Comandor conf. univ. dr. ing. Toma Alecu:

"Cariera didactică nu este una care să le ofere tinerilor ceea ce își doresc"

3594

Articole de la același autor

Meseria de cadru didactic nu mai prezintă același interes ca acum 20-30 de ani. Mulți tineri aleg cu totul alte profesii după absolvirea facultății, ei nesimțindu-se stimulați suficient pentru a alege munca la catedră. Din păcate, situația este întâlnită în întreaga țară, nu doar la Constanța. 


La Academia Navală "Mircea cel Bătrân" din Constanța, studenți sunt, baza materială este dotată cu tot ce este necesar pentru desfășurarea unui act educațional de calitate, condiții există pentru orice. Aici, conducerea instituției de învățământ superior se confruntă cu o singură problemă: lipsa profesorilor. 


"Singura situație care ne creează probleme este atragerea personalului didactic. Din nefericire, condițiile pentru a ajunge cadru didactic universitar sunt destul de greu de îndeplinit și vă spun doar faptul că un absolvent, pentru a ajunge profesor, în orice universitate, trebuie să aibă patru ani de studii de licență, doi ani studii universitare de masterat, doi ani doctorat. Asta înseamnă că, în total, trebuie să aibă nouă ani de studii, numai pentru a ajunge asistent universitar. Dacă mai adăugăm aici studiile psihopedagogice, care sunt încă un an, doi, observăm că pentru a ajunge asistent universitar, cu un salariu destul de mic, este nevoie de zece ani de studii. În concluzie, nu există motivație. Mai mult decât atât, doctoratul este cuprins între trei și cinci ani, dar rata de promovabilitate, aici, este sub 50%. 


Așadar, cariera didactică nu este una care să le ofere tinerilor ceea ce își doresc, mai ales că ei vor să câștige bani cât mai repede. Noi avem, acum, un ușor deficit de personal, nu major, pentru că acesta este un alt motiv pentru care ne reglăm mereu cifrele de școlarizare. Acesta este și motivul pentru care s-a renunțat anul acesta la învățământul fără frecvență, pentru care nu aveam solicitări prea multe. Am renunțat la 60 de locuri, care înseamnă 60 de taxe, dar am pus în balanță totul - numărul de cadre didactice pe care îl aveam, numele academiei, calitatea actului educațional. Este foarte important ca, atunci când un absolvent obține o diplomă din Academia Navală, aceea diplomă să aibă acoperire, iar acest lucru se vede foarte ușor în numărul de absolvenți care este angajat imediat după absolvire. Renunțând la IFR, am micșorat normele profesorilor, dar noi vrem să atragem cât mai multe cadre didactice la universitatea noastră", a declarat, pentru "Cuget Liber", prorectorul pentru învățământ, comandor conf. univ. dr. ing. Toma Alecu. 


El a precizat că, dacă academia ar avea mai mulți profesori, atunci poate și-ar permite chiar o cifră de școlarizare mai mare și ar putea să scadă normele didactice ale profesorilor și să se orienteze mai mult pe partea de cercetare. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7848 secunde