Cavoul Hipogeu - reprezentație 3D la Academia Română

241
Cavoul Hipogeu - reprezentație 3D la Academia Română - minac-1432314929.jpg

Articole de la același autor

Institutul Național de Cercetare invită iubitorii de istorie, marți, 26 mai 2015, ora 12, la Sala de Expoziții "Theodor Pallady" a Bibliotecii Academiei Române, la vernisajul expoziției "Memoria Luminii - Hipogeu Pictat din necropola Tomis". Expoziția prezintă primul monument reconstituit în mărime naturală, cu înaltă fidelitate și este organizată sub auspiciile Academiei Române, fiind deschisă în perioada 26 mai - 4 iunie 2015. Vernisajul expoziției se va face în prezența acad. Vlad I. Valentin, președintele Academiei Române și acad. Răzvan Theodorescu, președintele Secției de Arte, Arhitectură și Audiovizual a Academiei Române. Cu prilejul vernisajului, reprezentanții echipelor de cercetători și cei ai Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, alături de artiștii care au colaborat la realizarea expoziției, vor prezenta proiectele care au făcut posibilă această premieră în domeniul patrimoniului cultural din România.

Cavoul familial a fost descoperit în 1988, în apropierea falezei din Constanța și făcea parte dintr-o zonă de necropolă,

din care au fost cercetate circa 200 de morminte. Cavoul a fost construit în prima jumătate a sec. IV p. Chr. și folosit - în două faze - până la începutul sec. V p. Chr. Pictura murală, care acoperă întreg interiorul monumentului, prezintă motive iconografice preluate din tradiția ante-rioară: banchetul funerar și animale în ipostaze semnificative pentru credințele acelei epoci. Deși n-a putut fi identificat un simbol explicit creștin, interpretarea picturii indică una dintre credințele sincretice de salvare, larg răspândite în acel timp și care a pregătit ascendența creștinismului. Importanța monumentului constă în decorul pictat, păstrat într-o stare excepțională. Este singura operă de artă conservată la nivelul României din perioada sec. IV p. Chr., din timpul împăratului Constantin cel Mare. Frescele, cu o vechime de aproape 1.700 de ani, care s-au conservat pe pereții cavoului necesită păstrarea unor condiții speciale de conservare, respectiv de microclimat (temperatură și umiditate). Includerea în circuitul turistic a acestui monument antic excepțional presupune investiții de milioane de lei și restricții extrem de severe.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3052 secunde