Cazinoul așteaptă să scape de mizerie

901
1
Cazinoul, un edificiu colosal al Constanței, ce "veghează" pe malul Mării Negre încă din anul 1909, este în mare suferință, dar în curând va intra în reparații capitale.

Despre Cazino Constanța, această clădire monumentală, se vorbește încă de peste o sută de ani. Legendele circulă din generație în generație. Unii au auzit de la părinții lor ce ascundea Cazinoul odinioară, iar alții au avut prilejul de a vedea cu ochii lor pereții parcă vii ai edificiului de la malul mării.

Cazinoul a fost deschis în anul 1909, fiind una dintre cele mai importante clădiri istorice ale Constanței și a devenit, în timp, o veritabilă emblemă a orașului.

Bătrânii își amintesc de o sală de paiantă, cu pereții interiori căptușiți cu scânduri vopsite în ulei, de sala de dans, de cele două săli de lectură pentru ziare și reviste, de cele două săli de jocuri și de celebra terasă de pe malul mării, împodobită cu drapele și destul de spațioasă, devenind locul unde toată lumea prefera să se relaxeze.

Păcat însă că ceea ce povestesc este așternut într-o poveste ce data acum 100 de ani. În prezent, ceea ce a mai rămas din monument sunt niște pereți scobiți, deposedați de frumoasa pictură murală care a fost prezentă odată în cazinou, cuiburi de porumbei și mirosuri înspăi-mântătoare.

Expoziție detaliată a istoriei Cazinoului

Cu ocazia împlinirii a 133 de ani de la reintegrarea Dobrogei la patria mamă, la Instituția Prefectului Județului Constanța se vor desfășura mai multe manifestări, pe parcursul întregii săptămâni, iar la deschiderea de ieri, prima problemă vizată a fost cea a Cazinoului.

Arhitecți din Dobrogea au ajutat la alcătuirea unui traseu întreg de poze explicite, articole din ziare vechi, și istoria clară și corectă a Cazinoului Constanța.

Au participat și studenți la jurnalism, de la Universitatea "Ovidius" Constanța, care au prezentat articole despre Cazino și problemele sale, precum și despre Dobrogea, așa cum o văd ei prin ochii unor viitori jurnaliști.

Toți participanții au avut ocazia de a cere informații, a pune întrebări și a lămuri anumite neînțelegeri.

Cazinoul va reveni la viață

Ieri, în cadrul vernisajului expoziției Cazinoului, prefectul județului Constanța, Claudiu Iorga Palaz, a anunțat că, din ianuarie 2012 cel târziu, vor demara lucrările de reabilitare a Cazinoului.

"Deja sunt alocați banii necesari pentru restaurarea Cazinoului, lucrările sunt foarte înaintate. Nu se știe cu exactitate data, dar preconizăm că după 1 ianuarie, cel târziu, vor începe lucrările la acest obiectiv cultural, așa cum ne-a promis doamna ministru Elena Udrea. Va fi o viziune total diferită a Cazinoului, de care se va bucura toată Constanța, după începerea lucrărilor de reabilitare", a declarat prefectul. 

Comentează știrea

salina
22 noiembrie 2011
Arta unde este?

Pacat ca nu au fost invitati si oamenii de teatru si artisti care ar putea da multe solutii pentru intrarea in normalitate a acestui edificiu emblema si care cunosc foarte bine parte din istoria recenta a Cazinoului dar mai ales au si ei solutii pentru ce ar trebui sa fie acest edificiu.

Articole pe aceeași temă

Vineri, 18 Noiembrie 2011
Stire din Politică-Administrație : Cine conduce Mangalia?
Pagina a fost generata in 0.3075 secunde