Florin Iordănoaia:

"Cadeții UMC cu medii mari au șanse sporite să plece în voiaj"

393
1

Articole de la același autor

Săptămâna trecută, ș.l. Florin Iordănoaia, cadru universitar la Facultatea de navigație a Universității Maritime din Constanța, ce își propune să candideze anul viitor la funcția de rector, a avut o întâlnire cu președintele Sindicatului Liber al Navigatorilor din România, Adrian Mihălcioiu.

"Am purtat o lungă discuție despre situația navigatorilor români, a cadeților și absolvenților din UMC, în contextul actual internațional, iar concluziile acestei întâlniri au fost deosebite. Situația navigatorilor români este mult mai grea și mai rea decât este ea cunoscută la nivel oficial și prin mass-media. După estimările «negative» ale SLN, până în anul 2030, riscăm să ieșim de pe piața maritimă a forței de muncă. Statisticile prezintă un declin al numărului de navigatori români, chiar dacă cererea de forță de muncă pe mare este în ușoară creștere, iar la nivel managerial, comandanți și șefi mecanici, este încă un deficit.

Legislația actuală nu ajută studenții și cadeții pentru practică, doar programele Erasmus și Leonardo au ajutat cu ceva, dar nu au rezolvat problemele principale pe care le au armatorii, cu cadeții și absolvenții români în mod special", ne-a declarat Florin Iordănoaia.

Proiectul "Cadetul Român" a fost demarat, s-a făcut un proiect de statut al fundației, dar nu s-a finalizat. Problema principală va fi cea a surselor de finanțare, deoarece multe societăți de crewing nu doresc să finanțeze cadeții, care după două voiaje vor pleca la alte companii.

Sindicatul Navigatorilor se poate implica mai mult în conștientizarea necesității pregătirii profesionale a studenților, în acest sens, în parteneriat, urmând a fi demarate o serie de activități, la care vor fi invitați studenții și profesorii, din semestrul II. Aceste activități nu vor necesita costuri pentru UMC, vor fi realizate în timpul liber al studenților.

"Vom demara căutarea soluțiilor de finanțare a plecării în voiaje a cadeților din UMC, de rezolvare a problemelor juridice și tehnice pe care le vor implica aceste activități. Pentru aceste demersuri vom apela la voluntari, cadre didactice și studenți sau absolvenți. Propunerea mea a fost ca principiul pe baza căruia vor pleca în voiaj cadeții să fie «de la cea mai mare medie, în ordinea descrescătoare», cu respectarea tuturor cerințelor impuse de armatori, pavilionul navei, țara care oferă viza de intrare sau tranzit etc. Am solicitat domnului Mihălcioiu să manifeste aceeași deschidere față de oricine din UMC, care va cere informații despre cele prezentate de dânsul, pentru a nu se crea animozități sau conflicte", a conchis Iordănoaia.

Comentează știrea

Un absolvent Umc
3 februarie 2015
Felicitari

Daca reusiti , sa produceti aceasta schimbare va fi ceva enorm in cadrul universitatii , judetului si tarii , meritati sa fiti rectorul universitatii , si chiar daca nu reusiti aveti felicitarile mele pentru initiativa fiindca incercati sa faceti ceva bun pentru studenti si asta merita respect . Va salut cu stima .

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4538 secunde