Câți români își aniversează astăzi ziua numelui

116
Câți români își aniversează astăzi ziua numelui - stefanel26998600-1514368819.jpg

Articole de la același autor

472.451 de români își sărbătoresc, astăzi, de Sfântul Ștefan, onomastica, potrivit datelor Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Dintre aceștia, cei mai mulți se numesc Ștefan (288.000) și Ștefania (100.000), sărbătorindu-se și cei care poartă numele Fănel, Istvan, Fana sau Fănica.Cei mai mulți sărbătoriți sunt bărbați, peste 341.000.


Sfântul Ștefan-Cel Încununat este prăznuit în fiecare an pe 27 decembrie. Conform Noului Testament, Ștefan se trăgea din Ierusalim și avea origini iudeice. De asemenea, Sfântul Ștefan este recunoscut că fiind primul martir creștin care a fost condamnat de către autoritățile Iudaice.


Legenda spune că Iisus Hristos l-a luat pe lângă sine, ca să îl urmeze și să ia parte la faptele și minunile sale. Devenind diacon, Ștefan a stârnit atenția fariseilor. Aceștia erau nemulțumiți de faptul că el încearcă să îi convertească pe oameni la creștinism prin predicile despre învățăturile lui Hristos. La puțin timp după ce a devenit diacon, Ștefan a fost dus înaintea Sinedriului, sub acuzația de blasfemie la adresă lui Moise și a lui Dumnezeu. Este interogat de către însuși Caiafa, cel care îl judecase și pe Iisus Hristos.Găsit vinovat de blasfemie, Sfântul Ștefan este condamnat la moarte prin lapidare. Odată ce află sentință, sfântul a avut o teofanie și le-a spus iudeilor: "Iată văd cerurile deschise și pe Fiul Omului stând de-a dreaptă lui Dumnezeu". A fost scos înafară cetății și a fost ucis prin lapidare, devenind și primul martir care a fost ucis pentru că a mărturisit în față tuturor credința pe care o avea în Iisus. Înainte să își dea duhul și să meargă la ceruri cere iertare pentru cei ce îl omoară.


Locul unde era îngropat Sfântul Ștefan a fost descoperit în anul 415, iar din anul 560 moaștele sale se află în cripta bisericii "San Lorenzo fuori le Mura" din Roma împreună cu moaștele arhidiaconului Laurentius. Potrivit unei tradiții străvechi, de Sfântul Ștefan este bine să aducem în casă icoana Sfântului, ajutându-i astfel pe creștinii care suferă probleme de sănătate, pe orgolioși și pe cei care se judecă de foarte mult timp.


În România, în unele locuri din Muntenia, gospodinele pregătesc așa-numitele Pâinici ale lui Ștefan, făcute în forme rotunde, dintr-un aluat foarte asemănător cu cel de cozonac. Se obișnuiește că aceste pâinici să se ungă cu miere. De asemenea, pâinicile amintesc creștinilor de pietrele cu care a fost ucis Sfântul Ștefan. Odată ce sunt sfințite de preot la biserică, painicile se împart copiilor sărmani.


Tot în această zi este bine să se dea în dar o icoană a Sfântului Ștefan sau o candelă nouă aprinsă pentru sănătatea rudelor bolnave, dar și pentru sporul casei. Tot ca un semn al iubirii, prețuirii și respectului este bine ca în această zi persoanele certate să se împace.


Sfântul Ștefan diaconul este sărbătorit de creștinii romano-catolici, anglicani, reformați, evanghelici și unitarieni pe 26 decembrie, iar de cei ortodocși și greco-catolici pe 27 decembrie. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5071 secunde