așa cum era prevăzut în Ordonanța dată de Executiv.

Cererea de reexaminare nu a fost adoptată în Camera Deputaților din cauza lipsei cvorumului, mergând la amendare la Senat.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 26 Octombrie 2016
Stire din Cultură-Educație : Carnaval de Halloween… la Harlequin
Miercuri, 26 Octombrie 2016
Stire din Cultură-Educație : Un alt fel de festival de artă
Pagina a fost generata in 1.2122 secunde