Cappadocia sau tărâmul celor peste 3.000 de biserici creștine în mijlocul Turciei

1056
Cappadocia sau tărâmul celor peste 3.000 de biserici creștine în mijlocul Turciei - 1381551339ad8ecfb87a9719aa659716.jpg
Turcia nu se traduce, așa cum cred cei mai mulți, doar prin Istanbul, bazar, comerț... Și nici nu se rezumă doar la Antalya, Bodrum sau Kușadasi... E mult mai mult și mai frumos de-atât....

Cât vezi cu ochii, cornuri și piramide de piatră, văi sterpe și un drum îngust ce șerpuiește printr-o pustietate apăsătoare. Rar întâlnești în calea ta o altă mașină. Și mai rar îți taie calea vreun om. Și atunci când se întâmplă, acesta este sigur un bărbat. Din când în când, pe marginea drumului și câte o femeie… Este imposibil să îi vezi fața și nici gând să îi smulgi două vorbe. O altă lume ți se așterne la picioare. O lume ireală pentru secolul XXI și totuși mai adevărată ca oricând. Se întâmplă la Cappadocia…

Grote și orașe subterane
Până în secolul XX, acest tărâm de vis, cu ale sale mistere, nu reprezenta mare lucru pentru occidentali. Astăzi, localnicii cei desprinși din povești au învățat să își vândă bogățiile spirituale, iar pământul arid de altădată este o sursă modernă de venit… Începând din luna mai până spre noiembrie, la Cappadocia nu ai loc să arunci un ac. Turiști din toate colțurile lumii străbat pustietatea pentru a vedea minunile de aici - orașe subterane, vreo 3.000 de biserici în piatră răspândite în întreaga zonă ce adăpostesc fresce bizantine, Drumul mătăsii, misteriosul Nevșehir… Regiunea Cappadocia este astăzi formată din provinciile Aksaray, Nevșehir, Nigde, Kayseri și Kirșehir. Legenda spune că aici, localnicii, asediați de o armată invadatoare, s-au rugat la Allah, care i-a împietrit pe atacatori. Astfel au luat naștere aceste forme geografice unice în lume. În realitate, formele stranii de relief de la Cappadocia sunt situate pe un platou dominat de un vulcan stins, Erciyas Dagi. Natura a transformat, astfel, întreaga zonă, într-o "pădure" de coline conice și formațiuni stâncoase. Aici, oamenii și-au săpat adăpos-turi, iar multe dintre grotele de la Cappadocia au servit drept locuințe până în secolul XX. Grotele care au fost folosite drept locuințe, pivnițe și alte acareturi, văgăuni, adăposturi în vremuri de războaie sunt astăzi bogăția cea mai de preț a localnicilor care își câștigă pâinea din turism.

Aproape 400 de biserici creștine în mijlocul Turciei
Cappadocia a fost locul preferat de călugări în preajma secolului al IV-lea. Urmele unor veritabile complexe mănăstirești săpate în piatră sunt astăzi atracții turistice unice… Muzeul în aer liber Göreme adăpostește aproximativ 400 de biserici creștine săpate în stâncile Cappadociei, unele mai înalte, altele mai joase dar mai abrupte. Cea mai importantă dintre ele este Biserica Întunecată, pe pereții căreia poți admira și astăzi picturi originale din acele vremuri care înfățișează scene biblice.

La plecare, o fotografie pe cămilă
Lași în urmă muzeul în aer liber și la ieșire te așteaptă liniștită o cămilă, alături de stăpânul ei. Te poți fotografia lângă ea sau cocoțat… contracost, bineînțeles. Prețul diferă la interval de câțiva zeci de metri… Cererea și oferta își spun cuvântul, iar localnicii se adaptează foarte repede cerințelor pieței…

Patrimoniu UNESCO
Pe 6 decembrie 1985, regiunea Nevșehir a fost declarată ca fiind una dintre zonele cele mai încântătoare ale lumii, atât din punct de vedere natural, cât și istoric și cultural, fiind inclusă în patrimoniul UNESCO. În 1986, Nevșehir a fost declarat parc național.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 29 Octombrie 2010
Stire din Cultură-Educație : Au votat mai corect decât politicienii
Pagina a fost generata in 1.5414 secunde