Când va fi decontat transportul elevilor? "Reducerile nu au fost acordate!"

249
Când va fi decontat transportul elevilor?

Articole de la același autor

Elevii vor avea, în cele din urmă, asigurat transportul, dar nu sunt mulțumiți nici acum. În prezent, Executivul se ocupă de demersurile necesare pentru a garanta accesul elevilor la educație, asigurându-le acestora subvenționarea transportului spre și dinspre unitățile de învățământ, prin decontarea abonamentelor emise elevilor. 


În ședința de Guvern de la începutul acestei săptămâni, Executivul a aprobat actul normativ pentru continuarea procesului de decontare a navetei elevilor pentru perioada 2019-2023. Reprezentanții Ministerului Educației Naționale sunt de părere că această măsură va contribui la reducerea abandonului școlar și a excluziunii sociale. Conform legii, s-a aprobat deja lista tarifelor maxime ce pot fi percepute de transportatori în contul abonamentelor de transport lunar. 
Referitor la această problemă, Asociația Elevilor din Constanța consideră că hotărârea aprobată de către Guvernul României era nelegală și la acel moment, deoarece intră în contradicție cu normele europene în ceea ce privește serviciul public de transport. 


"Pentru operatorii de transport în trafic județean, respectarea unor tarife maximale reprezintă o obligație de serviciu public atunci când prețul stabilit prin hotărârea de guvern este mai mic decât cel practicat de aceștia, deoarece ies în pierdere. În mod normal, conform Regulamentului (CE) nr. 1370/2007, odată cu impunerea unei astfel de obligații, este obligatoriu ca autoritatea ce o impune să asigure și un mecanism de compensare a operatorilor, astfel încât aceștia să își recupereze diferența de preț, măsură ce nu s-a regăsit printre cele adoptate de Guvern, autoritatea alegând pur și simplu să ignore legislația. Ca urmare, operatorii de transport nu au respectat tarifele maximale impuse de HG nr. 863/2016, situația transportului elevilor fiind grav afectată. De cele mai multe ori, prețul era mult mai mare decât tarifele maximale, deoarece costul operațional al operatorilor nu coincidea cu cel din actul normativ, drept care elevii erau nevoiți să achite prețurile integrale, încercând mai apoi să le deconteze la unitatea de învățământ de care aparțineau", a precizat Andrei Mihai Tănase, președintele Asociației Elevilor din Constanța (AEC). 


El a mai spus că, de aici, au decurs două cazuri: fie unitățile de învățământ decontau parțial ori nu decontau deloc cheltuielile de transport ale elevilor. 


"Această situație de fapt persistă încă din anul 2016, efectele fiind și mai dăunătoare cu atât mai mult că nici reducerile pentru elevi la transportul județean, drept instituit de art. 84, alin. (1) din Legea nr. 1/2011 nu au fost acordate, elevii fiind practic nevoiți, de cele mai multe ori, să își achite abonamentele integral, fără a își recupera banii", a adăugat președintele AEC. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.269 secunde