Casa Russo: o construcție bântuită de ilegalitate?

1174
Continuând mica excursie pe strada C.A. Rosseti, ajungând la numărul 6, descoperim un nou edificiu: Casa "Theodor Russo", care odată lumina întreaga stradă prin splendoarea ei, iar astăzi, nu face decât să închidă ciclul întunecat al ruinelor ce tronează dezamăgite și bătute de vreme.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, pictorul grec Theodor Russo a construit casa cu același nume, după o arhitectură influențată de stilul neoclasic al arhitectului Peleopidas Couppa.

Construită pe patru nivele, clădirea are un subsol și o mansardă mai înalte, precum și învelitoare din țiglă. Cu soclul din piatră de extracție medievală, clădirea beneficiază de simetrie verticală, iar cele două ferestre ale parterului au în partea superioară câte un fronton cu acro-tere susținut de cariatide bondoace.

Ușile de la intrare sunt de lemn și au decorație neoclasică cu denticuli și capitel, loc în care se află inscripționată monograma "TR", identificându-se astfel atât proprietarul inițial, Theodor Russo, cât și anul construcției, 1897. Imobilul se remarcă prin simetria sa pe verticală, accentuată cu ajutorul ferestrelor. Fiecare fereastră de la parter are câte un fronton cu acrotere (soclu așezat pe un fronton pentru a susține statui, vase sau alte ornamente) susținut de cariatide în partea sa superioară.

Deasupra acestora există ferestre cu arhitravă (element de construcție - caracteristic arhitecturii clasice - care constituie partea inferioară a antablamentului și care se sprijină pe capitelul coloanei sau pe zid) susținută de console - cariatide, din aceeași serie tipologică. Deasupra ușilor de intrare, se remarcă două balcoane cu feronerie simplă care sunt susținute lateral. Este scoasă în evidență o cornișă susținută pe console cu volute și o friză îngustă cu frunze. La etaj, între ferestre se poate identifica, greu lizibilă, o inscripție în limba greacă.

Clădire cu istoric sclipitor, însă cu o soartă cruntă

Deși este un edificiu introdus de Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Constanța în lista obiectivelor culturale din județul Constanța, nu există niciun proiect și nicio prevedere cum că s-ar apuca cineva de restaurarea clădirii aflate în paragină.

Bântuită de maidanezi, cu o notă de mahala, clădirea mai că stă să se prăbușească la trecerea unor mașini de tonaj mai mare, ce să mai spunem despre vizita oamenilor! Cine se încumetă să treacă pe acolo trebuie să se protejeze împotriva unor căderi masive de pietre.

Dar până a ajunge acolo, trebuie să fii norocos să poți intra în clădire, căci se dorește a fi o clădire de moft, păzită și protejată de un lacăt atârnat de ușile de lemn, care sunt și ele umflate de ploi și de trecerea vremii.

O construcție ilegală?

Potrivit directorul Muzeului de Artă Constanța, Doina Păuleanu, inginerul comunal H. Schmidt a informat asupra intențiilor lipsite de legalitate pe care Theodor Russo a încercat să le facă la acea vreme.

"Acesta adaugă fără autorizație încă un etaj la imobil, și nici acoperișul nu se face conform legislației în vigoare. Comisarul comunal, sesizat la rândul său, oprește construcția. Theodor Russo, grec din mahalaua evreiască, necunoscând alfabetul latin, după cum deducem din semnătură, se resemnează și solicită aprobarea pentru a mai construi un etaj și a plăti taxa după «legea maximului». Din păcate, demersul său vine prea târziu față de graba autorităților, care-i intentează proces într-un termen de doar trei zile" menționează, Doina Păuleanu.

Theodor Russo a scăpat ca prin urechile acului de acuzațiile aduse, câștigând detașat procesul. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 28 Februarie 2012
Stire din Social : Istoria ciuruită a Constanței
Marţi, 24 Ianuarie 2012
Stire din Eveniment : Lista neagră a Constanței
Marţi, 15 Noiembrie 2011
Stire din Social : Istorie îngropată în gunoaie
Pagina a fost generata in 0.3544 secunde