Caravana Gaudeamus a ajuns în Mamaia

574
Caravana Gaudeamus a ajuns în Mamaia - gaudeamus2-1344623440.jpg

Caravana Gaudeamus promite și anul acesta o "croazieră de neuitat printr-o mare de cărți". Cărți cu parfum de vacanță printre taifasuri cu și despre cărți, și autorii lor dar și concursuri cu premii pentru public. Totul pe un fundal de istorie a cărții surprinsă într-o expoziție de fotografie a francezului Jean Marc Godes. În plus, atenție! Vine Poliția!
Gaudeamus "carte de învățătură" a încercat să îmbine actul cultural cu atmosfera de vacanță, și astfel a apărut varianta văratecă a târgului, la Mamaia. Cu ea, seria târgurilor Gaudeamus împlinește o cifră rotundă, 70. "Probabil ar trebui să-l stropim cu șampanie, dar la sfârșit (poate), dacă iese bine" ne-a spus mucalit directorul executiv al târgului, Vladimir Epstein. Dacă se va bucura de aceeași atenție de care s-a bucurat anii trecuți se poate "uda" cu succes, deoarece a avut 7-8.000 de vizitatori la fiecare ediție. "Mi-aș dori ca și librăriile din România să aibă atâția vizitatori în cinci zile" a punctat Vladimir Epstein care ne-a dezvăluit și metoda prin care a contorizat intrările la târg. La fiecare oră, doi inși dispuși la cele două intrări, numără cam un sfert de ceas persoanele care intră la târg.
"Acest târg în plin sezon pe litoral dorește să ofere o alternativă, pe lângă terase și plajă, celor care dispun de timp liber. O variantă pentru a-și petrece două - trei ore" explică Vladimir Epstein.
Organizatorii ne-au mai destăinuit că cei 30 de expozanți sunt extrem de emoționați la întâlnirea cu publicul. "Spre deosebire de opririle anterioare ale caravanei, Craiova, Timișoara, Iași, unde mizăm pe un public deja captiv, aici e un public extrem de aleatoriu - e posibil ca unii să nu fi fost niciodată și e posibil ca alții să-și fi programat concediul pentru asta. (E o speranță!)", a continuat Vladimir Epstein accen-tuând amuzat paranteza.

Ce ne oferă Gaudeamus
Taifasurile scriitoricești vor începe duminică cu grupul Solteris din Mangalia, "oameni obișnuiți care încearcă să scrie ceva" după cum i-a descris sumar Steliana Bajdechi, coordonator al redacției "Minorități" la Radio Constanța. Luni, scriitorii constănțeni, vor tăifăsui și ei despre scris, despre cărți dar, mai ales, despre condiția scriitorului pe timp de criză.
Marți, Radio România Junior cu profesorul Azet și Casa de copii "Sfânta Maria" vor înveseli vizitatorii prin cântec și dans. După spectacol va fi lansat "Jurnalul unui călător boem" al autorului Ciprian Enea. Apoi Radio România Constanța și Consiliul Național al elevilor vă provoacă la o discuție pe o temă controversată: este lectura atractivă pentru adolescenți? Sau elevii sunt sătui de cărțile "vechi" care li se tot recomandă la școală?
Și pentru că Dobrogea este un spațiu interetnic, marți, de la 20:30 organizatorii vă invită să ascultați un grup de aromâni cântând melodii tradiționale acompaniate însă de vioară și pian.

Poliția Gaudeamus și Miss Lectura
O premieră în cadrul ediției estivale a târgului este Poliția Gaudeamus care se va plimba vigilentă pe plajă iar pe toți cei pe care-i va prinde citind (o carte) îi va "arde" cu un premiu consistent în … cărți.
"Miss Lectura", va fi aleasă și anul acesta de un juriu nevăzut. "Ideea mi-a venit cu ani urmă, la un târg Gaudeamus, la Cluj, când lângă noi se ținea Festivalul Berii" ne-a povestit Vladimir Epstein. "Acolo am auzit, surprins, că se alegea Miss Berea. Păi dacă există Miss Berea, de ce n-ar exista și Miss Lectura?"
Târgul Gaudeamus continuă campania națională "Cărțile se întorc acasă". Până acum au fost donate 40.000 de volume care au ajuns la bibliotecile din mediul rural de pe tot cuprinsul țării prin stațiile locale ale Radio România. Cărțile pe care publicul le va dona la târgul de la Mamaia vor ajunge la biblioteca din comuna constănțeană Târgușor și la cea a școlii "Nicolae Tonitza" din Constanța.
Târgul de carte Gaudeamus se deschide azi la ora 16:00 și vă așteaptă la citit, la povestit și la donat. Își va strânge tarabele miercuri, în seara lui 15 august, după ce va decerna premiile.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 11 August 2012
Stire din Cultură-Educație : Contestațiile nu aduc mari schimbări
Sâmbătă, 11 August 2012
Stire din Cultură-Educație : Turnir medieval în România modernă
Vineri, 10 August 2012
Stire din Cultură-Educație : Melancolia actorului, la Ovidius
Pagina a fost generata in 1.6533 secunde