Care "cultură națională?" Cât preț mai pune Constanța pe cultură?

110
Care
Se fac astăzi opt ani de când românii celebrează Ziua Culturii Naționale. Și tot astăzi se împlinesc 168 de ani de la nașterea poetului nepereche, Mihai Eminescu. Însă câți dintre noi își fac răgaz astăzi să vorbească despre cultura națională, câți vor reciti versurile eminesciene care astăzi nu mai sunt nici măcar în manualele de limba și literature română.


Asociația Mării Negre/Black Sea House Constanța ne provoacă la o dezbatere liberă, onestă, poate chiar dureroasă, despre cultura Tomisului. "Astăzi, 15 ianuarie, celebrăm la Tomis și peste tot în țară, precum și în toate celelalte spații locuite de români, Ziua Culturii Naționale. Celebrăm această zi cu mândria de a aparține uneia dintre cele mai vechi culturi europene și cu responsabilitatea de a nu lăsa să piară urmele acesteia. Prea puține lucruri, în România de astăzi, ne mai amintesc de cultură. Prea puține cărți se mai deschid în biblioteci, prea puține poezii se mai scriu, tinerii cresc departe de chemările ei de sirenă. Temerea noastră profundă este că generațiile de astăzi au pierdut aspirația pentru cultură ca model posibil al lumii. Temerea noastră secundară este că Tomisului, oraș al lui Ovidius și al culturii greco-romane, oraș al mării și al poeziei, produce forme anemice de cultură. Avem nevoie de antrenori de cultură care să aducă din nou, la Tomis și în țară, mai multă emoție care să ne sporească și să ne anime. Cultura începe, în fond, din nevoia de a organiza o rezistență colectivă împotriva lumii care își pierde sensurile", este de părere dr. Dorin Popescu, președintele Asociației Casa Mării Negre.

Dezbaterea va avea loc, sub forma unei mese rotunde cu tema "Există forme evoluate de viață culturală la Tomis? Este conectată Cetatea tomitană la proiectele culturale majore din România?" și se va desfășura mâine, de la ora 10, la sediul asociației, pe strada Mamaia nr. 203, etajul 4, apartamentul 7.


"Temele de reflecție la care este invitată să răspundă elita culturală a Tomisului cu această ocazie reflectă îngrijorarea noastră că există o lene ancestrală a culturii la Tomis care se perpetuează din inerție și îndepărtează Cetatea de fenomene culturale de amplitudine care să încăpățânează să se producă în restul Țării: Sunt reale izolarea, provincialismul, natura periferică a culturii tomitane comparativ cu dinamica vieții culturale a Bucureștiului sau a periferiilor emancipate? Este Tomisul un spațiu al eșecului cultural/spiritual, al formelor rudimentare de cultură și spiritualitate? Există o comunitate culturală locală conștientă de sine? Care este profilul acesteia, care sunt urgențele ei consensuale? Există o resursă culturală locală, omologată la nivel național/internațional? Cât de departe este Constanța de proiectul transformării polis-ului actual în oraș european al culturii? Folosește Tomisul în plan cultural avantajul rarisim al bunei poziționări geopolitice? Care sunt pârghiile și instrumentele comunității culturale locale de a-și depăși inhibițiile periferice, de a-și valorifica și consolida resursa culturală locală? Sunt șanse ale culturii tomitane de a exista în 2018, se prevăd șanse paradigmatice ale culturii tomitane de a-și construi un profil cultural/spiritual pe termen lung? 


De Ziua Culturii Naționale, astăzi, avem mai multe întrebări decât răspunsuri. Însă o certitudine a rămas mereu vie, aici (și oriunde în lume), în pofida tuturor cataclismelor: cultura rămâne o opțiune individuală magică, o cheie către universuri miraculoase și o salvare colectivă pe termen lung", mai spune dr. Dorin Popescu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.3069 secunde