Poveștile cu parfum de istorie ale Constanței

Casa cu Lei, palatul-ruină din Zona Peninsulară

Miercuri, 04 Aprilie 2012, 20:38
4041
Cândva o clădire simbol a Constanței secolului trecut, datorită arhitecturii și impozanței, Casa cu Lei își trăiește în prezent suferința și decăderea sub un strat gros de mizerie și igrasie. Îmbracă însă perfect peisajul deja binecunoscut al zonei Peninsulare.  Fascinanta clădire de la malul mării a fost construită după planurile unui mare arhitect român, Ion Berindei, între anii 1895 și 1898, dovadă fiind elementul unificator: prezența necontenită a leilor. Numele clădirii provine de la existența celor patru lei sculptați care tronează mândri pe coloa-nele de susținere ale imobilului.

"Casa cu Lei a aparținut unui armean foarte bogat din Constanța, Dicran Emerzian. Acesta a fost un mare comerciant, el a deținut chiar și un magazin "La Louvre", cu îmbrăcăminte și încălțăminte. Primea foarte multe comenzi pentru Paris, fiind persoana care lansa moda la Constanța", a apreciat criticul de artă Doina Păuleanu.

Dicran Emerzian și-a dorit această casă din admirație pentru arhitectura italiană și aici există influențe ale acestei arhitecturi în structura clădirii, în dispunerea acestor coloane care poartă drept suprastruc-tură leii. În general, leii nu lipsesc din casele proiectate de Berindei. Se spune că, la un moment dat, cel mai mare colecționar de artă din România, Krikor Zambaccian, rudă cu Emerzian, a văzut niște tablouri din Casa cu Lei și i s-a declanșat subit iubirea pentru artele vizuale.

"Din motive necunoscute, Emerzian a închiriat casa unui foarte mare magistrat constănțean, pe nume Lazăr Munteanu, fiind totodată unul dintre cei mai mari colecționari de artă din România. Acesta a păstrat arhitectura casei și a umplut-o cu obiecte de artă", mai adaugă Doina Păuleanu.

În anii 1990 clădirea s-a transformat în restaurant. Interiorul lui era splendid, și potrivit Doinei Păuleanu, păstra scara interioară și nenumărate saloane.

"Se recunosc datele stilistice ale reședințelor construite de acest mare arhitect în general pe stil eclectic, adaptat oarecum cerințelor comanditarului, dar totdeauna cu o monumenta-litate și cu o grandoare pe care știa să le imprime acestor case indiferent de repertoriul de forme la care el făcea apel. Nu înțeleg de ce a ajuns în această stare avansată de degradare, căci inclusiv în anul 1993 când am fost ultima dată la acel restaurant, clădirea arăta foarte bine. Era un restaurant foarte pretențios, și când aveam invitați mai speciali, îi duceam acolo", a menționat Doina Păuleanu.

Ca un făcut, la fel ca toate clă-dirile emblematice ale Constanței, și Casa cu Lei a ajuns pe mâna unui proprietar privat, care nu este obligat nici să o restaureze, și nici să dea vreo explicație. Chiar dacă este clasată ca monument de arhitectură, casa a fost redobân-dită de către un descendent care a vândut-o mai departe, și tot așa. Proprietarul actual este Gabriel Comănescu, cel mai bogat om din Constanța.

Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.3955 secunde