Cavoul din subsolul casei. "S-a cercetat un număr neprecizat de schelete"

1087

Articole de la același autor

O echipă de arheologi a descoperit, în urmă cu câteva zile, 12 morminte de inhumație de epocă romană și romano-bizantină. Echipa de arheologi a Muzeului "Callatis", formată din responsabil științific dr. Mihai Ionescu, dr. Robert Constantin, dr. Laurențiu Radu și conservator Paula Demit, efectua cercetări de salvare pe str. Duiliu Zamfirescu din Mangalia.

Arheologul Laurențiu Radu ne-a declarat că perimetrul cercetat face parte din marea necropolă de epocă romano-bizantină (secolele IV - VI d. Chr.) a orașului Callatis și este amplasat în imediata apropiere a sitului arheologic "Biogaz", dezvoltat în jurul unei basilici. "Dintre mormintele investigate se detașează ca importanță un mormânt hypogeu cu culoar de acces și cameră funerară cu boltă, realizată din blocuri de piatră zidită și tencuită la interior. Culoarul de acces este prevăzut cu patru trepte din piatră ce coboară spre camera funerară. În interior, s-a cercetat un număr neprecizat de schelete, amplasate pe două nivele de înmormântare, separate de un strat de pământ. Putem presupune că ne aflăm în fața unui cavou familial folosit o perioadă mai îndelungată, aparținând unei familii ce dispunea de suficiente mijloace materiale care să-i permită ridicarea unui asemenea monument costisitor și care necesita munca unor meșteri bine pregătiți. Mormântul este al șaselea de acest gen descoperit în această zonă și al doilea din acest an. Importanța acestui mormânt rezidă în faptul că au fost descoperite puține monumente de acest gen și starea de conservare bună în care se află", a subliniat Laurențiu Radu.

Mormântul, păstrat la subsolul casei

Arheologul Radu a precizat că ulterior au mai fost cercetate un mormânt în cistă din piatră (cavou realizat din dale de calcar, de forma unei cutii dreptunghiulare), un alt mormânt cu culoar de acces și cameră funerară de mai mici dimensiuni, acoperită cu o dală din calcar ce poartă o inscripție în limba greacă și alte morminte în groapă simplă acoperită cu dale din calcar. Însă, o notă discordantă în privința vechimii, face un mormânt cu cameră de acces și firidă longitudinală de epocă romană (secolele I - II p. Chr.) ce avea ca inventar un unguentarium din sticlă și o monedă din bronz.

Specialiștii au spus că cercetarea arheologică a fost realizată la cererea proprietarului terenului care dorește să își construiască o locuință. Pentru obținerea autorizației de construcție este necesară, potrivit legislației în vigoare, descărcarea de sarcină arheologică, terenul fiind amplasat într-o zonă cu mare potențial arheologic.

"Noi considerăm că ar fi bine ca acest mormânt hypogeu, bine conservat, să fie păstrat la subsolul locuinței pentru generațiile viitoare", a mai adăugat arheologul. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3191 secunde