Câtă credință, adevăr și pioșenie se ascund în pupatul moaștelor. "Sunt reperele credinței noastre"

1454
3
Câtă credință, adevăr și pioșenie se ascund în pupatul moaștelor.

Articole de la același autor

Mai multe voci care sesizau că în unele locuri din țară sunt moaște de proveniență îndoielnică au pus pe jar mai marii bisericii. În urmă cu trei ani, Arhiepiscopia Tomisului a demarat o campanie de înregistrare a tuturor lăcașurilor de cult care au racle cu sfinte moaște puse spre închinare credincioșilor.

Părintele Gheorghe Nadoleanu de la Biserica din Palazu Mare a subliniat că această campanie s-a făcut tocmai pentru a preîntâmpina orice fel de nelămuriri. S-a hotărât centralizarea tuturor moaștelor, precum și a documentelor de proveniență.

"Centralizarea sfintelor moaște s-a realizat prin intermediul protoieriilor care au centralizat și verificat toate datele transmise de fiecare biserică în parte. Patriarhia Română a demarat, la începutul anului trecut, o catalogare a tuturor sfintelor moaște din Biserica Ortodoxă Română, un proces menit să vină în sprijinul pelerinilor care vor știi unde sunt lăcașuri de cult cu racle cu sfinte moaște. Totodată, prin acest proces se va verifica și autenticitatea acestora", a subliniat preotul Nadoleanu.

Unde avem moaște la mal de mare

În municipiul Constanța, la biserica Sfântul Dumitru sunt spre închinare moaștele Sf. Constantin cel Mare, Sf. Ap. Filimon, la biserica Sfinții 4 Martiri (Tomis Nord) - moaștele Sf. Gheorghe, Sf. Mc. Dimitrie izvorâtorul de Mir. La Catedrala Arhiepiscopală sunt moaștele Sf. Pantelimon, Epictet și Astion, în timp ce la biserica Sf. Nectarie avem Veșmântul Cuvioasei Parascheva, iar la parohia Adormirea Maicii Domnului II (zona Dacia) avem moaștele Sf. Ierarh Nicolae și o părticică din Lemnul Sfintei Cruci. Preotul Nadoleanu a subliniat că motivul pentru care Biserica cinstește sfintele moaște nu este numai unul de ordin comemorativ, în amintirea martirilor sau a celorlalți sfinți ai Bisericii, ci pentru că "moaștele sunt cu adevărat sfințite, adică poartă pecetea Dumnezeiescului, sunt purtătoare de har, întrucât s-au împărtășit de slava și puterea dumnezeiască".

"Cinstind sfintele moaște pentru puterea minunată ce le-a fost dată de Dumnezeu, creștinul ortodox cinstește însăși puterea dumnezeiască din ele. Nu sfinții au trebuință de cinstirea noastră, ci noi dobândim mii de bunătăți ca urmare a cinstirii sfintelor lor moaște. Pentru folosul nostru primesc ei cinstea din partea noastră, chiar neavând nevoie de ea, pentru ca noi să putem primi rodul binecuvântării lor - Sf. Ioan Gură de Aur", ne-a spus preotul.

"Cine nu crede în sfintele moaște, nu crede nici în sfintele icoane!"

Părintele Nadoleanu este de părere că cine nu crede în sfintele moaște, nu crede nici în sfintele icoane, nici în lucrările sfințitoare ale Bisericii: "În întreaga istorie a Bisericii, sfintele moaște sunt o prezență permanentă, ele constituind, alături de sfintele icoane, de slujbele Bisericii, de imnografia liturgică, repere fundamentale ale credinței noastre. Este rânduit ca toți să meargă în mormânt, dar moaștele dovedesc neputrezirea, mai mult, sunt înhumate și, prin viziuni și arătări ale duhurilor drepților, sunt dezgropate, fac minuni, au un miros plăcut și își mențin firea." În toate bisericile ortodoxe există sfinte moaște. Fără aceste Sfinte Odoare nu se poate săvârși Sfânta Liturghie. În piciorul Sfintei Mese sunt îngropate Sfinte Moaște, act care urmează unei vechi tradiții, când credincioșii săvârșeau Liturghia, în perioada persecuțiilor, pe mormintele martirilor.

Minunile de azi

Minuni cu descoperirea Sfintelor moaște se întâmplă și în zilele noastre. "În anul 1971, când pârâul satului Niculițel a ieșit din matcă și a descoperit sub șoseaua din centrul localității o criptă din cărămidă, în care se găseau de veacuri osemintele a patru martiri: Zotic, Atal, Camasie și Filip. Anul martirizării lor n-a putut fi aflat cu exactitate (se aproximează a fi începutul sec. IV), cu atât mai puțin detalii privind patimile lor. În interiorul criptei, se aflau două încăperi. Într-una din ele se găseau rămășițele trupești ale celor patru și inscripția "Martirii lui Hristos". Pe o alta s-au găsit numele sfinților: Zoticos, Attalos, Kamasis, Filippos", ne-a declarat preotul Nadoleanu.

Considerate obiecte de patrimoniu, pentru creștinii ortodocși închinarea la sfintele moaște reprezintă o prelungire a nevoilor sufletești.

Comentează știrea

Asterix
13 octombrie 2015
Moaște vii !

Credulitate, unde ești ?

Maimuta oligofrena
13 octombrie 2015
Satanistul de la 1 sa nu-si mai dea cu parerea

Nu ne intereseaza parerea sectantilor si satanistilor sau a drogatilor ( indiferent cu ce ), sau a bolnavilor psihici. Apropo, s-a anuntat ca cei care nu cred in D-zeu sufera de boli psihice, acest lucru a fost demonstrat stiintific, nu dupa ureche.

Pavel Petre Petre
13 octombrie 2015
Cei care nu cred ...

Cei care nu pupa moaste , care nu fac , nici ce zice , nici ce face popa , care nu empatizeaza cu mai-marii BOR - securisti dovediti , de altfel , nu sunt necredinciosi sadea . Desi se considera romani , romanitatea lor este pusa la indoiala , de papagali barbosi , care au pus stapanire pe trecutul si prezentul romanilor , militand pntru o tara blocata in proiect , incatusata de metehnele si limitele epocii medievale . Acesti cartezieni , oameni liberi , care ar face cinste oricarei comunitati din Europa civilizata , au credinte , au convingeri , au intelepciune , au proiecte , au drumul deschis catre universalitate . Si asta , pentru ca tot ceea ce sustin , tot ceea ce fac , se bazeaza pe stiinta , pe logica , pe argumente ... Si trebuie sa dea de gandit faptul ca nicio tara majoritar-ortodoxa , nu se afla in randul statelor superdezvoltate economic , cu democratie functionala , sau cu oameni fericiti ... Mai multe biserici si manastiri , intr-un timp si intr-un spatiu in care s-au inchis scoli si spitale , reprezinta absurdul deplin , mantuirea obligatorie si inainte de termen ...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3099 secunde