Căutătorii de comori de pe fundul Mării Negre, în atenția UNESCO

Luni, 11 Mai 2015
413
Arheologul Constantin Chera, cercetător științific al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), a participat, zilele trecute, la întâlnirea de la Paris a statelor semnatare ale Convenției privind protecția patrimoniului cultural subacvatic. Arheologul constănțean a participat la lucrările ședinței Comisiei tehnice de consultanță în calitate de reprezentant al Departamentului UNESCO din cadrul Ministerului Culturii.

La nivel local, între Muzeu și Institutul Național de Geologie și Geoecologie Marină - GeoEcoMar, Poliția Patrimoniu și Direcția Apele Române există un protocol de colaborare, astfel încât identificarea și protejarea patrimoniului submarin să se facă mult mai ușor de-a lungul coastei Mării Negre. Chera a subliniat că întreg platoul continental al Mării Negre a fost declarat sit arheologic și cu atât mai mult se impune protejarea patrimoniului cultural subacvatic.

În prezent, peste 50 de state sunt membre ale acestui for. La întâlnirea de zilele trecute de la Paris, s-a hotărât agenda de lucru pe anul în curs. În atenția organizatorilor s-au aflat căutătorii de comori de pe fundul apelor. Arheologul constănțean Constantin Chera, acreditat UNESCO în problematica patrimoniului subacvatic și reprezentantul României în comisia de specialitate a respectivului organism internațional, va reprezenta România la lucrările convenției.

Pagina a fost generata in 0.2095 secunde